08 / 10 / 2024
fuzul

Soyak: Enerjinin yüzde 40ı binalar tarafından tüketiliyor!

Soyak: Enerjinin yüzde 40ı binalar tarafından tüketiliyor!

Gayrimenkul sektörü, CNR Avrasya Emlak ve Yatırım Fuarında buluştu.  16-20 Şubat tarihleri arasındaki Fuar kapsamında gerçekleştiren oturumlarda sektörün gelişimi için gerekli uygulamalar değerlendirildi  




Gayrimenkul sektörü, CNR Avrasya Emlak ve Yatırım Fuarında buluştu.  16-20 Şubat tarihleri arasındaki Fuar kapsamında gerçekleştiren oturumlarda sektörün gelişimi için gerekli uygulamalar değerlendirildi.   İNDER (İstanbul İnşaatçılar Derneği) Genel Sekreteri Abdullah Baysalın da katıldığı  Çevre Dostu Binalar oturumunda konuşan Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, Türkiye genelindeki mevcut binalarda yüzde 25lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecek dedi. 

Gayrimenkul sektörünün liderlerini buluşturan CNR Avrasya ve Yatırım Fuarında, geleceğin yaşam alanları ve gayrimenkul projeleri masaya yatırıldı. 16-20 Şubat tarihleri arasında CNR Expo Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen organizasyon kapsamındaki oturumlarda, sektörün temsilcileri Kentsel Dönüşüm, Çevre Dostu Binalar, Türkiye Emlak Piyasasında Hukuki Düzenlemeler, Mortgage ve Konut Finansmanı gibi konuları gündeme taşıdı.  

Çevre Dostu Binalar oturumunda konuşan Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, GYODERin raporuna göre Türkiyede her yıl 600-700 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını belirterek, varolan konut açığının giderilmesinde ve konutların çevre dostu uygulamalara sahip olmasında kamu ve özel sektörün işbirliğinin önemine dikkat çekti. 

2009 yılında yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin önemine değinen Çelenk, Yönetmelik, mevcut 17-18 milyon binayı kapsamıyor. Enerjiye yılda 75 milyar dolar harcanan ülkemizde Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliğinin, mevcut binalarda da uygulanması hayati önem taşıyor. Bunun için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de özel sektöre teşvik verilmesi gerekli dedi.

Soyak Holding Kurumsal İletişim Koordinatörü Fatma Çelenk, enerjinin yüzde 40ının binalarda kullanıldığına dikkat çekerek, Mevcut binalarda yapılacak ısıtma verimliliğini artıracak uygulamalarla binalarda yüzde 25lik bir iyileşme sağlandığı takdirde, Türkiye yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf edecek. Bunu yapmak için ise, yaklaşık 25 milyar dolarlık bir yatırım yapılması gerekli. Bu yatırımın geri dönüşü ise 4-5 yıl sonra ekonomimize önemli bir katkı oluşturacak dedi.    

Gelişen çevre bilinciyle, çağdaş tüketicinin tercihinin de çevre dostu ve fonksiyonel konutlar olduğunu belirten Çelenk,  Soyakın Halkalıdaki yeni projesi Soyak Park Apartsın da bu anlayışla oluşturulduğunu vurguladı. Yeni nesil yaşam biçimine uygun olarak, bugün daha fonksiyonel  ve  yaşamı kolaylaştıran ev tasarımlarının öne çıktığını söyleyen Çelenk, Soyakın 50. yılında yeni projelerini de bu anlayışla müşterileriyle buluşturacağını söyledi. 

İNDER Genel Sekreteri Abdullah Baysal ise Türkiyenin dünyada inşaat sektörü olarak oldukça ileride olduğunu hatırlatarak, kentsel dönüşümün bilimsel bilgi ışığında ve duyarlılıkla ele alınması gereken bir konu olduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcıların da yoğun ilgi gösterdiği fuar kapsamındaki diğer oturumlarda, Price Waterhouse Coopers ortağı Ersun Bayraktaroğlu, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Demiröz,  TOKİ  İstanbul Birimi Emlak Daire Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, DASK Koordinatörü İsmet Güngör, TOBAŞ Genel Müdürü Ferhat Ertürk gibi isimler yer aldı.

 


Geri Dön