23 / 05 / 2024

SPK, portföydeki binalara kat mülkiyeti şartı getirdi

SPK, portföydeki binalara kat mülkiyeti şartı getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde değişiklik yaptı



Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren düzenlemeye göre, portföye alınacak her türlü bina ve benzeri yapılara ilişkin olarak yapı kullanma izninin alınmış ve kat mülkiyetinin tesis edilmiş olması şartı aranacak.

Ancak, Kurul, mülkiyeti tek başına ya da başka kişilerle birlikte ortaklığa alınan otel, alışveriş merkezi, iş merkezi, hastane, ticari depo, fabrika, ofis binası gibi yapıların tamamının veya ayrı bölümlerinin yalnızca kira ve benzeri gelir elde etme amacıyla kullanılması halinde, anılan yapının yapı kullanma izninin alınması ve tapu senedinde niteliğinin taşınmazın mevcut durumuna uygun olmasını yeterli kabul edebilecek.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

SPK, GYO'lara ilişkin tebliğde değişiklik yaptı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son dönemde Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin  yatırım faaliyetleri ile ilgili maddesinde ortaya çıkan bir takım tereddütleri gidermek için değişikliğe gitti.
"Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında  yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikliğe göre, portföye alınacak her türlü bina ve benzeri yapılara ilişkin olarak yapı kullanma izninin alınmış  ve kat mülkiyetinin tesis edilmiş olması zorunlu olacak.
Söz konusu madde hükmünde geçen kat mülkiyeti zorunluluğu, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının portföyünde yer alan bağımsız bölümlere  sahip gayrimenkullerin mülkiyetinin açıkça tespit edilebilmesi ve devrinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması amacıyla getirildi.
SPK'dan yapılan açıklamada, "Bu değişiklikle, mülkiyeti tek başına ya da başka kişilerle birlikte Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'na ait  olan otel, alışveriş merkezi, iş merkezi, hastane, ticari depo, fabrika, ofis binası gibi yapıların, tamamının veya ayrı bölümlerinin yalnızca kira  ve benzeri gelir elde etme amacıyla kullanılması halinde anılan yapının, yapı kullanma izninin alınmasını ve tapu senedinde belirtilen  niteliğinin taşınmazın mevcut durumuna uygun olmasının kat mülkiyeti tesisiyle ulaşılmak istenen sonuca paralellik arz ettiği düşüncesinden  hareketle, anılan hükmün uygulamasına açıklık kazandırılması amaçlanmıştır" denildi.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön