09 / 05 / 2024

Statkraft Yeşil Enerji'yi aldı

Statkraft Yeşil Enerji'yi aldı

Norveçli enerji devi Statkraft, Global Yatırım Holding'in Yeşil Enerji şirketinin yüzde 95'ini satın aldı



Yeşil Enerji'nin değeri 98.1 milyon dolar olarak belirlendi. Global Yatırım Holding Başkanı Mehmet Kutman, "Önemli olan bu zor konjonktürde Statkraft'ı Türkiye'ye çekmek" dedi.

GLOBAL Yatırım Holding (GYH), iştiraki Yeşil Enerji'nin yüzde 95'ini Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji şirketi Norveçli Statkraft'a sattı. Anlaşma çerçevesinde GYH'nin yüzde 5, Statkraft'ın ise yüzde 95 hissesine sahip olduğu Yeşil Enerji'nin toplam şirket değeri, 8.3 milyon Euro tutarındaki dış krediler de dahil olmak üzere 98.1 milyon Euro olarak belirlendi. Norveçli merkezli Statkraft, Yeşil Enerji tarafından EPDK lisansları alınmış ve kurulucu gücü toplamda 560 megavat olan 6 adet hidroelektrik santralinin inşası için 5 yılda 1 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirecek. 20 megavatlık ilk santral ise 2010'un ilk çeyreğinde işletmeye alınacak.

İlk günden satmayı düşündük

GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, söz konusu santralleri satmayı ilk günden bu yana düşündüklerini belirterek, "Hidroelektrik santralleri, termik santrallerin tersine inşaat çalışmaları gerektiriyor. Biz inşaat şirketi olmadığımız için bu tür bir değerlendirmeye ve bu tür bir satışa yöneldik" diye konuştu. Kutman, kendileri için önemli olanın satış rakamından ziyade Statkraft gibi bir kurumu Türkiye'ye getirmeye ikna edebilmek olduğunu vurgulayarak, "Bu zor ekonomik konjonktürde, bütün dünya için, bu tür bir yatırımı Türkiye'ye çekebildiğimiz için hakikatten çok gurur duyuyoruz" dedi.

24 şirketle yarıştı

Satış sürecine ilişkin olarak, başlangıçta 25 adet kurumun şirketle ilgilendiğini, 9'unun finale kaldığını ve bunların 6'sından bağlayıcı teklif geldiğini anlatan Kutman, şöyle konuştu: "Alıcının kim olduğunun, bizim için önemli bir faktördü. 6 adet bağlayıcı teklif veren şirketin 2'sinin çok büyük girişim sermayesi fonuydu. Satış sürecinde fiyat ciddi boyutta yükseldi. Başlangıç ile bitiş noktası açısından büyük fark oluştu. 6 bağlayıcı teklif 3'e indi ve çok ciddi bir rekabet sonucunda Statkraft kazandı."

Ekonomi yüzde 5'e mecbur etti

Kutman, Yeşil Enerji'de geriye kalan yüzde 5'lik paylarını hiçbir şekilde satmayı düşünmediklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Çünkü ortağımızdan son derece memnunuz. Türkiye'de yenilenebilir enerji konusunda piyasa liderliğine oynayacağından hiç şüphemiz yok ama gönül isterdi ki yüzde 5, yüzde 25, 55 olsun, ama ekonomik konjonktür yüzde 5'e indirmeye mecbur etti."

5 yılda karbondan 35 milyon Euro alacak

MEHMET Kutman, satış anlaşmasındaki bedele ek olarak, her bir santralın ilk 3 yıllık işletimi için 2017 yılına kadar toptan elektrik fiyatının daha önce belirlenen gösterge fiyatın üzerine çıkması halinde, üzerinde çıkan meblağın yüzde 50'si ile karbon emisyon gelirlerinin yüzde 50'si Global Yatırım Holding'e ödeneceğini söyledi. Kutman, "Bizim hesabımızı göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde karbon emisyon gelirleri 70 milyon Euro civarında bir rakam tutuyor" dedi.

