10 / 01 / 2025

S&P ve IMF'den Türkiye'ye uyarı!

S&P ve IMF'den Türkiye'ye uyarı!

Standard&Poor's, önümüzdeki 18 ay içerisinde Türkiye'de para politikasında sıkılaşma beklediğini ifade etti. Öte yandan IMF de yayımladığı raporda Türkiye'nin döviz rezervlerini artırması gerektiğine dikkat çekildi.



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, önümüzdeki 18 ay içerisinde Türkiye'de para politikasında sıkılaşma beklediğini ifade etti.


S&P'nin küresel para politikalarını değerlendirdiği raporda, "ABD Merkez Bankası'ndan beklenen parasal sıkılaştırma ve Çin'in yapısal yavaşlaması küresel ticaret ve emtialar üzerinde ağırlık yaratıyor. Gelişmekte olan ekonomilerde farklılaşan para politikası karşılıklarına neden oluyor. Türkiye gibi dikkate değer oranda finansman ihtiyacı olan ekonomiler özellikle yabancı sermaye akışlarında potansiyel yavaşlamalara karşı hassas" ifadeleri kullanıldı.


Raporda, Fed'in beklenen faiz artışı kararıyla, gelişmekte olan ülkelerde gelecek dönemde yabancı sermaye akışının yavaşlaması ya da bu ülkelerden sermaye çıkışının para birimleri ve tahvil piyasaları üzerinde baskı yaratabileceği vurgulandı.


S&P en son 8 Mayıs 2015'te Türkiye'nin yatırım yapılamaz seviyede olan yabancı para cinsinden BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu yıl Türk Lirası'nda yaşanan sert kayıplara karşılık, faiz artışı yerine alternatif tedbir alma yoluna gitmişti.


TCMB geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren sert düşüş yaşan petrol fiyatlarının enflasyonda yaratabileceği rahatlığı gerekçe göstererek, 20 Ocak'taki PPK'da yüzde 8,25 olan politika faizini yüzde 7,75'e indirmişti.


Şubat'ta yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye çeken Merkez, bu dönemde TL'nin sert şekilde değer kaybetmesi sonrası faiz indirimlerine Mart ayında ara vermişti.



IMF: TÜRKİYE DÖVİZ REZERVLERİNİ ARTIRMALI



Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) raporunda, Türkiye'nin ters sermaye akışlarına karşı halen kırılgan olduğu ifade edildi.


IMF'nin raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerini artırması gerektiği belirtilirken, döviz müdahalelerinin de sınırlandırılması gerektiği kaydedildi.


Türkiye'nin dış borç pozisyonunun 2014'te orta vadeli ekonomik temeller ve istenilen politika koşulları ile uyumlu olmadığı belirtilen raporda, 2015'te yaşanan gelişmeler şöyle özetlendi:


"2015'teki gelişmeler, genel itibariyle düşük petrol fiyatlarının ticarete sağladığı katkının etkisiyle yabancı yatırım pozisyonunda bir iyileşmeye işaret ediyor. Ancak net uluslararası rezervler halen düşük ve cari açıkta düşüş görülmediği halde net uluslararası yatırım pozisyonundaki bozulma sürecek."


Raporda öne çıkan diğer başlıklar şöyle:


-Cari açığın azalması kırılganlıkları azaltmak için gerekli


- Türkiye'de para politikası reel faizleri pozitif bölgede korumalı


- Türkiye'de özel sektör tasarruflarını artıracak yapısal reformlar gerekiyor


- Bu reformlar orta ve uzun vadede kamu tasarruflarını artırmak için maliye politikalarında sıkılaşmayla desteklenmeli



Bloomberg






Geri Dön