30 / 07 / 2024

SoyutWind, konut projelerinin enerjisini rüzgardan çıkarıyor!

SoyutWind, konut projelerinin enerjisini rüzgardan çıkarıyor!

  Yüksek katlı binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbini sayesinde elektrik gideri yüzde 20 azalıyor. Yurtdışında oldukça yaygın olan sistem Türkiyede henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor  



 

Rüzgar enerjisi, sanayi ve turizm sektöründen sonra konut alanında da kullanılmaya başlandı. Yüksek katlı binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbini sayesinde üretilen elektrik, konutların enerji giderinde yüzde 20lik tasarruf sağlıyor. Türkiyenin ilk yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWindin Proje Geliştirme Müdürü Ali Çolak, Yurtdışında oldukça yaygın olan rüzgardan kendi elektriğini üretme işi Türkiyede henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor. Ancak mevzuatta yapılacak yasal düzenlemeler sonrasında kendi elektriğini üreten sitelerin sayısı daha da artacak dedi.

4 yılda amorti ediyor

1000 hanenin yaşadığı bir sitenin tüm elektrik giderini karşılamak için 3 MWlık rüzgar türbini kurmak gerektiğini belirten Ali Çolak, Ancak mevcut düzenlemeye göre 500 kWın üzerinde lisanssız kurulum yapmak mümkün değil. Bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun(EPDK) gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz. Şuan için burada yapılması gereken 500 kWlık bir türbin kurmaktır. Bu türbinle 100 hanenin elektrik ihtiyacı rahatlıkla giderilebilir. Geri kalanların ihtiyacı da şehir şebekesinden karşılanır. Başka bir değişle sitenin toplam elektrik faturasında yüzde 20lik bir tasarruf sağlanır diye konuştu.

500 kWlık bir türbinin maliyetinin yaklaşık 800 bin dolar olduğunu belirten Çolak, yatırımın kendini dört yıl içinde amorti edeceğini anlattı.

Fabrika Ankarada

Ankara Temellide bulunan fabrikalarında 1, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 250 ve 500 kWlık rüzgar türbinlerinin üretimini yaptıklarını ifade eden Ali Çolak, Fabrikamız 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip. Yılda 1,5 MWlık 90 türbin üretme kapasitemiz var. Bu fabrikada rüzgar türbini, kule ve kanat imalatı yapıyoruz diye konuştu

 


Geri Dön