12 / 09 / 2024

Uzmanı açıkladı: Konut fiyatlarında reel bazda gerileme sürecek!

Uzmanı açıkladı: Konut fiyatlarında reel bazda gerileme sürecek!

Ev sahibi olmak isteyenler kredi faizlerinin düşmesini beklerken, konut fiyatlarında da reel bazda gerileme sürüyor. Gayrimenkul Uzmanı M. Kıvanç Önder, konut fiyatlarında 2021 ile 2023 arasında yaşanan hızlı yükselişin yerini gerilemeye bıraktığını söyleyerek düşüşün devam edeceğini belirtti.



Türkiye’de barınma krizi büyürken, vatandaş konut fiyatlarındaki değişimi yakından takip ediyor. Yüksek kredi faizlerin nedeniyle konut sahibi olmak zorlaşırken, açıklanan veriler reel bazda konut fiyatlarında gerilemeye işaret ediyor. Türkiye genelinde konut fiyatları reel bazda son bir yılda yüzde 14 gerilerken, İstanbul’daki düşüş yüzde 25’e yaklaştı.

Konut fiyatlarında 2021 ve 2023 yılların arasında yaşanan fiyat artışının gerçeküstü bir durum olduğunu söyleyen Gayrimenkul Danışmanı M. Kıvanç Önder, fiyatların son birkaç aydır düşmeye başladığına dikkat çekti. Önder, https://twitter.com/KivancOnder resmi X sosyal medya hesabından paylaştığı grafikle konut fiyatlarındaki değişimi göstererek nedenlerini açıkladı.Önder konut fiyatlarının düşmeye devam edeceğini belirtti.

Önder paylaşımında şunları söyledi:  

Hep Dolar da Dolar diye konuşuyoruz da...

Bir de kendi paramız ile bakalım geçmişte Türkiye'de ve İstanbul'da konutların birim metrekare  fiyatlarında neler yaşamışız.

Alttaki iki grafik de aynı. Tek farkları, ilkinin 2011-2024 arasını (Grafik:1), ikincisinin ise 2020-2024 arasını (Grafik:2) gösteriyor olması.

Kontrastı daha net görebilmeniz için bu görüntüleme şekillerini yan yana koyuyorum.

TL bazında 2021/Q3 ile 2023/Q3 arasında yaşanan, Cumhuriyet tarimizde eşi benzeri görülmemiş, sürdürülebilirliği asla olmayan, gerçeküstü artışın kesintisiz sürebileceğini ya da bu durumun bir düzeltmesinin yaşanmayacağını sanmak, ummak ne kadar mantıklıydı?

Aşırı enflasyonist ortamda, yaşanması kaçınılmaz düzeltmeyi, elbette ki nominal TL fiyatlarda düşüş olarak göremeyebiliriz, yatay seyir de reelde düşüş demektir ancak bazı mikro bölgelerde TL bazında dahi düşen fiyatları görüyoruz artık son birkaç aydır.

Emlak iktisadının başlıca ilkelerinden biridir:

Enflasyonist ortamda, sermaye ilk olarak montan açısından en büyük ürüne, yani konuta koşar. Daha sonra sırasıyla otomobil, kıymetli taş, saat, beyaz eşya vs diye aşağı doğru sıralanır. Enflasyonist ortam ortadan kalkmaya yüz tuttukça da, ters sırayla geriye döner sistem.

Pozitif reel faize yolculuk devam ettikçe, reel anlamda konut fiyatları da gerileme trendini sürdürecek. (Grafik:3)

(Bu grafikteki "Üçlü Ortalama" olarak kastettiğim, İTO-ENAG-TÜİK enflasyon ortalamaları)

İŞTE O PAYLAŞIM 

Uzmanı uyardı: Buna dikkat etmeyenin emekliliği 11 yıl 1 ay 10 gün uzar!

Altın fiyatları yükseliyor! Yastık altında 1 gram altını bile olan yaşadı! 12 Eylül gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?

İstanbul'da evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat! Taşınma ve kira desteği ne kadar?

Ev sahibi olmak isteyenler acele edin! Uzmanlar uyarıyor! 1-2 yıl içinde ev almayanlar bir daha alamayacak!

'Konuttan, borsaya tüm yatırımcılar zararda' diyen uzman isimden çarpıcı açıklama! İnanılmaz bir dönemden geçiyoruz...

Milli Emlak, Bursa ve Sakarya'da 8 taksitle arsa ve arazi satıyor! 

 

 

 


Geri Dön