28 / 04 / 2024

Sosyal yardım sisteminde son dakika gelişmesi: Milyonlara müjde geldi, ödemeler asgari düzeye çekilecek!

Sosyal yardım sisteminde son dakika gelişmesi: Milyonlara müjde geldi, ödemeler asgari düzeye çekilecek!

Meclise sunulan 12. Kalkınma Planı (2024-2028) kapsamında sosyal yardım sisteminin yeni detayları da yer aldı. Planda sosyal hizmetler, sosyal yardımlar ve yoksullukla mücadeleye ilişkin başlıklar bulunuyor.



12. Kalkınma Planı (2024-2028), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından sonra Meclis'e sunuldu. Planda sosyal hizmetler, sosyal destekler ve yoksullukla mücadeleye dair başlıklar da yer aldı. Bu noktada sosyal yardım sistemi, 12. Kalkınma Planı kapsamında iş gücüne katılımı engellemeyecek ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde en baştan kurgulanacak.

Söz konusu politika ve tedbirlerle ihtiyaç duyan toplum kesimlerinin rehabilitasyon, bakım, psikososyal destek gibi hizmetlere kolay erişiminin sağlanması, aile odaklı yaklaşımla sosyal dışlanma riskinin en aza indirilmesi, sosyal yardımların etkinliğinin artırılması, başta sağlık, eğitim ve barınma gibi temel hizmetlere erişimle ilgili sorunların giderilerek yoksulluğun tüm yönleriyle mücadele edilmesi hedeflendi.

Sosyal sorunların ortaya çıkmadan önce engellenmesi ve bu problemlerle etkin mücadelenin sağlanması için oluşturulan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) ile sosyal hizmet ve yardım programlarının etkinliği fazlalaştırılacak.

Yaygınlaştırılacak sosyal hizmet modellerinin niteliği artırılacak. Öncelikle aile yanında veya evde bakım teşvik edilecek, destek hizmetleriyle gündüzlü bakım hizmetleri yaygınlaştırılacak.

Sosyal hizmetlere dair standartlar belirlenerek etkin izleme, denetleme ve değerlendirme mekanizması kurulacak. Sosyal hizmet alanında faaliyetlerine devam eden personelin niteliği artırılacak ve uzmanlaşmaları sağlanacak.

Sosyal yardım sisteminde son dakika gelişmesi: Milyonlara müjde geldi, ödemeler asgari düzeye çekilecek!

TOPLUM TEMELLİ BAKIM HİZMETLERİNE ÖNCELİK VERİLECEK

Sosyal destek ve yardımların bilinirliği sağlanarak gönüllülük özendirilecek.

Vatandaşların ve sivil toplumun sosyal hizmet ve desteklere katılımına dair tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri sürdürülecek. Sosyal hizmet alanında toplum temelli bakım hizmetlerine öncelik sağlanacak.

Yoksulluk riskini azaltmaya yönelik sağlık, eğitim, barınma ile kanalizasyon ve içme suyu gibi kamu hizmetleri iyileştirilecek.

Sosyal yardım sisteminde son dakika gelişmesi: Milyonlara müjde geldi, ödemeler asgari düzeye çekilecek!

SOSYAL YARDIMLAR DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİLECEK

Sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek, iş gücüne katılımı engellemeyecek şekilde, fert ve  aile odaklı başına asgari bir geliri garanti edecek şekilde yeniden kurgulanacak.

Sosyal yardımlara dair düzenli takip ve inceleme mekanizması hayata geçirilecek. Yerel yönetimler ile merkezi yönetim arasında entegrasyon geliştirilecek ve veri paylaşımı sunulacak.

Sosyal yardım-istihdam bağlantısı güçlendirilecek. Sosyal yardım sistemi ile aktif ve pasif iş gücü programları arasında bağlantı kurulacak. Sosyal yardım faydalanıcılarına yönelik iş arama desteği gibi uygulamalar yaygınlaştırılacak.

Sosyal yardımlar fırsat eşitliği gözetilerek sürdürülecek. Eğitim odaklı sosyal destekler de daha etkin hale getirilecek.

Sosyal yardım ve hizmetler altyapısı, afetler gibi olağanüstü durumlara hazırlıklı olma doğrultusunda güçlendirilecek ve kurumlar arası koordinasyon artırılacak.

Öncelikle kadınlar, yoksullar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler olmak üzere nüfusun tümünün, afetler ile ekonomik, sosyal ve çevre sorunları gibi durumlar için dirençleri arttırılacak.

Kırsal kesimde kuraklık ve iklim değişikliği kaynaklı yoksulluğun etkilerinin hafifletilmesi için tarımsal faaliyetler çeşitlendirilecek, tarım arazilerinin etkin ve verimli kullanımı sağlanacak.

Dekar Şehirbahçe’nin 1. etap teslimleri zamanında başladı!

İstanbul'da her an 7 ve 7'den büyük deprem olabilir: Marmara'ya kıyısı olan tüm iller etkilenecek! 

SON DAKİKA! 4.2 büyüklüğünde deprem!


Geri Dön