29 / 04 / 2024

Srebrenitsa katliamı anıtının temeli 8 Temmuz'da atılacak!

Srebrenitsa katliamı anıtının temeli 8 Temmuz'da atılacak!

Genç Boşnaklar Derneği'nin Srebrenitsa katliamına dikkat çekmek için geçen yıl Taksim'de topladıkları ayakkabılar '8.372 Srebrenitsa' anıtında kullanılacak. Keçiören Belediyesi ayakkabı anıtının temellerini katliamın 17'nci yıldönümü olan 8 Temmuz'da atac




Yıl 11 Temmuz 1995... Avrupa'nın ortasında dünyanın gözü önünde gerçekleşti Srebrenitsa katliamı. 8 bin 372 masum insanın öldürüldüğü katliamın üzerinden 17 yıl geçti. Türkiye'de bulunan Genç Boşnaklar Derneği, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık suçunu Taksim Meydanı'nda düzenledikleri 8 bin 372 ayakkabı ile Birleşmiş Milletler'in İngilizce kısaltması olan 'UN' şeklinde protesto etmişti. Proje, Türkiye'de büyük destek görmüş ve toplanan ayakkabılar Taksim'de sergilenmişti. Şehit edilen Boşnakları temsilen gerçekleştirilen anmaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve birçok ünlü sanatçı da ayakkabıları ile destek vermişti. Katliamın 17. yıldönümünde  Ankara  Keçiören'de 8 Temmuz'da '8.372' Srebrenitsa ayakkabı anıtının temeli atılacak. Taksim'de toplanan ayakkabılar anıtın oluşumunda da kullanılacak.


Ankara'da, Aliya İzetbegoviç Parkı'nda, 8 Tem-muz'da yapılacak törenle, Srebrenitsa'da yaşanmış soykırım bir kez daha hatırlanacak. Ayrıca, Sreb-renitsa'yı anlatan fotoğraf sergisi de ziyarete açılacak. Törenin sonunda ise, "Srebrenica'yı Unutmadık Unutturmayacağız" yazılı beyaz balonlar, barışın simgesi olarak, gökyüzüne bırakılacak.


Öte yandan Genç Boşnaklar bu sene de Türkçesi "Niye yoksun?" olan ''Şto Te Nema?'' projesi kapsamında katliama cevaben fincanlı bir eylemde bulunacak. Soykırım mağduru defnedilmiş her bir Srebrenitsalıyı temsil eden fincanların yer alacağı etkinlik "Bir fincan da siz doldurun" sloganıyla düzenlenecek. Vatandaşlar, sapsız Boşnak fincanlarını getirip Taksim Meydanı'na bırakarak insanlığın ortak ayıbının bir daha tekrarlanmaması yolunda katkıda bulunabilecek. 'Şto Te Nema?' anıtı, bugüne kadar Saraybosna (Bosna-Hersek), New York (ABD), Tuzla (Türkiye), Lahey (Hollanda), Stockholm (İsveç), Burlington (ABD) şehirlerinde gerçekleştirildi.

Zaman


Geri Dön