22 / 12 / 2024

Soyutwind, dünyayı temiz enerjiyle tanıştırıyor!

Soyutwind, dünyayı temiz enerjiyle tanıştırıyor!

Türkiye'nin ilk büyük kapasiteli rüzgar türbini üreticisi Soyutwind, şimdi de dünyanın farklı  ülkelerinde projeler gerçekleştiriyor



Soyutwind kurduğu türbinlerle Afrika'nın fakir ülkelerini hem temiz enerji hem de elektrikle tanıştırıyor. SoyutWind, dünyanın enerji devleriyle birlikte ICCI Fuarı'nda 

Temiz enerjiye yönelişle, dünyada önemi giderek artan rüzgar enerjisinde, Türkiye'yi teknolojik üstünlüğüyle SoyutWind temsil ediyor. Yürüttüğü uluslar arası projelerle bu alandaki gücünü dünyaya kanıtlayan SoyutWind, 2 ay içinde çıkması beklenen Yenilenebilir Enerji Yasası ile yurtiçindeki projelere de ağırlık vermeye hazırlanıyor. 

Merkezi Ankara'da bulunan Soyut Holding'e bağlı bir şirket olan SoyutWind, Türkiye'de büyük kapasiteli rüzgar türbinleri imal eden ilk firma.  Ankara  Temelli'deki fabrika 15 bin m2 kapalı, 120 bin m2 açık alana sahip. Bu fabrikada rüzgar türbinlerinin makine daireleri, kuleleri ve kanatları imal ediliyor. SoyutWind, yurtiçinde temiz enerji konusunda pek çok başarılı projeye imza attığı gibi son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirdiği uluslar arası projelerle de dikkat çekiyor. 

Dünyayı  rüzgar enerjisiyle tanıştırıyor

SoyutWind, Birleşmiş Milletler projesi kapsamında Afrika'nın Eritre ülkesine 7 adet rüzgar türbini kurdu. Bu proje ile Eritre'de pek çok köy ve kasaba ilk kez elektrik enerjisine kavuştu. Afrika'nın Moritanya ülkesinde de Kanadalı bir firma ile ortak rüzgar türbini projesi gerçekleştirdi. Yakında Pakistan ve Belarus'ta rüzgar türbini projelerine start verecek. 

Tarım ve sanayide düşük maliyet ve temiz enerji için büyük fırsat

Enerji Bakanlığı'nın 2 ay içinde çıkacağını açıkladığı Yenilenebilir Enerji Yasası Türkiye'de rüzgar enerjisi yatırımlarının önünü açacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle, 76 bin MW'lik lisans başvurusundan, 13 bin MW'sinin 2015'e kadar gerçekleşmesi bekleniyor. Oluşan büyük pazarda hizmet verecek en önemli firmalardan biri  SoyutWind. 1 kW'dan 2,000 kW (2 MW) gücüne kadar türbin üreten SoyutWind, yatırımcılara 500 kW'ın altındaki küçük güçlerde türbinler için 1-3 ay; 500 kW - 2 MW arası güçlerdeki türbinler için 3-9 ay arasında değişen teslim süreleri sunuyor. Firma, Türkiye'de üretim yapmanın en önemli avantajlarından birisi olan kısa teslim süresi kadar, ürün ve yedek parça garantisi, Türkiye'nin her bölgesine en geç 48 saatte ulaşabilen servis hizmetiyle yatırımcılara büyük avantajlar sağlıyor. Şu ana kadar 30'a yakın fabrika, tarım sulama pompası, maden işletmesi, turizm tesisi ve konutlarda kurulum gerçekleştiren, banka ve finans kuruluşları ile özel anlaşmalar yapan SoyutWind, rüzgar türbini kurmak isteyen firmalara uzun vadeli ve düşük faizli finans desteği sağlıyor. Bir yıl içinde 700-800 bin TL maliyetle 4.150.000 kW.saat elektrik tüketen bir işletme rüzgar enerjisiyle elektrik ürettiğinde, yatırım kendini en fazla 4 yılda amorti ettiği gibi, 15-20 yıl boyunca elektrik maliyetinden tasarruf sağlıyor. 

ICCI'ın büyük kapasiteli rüzgar türbininde tek yerli katılımcısı

Türkiye'nin büyük kapasiteli rüzgar türbinlerinin ilk üreticisi ve ihracatçısı olan SoyutWind, 12-14 Mayıs tarihleri arasında Yeşilköy WOW Convention Center'da 16. kez gerçekleştirilecek olan Türkiye'nin çevre ve enerji konusundaki en büyük fuar ve kongre organizasyonu ICCI Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'na kendi alanında tek yerli firma olarak katılıyor. ICCI, enerji sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 5 bin yerli ve yabancı katılımcı ile 1994 yılından beri düzenleniyor.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Soyutwind firmalara santral kurduruyor

Türkiye'nin ilk büyük kapasiteli rüzgâr türbini üreticisi Soyutwind, şirketlere kendi elektriğini üretme fırsatı veriyor. Türkiye'de fabrikaların 500 kilowat'a (kW)  kadar elektriğini üretme izni bulunduğunu söyleyen Soyutwind Bölge Satış Yöneticisi Kaan Karahan, “Bu da aylık 30 bin liralık elektrik faturasına denk geliyor. Eğer kuruluş rüzgârı bol bir yerdeyse kendi elektriğini üretebilir. Bunun için 800 bin dolarlık rüzgâr türbünü yatırımı yapması yeterli” dedi.

‘Lisans sorunu çözülsün'
Bu yatırımın dört beş yılda kendini amorti ettiğini belirten Karahan, “Firmalardan kendi elektriğini üretme konusunda çok büyük talep alıyoruz. Fakat burada da lisans sorunu önümüze çıkıyor. Firmalar hep aynı kapasitede çalışmadığı için elektriğe de her ay aynı yönde talep doğmuyor. Ellerindeki fazla elektiği devlete satmak istiyorlar. Ama bunun için izin yok. Yenilebilir Enerji Yasası çıkarsa elektrik üretimi konusunda talepte artar” diye konuştu.
Türkiye'nin ilk rüzgâr türbün üreticilerinden olduklarını ifade eden Karahan, iç piyasanın yanı sıra ihracatta yaptıklarını anlattı. Karahan, “Birleşmiş Milletler projesi kapsamında Afrika'nın Eritre ülkesine yedi adet rüzgâr türbini kurduk. Bu proje ile Eritre'de pek çok köy ve kasaba ilk kez elektrik enerjisine kavuştu. Afrika'nın Moritanya ülkesinde de Kanadalı bir firma ile ortak rüzgâr türbini projesi gerçekleştirdi. Yakında Pakistan ve Belarus'ta rüzgâr türbini projelerine start vereceğiz” açıklamasında bulundu. Soyut Holding'e bağlı olarak faaliyet gösteren SoyutWind, Türkiye'de büyük kapasiteli rüzgâr türbinleri imâl eden ilk firma. Kuruluşun fabrikası 15 bin metrekare kapalı alana sahip.
Radikal

 


Geri Dön