23 / 12 / 2024

Sporcuların rotası, iki yıl sonra Halkalı'yı gösterecek

Sporcuların rotası, iki yıl sonra Halkalı'yı gösterecek

Temizleme çalışmaları devam eden Küçükçekmece Gölü, iki yıl içinde su sporları merkezi olarak hizmete açılacak



Yıllarca İstanbul'un çöpüne ev sahipliği yapan Halkalı, temelleri 20 yıl önceye dayanan toplu konut projeleriyle kabuk değiştirdi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 40 bin konut parolasıyla yola çıkılarak yeni yapılanmaya zemin oluşturuldu ve zaman içinde hasılat paylaşımı projeleri de gündeme gelince bölgede lüks konutlar da inşa edilmeye başladı. Soyak'ın 3 bin 592 konutluk Olympiakent'i, deyim yerindeyse lokomotif oldu ve son olarak, Sinpaş GYO'nun 2.5 milyon liralık ‘yalılara' yer verdiği ünlü Bosphorus City projesi için de Halkalı mekan seçildi.

Binlerce yeni konutun inşa edildiği Küçükçekmece ilçesine bağlı Halkalı için bir süredir arzın talebin ötesine geçmeye başladığı konuşuluyor. Ancak Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, yakında yeni bir taleple karşı karşıya kalınacağı mesajını veriyor. Küçükçekmece Gölü'nün temizlenme çalışmalarının yakında biteceğini belirten Yeniay, Göl'ün bir su sporları merkezine dönüştürüleceğini söylüyor. Yeniay, tesislerin iki yıl sonra hizmete girmesinin planlandığını kaydederek, şöyle devam ediyor:

TEMA PARKI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
“Gölden kirli su atılacak ve su eski temiz görüntüsüne kavuşacak. Halkalı, buraya yalnız 3 kilometre mesafede, çok yakın. Turizm amaçlı değerlendirilecek bu alanda sörf, yelken, kano, kürek gibi su sporları yapılacak ve Halkalı'dan da ring ulaşım seferleri düzenlenecek. Hem kulüplerin hem de vatandaşların yararlanacağı bu imkanlar, Halkalı için de açılan yeni bir pencere olacak.”
Halkalı'nın nüfusunun 80 bin civarında olduğunu ve beş yıl içinde 130 bine çıkmasının öngörüldüğünü anlatan Yeniay, bölgedeki halka hitap edecek yeterli düzeyde sosyal yaşam alanı olmadığını dile getirerek, belediyenin çalışmalarını anlatıyor: “Yalnız yaşam alanı yeterli değil. Sosyal hayatı da beslemeliyiz. Birkaç yılda tamamlanacak kültür merkezleri, ek spor alanları, rekreasyon çalışmaları yapacağız. Bu alanlar Olympiakent ve toplu konutların 2 ile 3'üncü etap bölgelerinde olacak. Ayrıca, TOKİ'nin ihale yoluyla yaptıracağı tema parkı çalışmaları da sürüyor.”
 
‘Engelli ve yaşlılar  kasabası kuracağız'
Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, TEM bağlantı yolunun birkaç ay içinde tamamlanacağını ve Halkalı'ya araçla ulaşmanın kolaylaşacağını ifade ederek, Atakent Mahallesi'ne ve toplu konut bölgesine 4-5 yıl içinde metro hattı geleceğini belirtiyor. Halkalı için düşünülen sosyal projelerden birinin de engelliler ve yaşlılar mahallesi kurmak olduğunu belirten Yeniay, “Burası, 300-500 vatandaşın kolektif yaşam istediğinde gelip kalabileceği, istediğinde ayrılabileceği bir düzene hizmet edecek. 4 yıl içinde hazır olacak” diyor.
 
Uygun fiyatlı ev arayan ve arabası olanlara cazip
 
İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa da Halkalı'nın sosyal yaşam alanları açısından yetersiz olduğu görüşünde. “Ekmek almak için taksi tutmak gereken yerler var. Çarşılar da çok kısıtlı” diyen Aşa, yoğun konut yerleşimine rağmen sosyal düzenlemenin geri kalmasını eleştiriyor. Bölgenin toplu taşıma açısından geri kalması nedeniyle eski cazibesini kaybettiğine değinen Aşa, şu yorumlarda bulunuyor: “Özellikle metrobüs güzergahının dışında kalması Halkalı için bir dezavantaj oldu. Trafik açısından sıkıntılı. Metro gelene kadar 3-5 yılı gözden çıkarmak gerek. Fakat konut fiyatı açısından cazip. Arabası olanlar için ucuz ev arıyorlarsa tercih edebilecekleri bir yer. Geleceğe yatırım yapılır. Çünkü Halkalı ne olursa olsun çarpık yapılaşmanın dışında kalmış ve düzenli gelişen bir yer olarak göze çarpıyor. Potansiyeli devam ediyor. Arsaların ise çoğu TOKİ'ye ait. Arsa yatırımı, eğer bulunursa yapılabilir.”
 
Yeni  TOKİ  evlerinde fiyatlar çok yükseldi
 
Gayrimenkul danışmanlık şirketi Turyap'ın Halkalı ofisinden Yılmaz Arslan, bölgede konut fiyatlarının yükselişe geçtiğine dikkat çekiyor. Kriz psikolojisinin kırıldığını belirten Arslan, ev sahiplerinin “Piyasa yükseliyor” bakış açısıyla fiyatları yukarı çektiğini, ancak bu durumda satışların zorlaştığını kaydediyor. Arslan, özellikle TOKİ'nin yeni inşa ettiği toplu konutlarda fiyatların fazla arttığını belirterek, şunları söylüyor: “Net 84 metrekarelik daire için 160 bin TL istiyorlar. Bu Halkalı için ciddi bir rakam. Biz eski toplu konutlarda ara katları 120 bin TL'ye satıyoruz. Bir de çok konut yapıyorlar, kiralık piyasası düşüyor. Fakat kiracı bulmak zor değil. Zaten insanlar genelde yaşamak için ev aldığından kiralık daire çok çıkmıyor.”
 
Avantajlar
 
-Bölgede düzenli yapılaşma hakim.
-Yeni bağlantı yollarıyla ulaşım kolaylaşacak.
-Konutların prim yapma potansiyeli yüksek. Bunun en büyük nedeni alırken kazanılması.
-Havalimanı'na yakın.
-TOKİ bölgede tema parkı kurmayı planlıyor.
 
Dezavantajlar
 
-Sosyal alanlar ve alışveriş imkanları açısından yetersiz.
-Ulaşımda trafik yoğunluğu yaşanıyor.
-Yatırımın kirayla dönme süresi uzun.
-Şehir merkezine yakın değil.
Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk


Geri Dön