28 / 04 / 2024

S&P Türkiye'nin kredi notunu indirdi!

S&P Türkiye'nin kredi notunu indirdi!

Türkiye'nin 2012 yılında anlaşmasını iptal ettiği ve değerlendirme istemediği uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard&Poors (S&P), Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürdü, görünümü ise negatif olarak belirledi.



Hazine Müsteşarlığı ile 2012 yılından bu yana bir anlaşması olmamasına karşın Türkiye'nin kredi notunu ''talep edilmemiş'' reyting şeklinde değerlendirmeye devam eden S&P, anlaşması olan diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşunun aksine Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyordu.


S&P, bugünkü takvim dışı değerlendirmesinde "BB+" olan Türkiye'nin notunu bir kademe daha düşürerek "BB"ye indirdi, görünümü ise "negatif" olarak değerlendirdi. 


Hazine ile anlaşması olan diğer iki büyük uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ve Moody's ise Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" seviyede değerlendiriyor.




AA




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....



Uluslararası kredi vederecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin BB+ notunu BB'ye düşürdü. Karar sonrası dolar fırladı.


Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin BB+ olan notunu BB'ye düşürdü. Not görünümünü de durağandan negatife çeken S&P, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye en düşük kredi notunu veriyordu.


Türkiye'nin kredi notu Fitch ve Moody's tarafından "yatırım yapılabilir" kategorisinde değerlendirilirken, S&P'nin verdiği not indirimden önce de "yatırım yapılabilir" kategorisinin altında bulunuyordu.


DOLAR KARAR SONRASI YÜKSELDİ


S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesinin ardından dolar, 3.08 TL'yi aşarak 3.0836 TL ile tarihi zirveyi gördü. S&P'den yapılan açıklamada, darbe girişimi sonrası Türkiye'nin dış borçlarını çevirme kabiliyeti üzerindeki risklerin arttığı belirtildi.


"DARBENİN ETKİLEYEMEDİĞİ EKONOMİYİ S&P ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR"


Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli karara ilişkin Twitter'dan yaptığı açıklamada, "S&P nin yangından mal kaçırır gibi Türkiye'nin notunu indirmesi hiçbir mantığa uymayan karardır! TR'ye yapılan darbe girişiminin ardından hızlı ve zamanında alınan kararlarla etkileyemedikleri ekonomiyi bu şekilde etkilemeye çalışıyorlar. Küresel oyun Türkiye'ye tuzak kuruyor dediğimizde komplo teorisi diyenler gelişmeleri artık MİLLİ duygularla incelesin.Türkiye Cumhuriyeti devleti'nin tüm kurumları iş başında iken verilen not indirim kararı bu kararı verenler için KARA BİR LEKEDİR!" dedi.




Zaman



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard and Poors (S&P) Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. S&P'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 'BB+' olan yabancı para cinsinden uzun dönem notu 'BB'ye çekildi, kısa dönem notu ise 'B' olarak bırakıldı. S&P, Türkiye'nin yerel para cinsinden uzun dönem notunu 'BBB-'den 'BB+'ya, kısa dönem notunu 'A-3'ten 'B'ye çekti. Kredi notunun görünümü de 'Durağan'dan 'Negatif'e çekildi.


S&P, 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye en düşük kredi notunu veriyordu. Türkiye'nin  kredi notu Fitch ve Moody's tarafından "yatırım yapılabilir" kategorisinde değerlendirilirken, S&P'nin verdiği not indirimden önce de "yatırım yapılabilir" kategorisinin altında bulunuyordu.


Milliyet


Geri Dön