Başkalarıyla da görüştük, rakamdan memnunuz

STAKKRAFT Güneydoğu Avrupa İş Birimi Başkanı Tima Iyer, alıcı taraf olarak satış rakamından memnun olduklarını belirterek, bu ortaklığa katılmadan önce Türkiye'deki piyasada hidroelektrik santralleri satmak isteyen muhtelif başka kuruluşlarla da görüştüklerini söyledi. Iyer, şöyle konuştu: "Anlaşmanın konsolide edilmesi, bu etapta öncelik teşkil ediyor. Şu anki odak noktamız tamamen Yeşil Enerji'dir. Tabii ki ticari ve çevre açısından da başarılı projeleri izlemeye, değerlendirmeye devam ediyor olacağız."

100 yıllık tecrübemize güveniyoruz

STAKKRAFT Güneydoğu Avrupa İş Birimi Başkanı Tima Iyer, hidroelektrik santralleri konusunda 100 yılı aşkın tecrübeleri bulunduğuna işaret ederek, "Statkraft, Avrupa'nın en büyük yenilenebilir enerji kaynakları üreten en büyük firmasıdır. Sağlam mali pozisyonu ile Avrupa'da uzun vadeli enerji piyasalarında önemli oyuncu konumundadır" diye konuştu. Iyer, Türkiye'de gerçekleştirilecek projeler için sağlam bir altyapı oluşturulduğunu belirterek, "Söz konusu 6 hidroelektrik santralının geliştirilmesi için çaba harcayacağız" dedi.

Güneydoğu'daki santralları satmayız

GLOBAL Yatırım Holding'e Güneydoğu Anadolu'daki santrallerini ise satmayı düşünmediklerini söyleyen Mehmet Kutman, "Enerji konusunda termik santralimiz ve kömür santrallerimiz var Güneydoğu Anadolu'da. O sahaları biz kendimiz geliştireceğiz, satmayı düşünmüyoruz" dedi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yeşil Enerji'yi satan Global Holding'den Şırnak'a santral

Global Yatırım Holding, hidroelektrik santrali alanında faaliyet gösteren iştiraki Yeşil Enerji'nin yüzde 95'ini Norveçli Statkraft'a 98.1 milyon Euro'ya sattı.

Holding, Avrupa'nın yenilenebilir enerjide en büyük üreticisi olan Statkraft'a yapılan bu satıştan elde edileceği gelirle Şırnak'a termik santral kurmayı planlıyor. Konuyla ilgili düzenlenen toplantıda basına bilgi veren Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, satıştan sağlanacak kaynağın Şırnak'taki santralin açılışının 2012 yılı içinde yapılacağını belirtti.

STATKRAFT'TAN 1 MİLYAR $ YATIRIM

Global Yatırım Holding, 98.1 milyon Euro'luk satış gelirinin 75.17 milyon Euro'sunu dün tahsil etti. Kalan 10.46 milyon Euro daha sonra ödenecek. Bu bedelin yanında Yeşil Enerji'nin portföyündeki 6 santralin 3 yıllık işletimi için 2017'ye kadar olan elektrik fiyatının belirlenen gösterge fiyatın üzerine çıkması halinde, bu meblağ ile karbon emisyon gelirlerinin yüzde 50'sini alacak. Kutman, bu bedelin 70 milyon Euro olmasını beklediklerini belirtti. Norveçli Statkraft, 98.1 milyon Euro'ya satın aldığı Yeşil Enerji bünyesinde bulunan toplam 560 MW'lık üretim kapasitesine sahip 6 adet HES'in inşası için 5 yıl süresince 1 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirilecek.
Star

Yeşil'i sattı termik santrale göz dikti

Global Yatırım Holding, elde ettiği kaynakla termik santral yatırımı planlıyor.Global Yatırım Holding, iştiraki Yeşil Enerji'nin yüzde 95'ini Norveçli kamu enerji üretim ve dağıtım şirketi Statkraft'a peşin 98 milyon euroya sattıktan sonra elde ettiği kaynakla termik santral yatırımı planlıyor.

Global Holding Başkanı Mehmet Kutman, satıştan sağlanacak kaynağın Şırnak'ta inşa edilecek termik santral için kullanılacağını ve santralin açılışının 2012 yılı içerisinde yapılacağını belirtti. Global Holding Başkan Yardımcısı Erol Göker de santralin 2x135 Megawatt (MW) gücünde olacağını söyledi.
Bugün


Geri Dön