28 / 11 / 2024

Statların zeminleri profesyonel bakış açısıyla değerlendirilmiyor

Statların zeminleri profesyonel bakış açısıyla değerlendirilmiyor

Statların zeminlerinde kullanılacak toprağın su tutma kapasitelerinin ve geçirgenlik potansiyellerinin araştırılması gerektiğine dikkat çekildi




Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi ve Peyzaj Mimarları Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, Türkiye'deki statların zeminlerinde yaşanan sorunların hem sektörel, hem de akademik temelde yeterince profesyonel bir bakış açısıyla değerlendirilmediğini söyledi.

Prof. Dr. Küçükerbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, futbol sahalarının çim zemini uygulamalarında hem statların yapısal özelliklerinin, hem de çim bitkilerinin yetişme ortamının özelliklerine bakılması gerektiğini belirterek, çimin iyi yetişmesi için belli tabakaların zorunlu olduğunu belirtti.

Bu tabakaların taşıyıcı tabaka, drenaj tabakası, filtre tabakası ve toprak olarak sınıflandırıldığını kaydeden Prof. Dr. Küçükerbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde çim bitkisinin yaşam ortamı olan ve özel bir yapıya sahip olması gereken toprak ve onun altında devam eden söz konusu katmanların uygulanmasında doğru malzeme ve uygulama teknikleri ne yazık ki
kullanılmamaktadır. Futbol sahalarının tesis ihalelerine giren firmaların yüksek karlar elde etmek için maliyetlerden kaçması ve bu konuda yeterli denetimi yapacak uzmanların bulunmaması statların zeminlerinde yaşanan temel sorunları doğurmaktadır."

-DRENAJIN ÖNEMİ-
Zeminde kullanılacak olan toprağın su tutma kapasitelerinin ve geçirgenlik potansiyellerinin araştırılması gerektiğine dikkati çeken Küçükerbaş,
"Bu bulgulardan sonra da sahaya tesis edilecek drenaj sistemi belirlenmeli, borularının boyutları, sıklığı, eğimi ve deseni bu bilgiler ışığında tasarlanmalıdır. Sahanın bulunduğu bölgenin yıllık yağış ortalamaları göz önüne alınarak doğru drenaj sistemi kurulmalı, aşırı yağmurlarda yüzey drenajı ile ilgili olabilecek göllenmelere karşı zemin eğimi ve tesviyesi de unutulmamalıdır" dedi.

Prof. Dr. Küçükerbaş, iyi bir futbol sahasının çim bitkilerini yaşamasına imkan veren özelliklerde olmasının yanı sıra hem top sektirmeye elverişli hem de futbolcuları olumsuz şekilde etkilemeyecek şekilde olması gerektiğini belirterek, bu doğrultuda sahaların bakımlarının da çok önemli olduğunu söyledi.

-SEKTÖRLERİN UYUMU GEREKLİ-
Futbol sektörüyle hizmet sektörünün, uzman yetiştirmesi beklenen akademik temel alanın, futbol sahalarının yapımı ve yönetimi konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Küçükerbaş, şunları kaydetti:

"Yaşanan zemin sorunları hem sektörel, hem de akademik temelde yeterince profesyonel bir bakış açısıyla değerlendirilmiyor. Bu iki temel alanın konuya bakış açışlarındaki zafiyetleri ne yazık ki ülkemizde bu sorunun devam etmesine neden olacaktır. Birçok konuda olduğu gibi futbol sahalarının da uzman olmayan kişi ve kurumlar tarafından en ucuza mal etme anlayışı devam ettikçe bu soruna çözüm bulunamadığı gibi bu sektör alanı da gelişmesini sağlayamayacaktır. Basit ekonomik kural olan arz ve talep ilişkisinde yaşanan bu sığ anlayış, arzın yeterli zemini oluşturamaması nedeniyle talebin de hem piyasa koşullarında hem de akademik temelde bu konudaki eğitimin gelişmesini engelleyecektir."
AA


Geri Dön