23 / 11 / 2024
fuzul

Step Halı, Londra'dan sonra Paris'te de mağaza açtı

Step Halı, Londra'dan sonra Paris'te de mağaza açtı

Fransa'nın en pahalı bölgelerinden Saint Germain'de mağaza açan Step Halı'nın Başkanı Şengör, "Paris'te mağaza açmak Nişantaşı'nda mağaza açmaktan yarı yarıya ucuz" dedi




Kendilerine ait ikinci yurtdışı mağazasını Londra'dan sonra Paris'in Saint Germain bölgesinde açan Step Halı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör, gelecek yıl da Milano'da mağaza açmak istediklerini söyledi. Düşünüldüğünün aksine Paris'te mağaza açmanın Nişantaşı'nda mağaza açmaktan çok daha ucuz olduğunu dile getiren Şengör şöyle konuştu: "İki yıldır Paris'te mağaza arıyorduk. Kriz bu noktada bize yardımcı oldu. 52 yıldır antikacı olarak faaliyet gösteren 150 metrekarelik dükkanı yıllık 84 bin euroya kiraladık. Bu rakam aynı büyüklükte Nişantaşı'nda yıllık bir mağaza kirasının yarısı." Yurtdışında özellikle halıcılık alanında Türk olmanın avantajını yaşadıklarını dile getiren Şengör, "Türk olunca bu adamlar halı yapmayı bilir algısı hakim. Bu da işimize yarıyor" dedi. Harrods'a sattıkları halı adetlerinde artış olduğunu, Roche Bobois'nın sattığı halıların yüzde 80'ini Step'in verdiğini belirten Şengör, bu yıl yüzde 40 olan ihracat payını 2010'da yüzde 60'a çıkaracaklarını ifade etti.

SADELİK MODASI
Desen yerine doku çalıştıklarını artık dünyada da eğilimin bu olduğunu dile getiren Şengör, Ortadoğu ülkelerinde bile allı pullu desenlerin demode olduğunu ifade etti. "Ortadoğu eğer ipek bir halı alacaksa fazla müdahale edilmemiş olan halıyı satın alıyor. ABD'li çok büyük Uzakdoğu ise allı güllü halıları satın almayı tercih ediyor" diyen Şengör, Avrupa'da ise kendi koleksiyonlarını empoze etmek için uğraşacaklarını söyledi.

***

Mağazaya ünlülerden Salma Hayek'in kızıyla geldiğini dile getiren Şengör, "Hayek'in kızı halılardan çok halı kumaşıyla kapladığımız çarıklara ilgi gösterdi. Burası ünlü mobilya ve dekorasyon mağazalarının olduğu bir şehir. Ünlülerin gelmesi doğal" dedi.

Ünlü tasarımcı Ora Ito ile halı koleksiyonu yapacak

ŞENGÖR, ünlü Fransız tasarımcı Ora Ito ile halı koleksiyonu yapmaya hazırlandıklarını söyledi. Levi's, Adidas, Apple gibi markaların ismini ve logosunu kullanarak hazırladığı çalışmaları kendi internet sitesinde ve gazetelerde tam sayfa reklamlar halinde yayınlatan Ito, insanlar gerçekte var olmayan bu ürünleri sipariş etmeye başladığında markaların ilgisini çekmişti.
Pınar Çelik/Sabah

Nişantaşı pahalı diye Paris'e ‘Step' açtı

Dünya sosyetesine tasarım halı satan Step Halı, Londra'dan sonra Paris'te de mağaza açtı. Step Halı'nın sahibi Cem Şengör, “Paris'te mağaza açmak Nişantaşı'ndan daha ucuz. Türk yatırımcılar korkmasın” dedi

Step Halı, Paris'te dünya jet sosyetesinin alışveriş yaptığı Saint Germain bölgesinde mağaza açtı. Dekorasyon alışverişinin en prestijli caddeleri arasında gösterilen Boulevard Raspail'deki mağazanın ilk müşterisi ise çocuğuyla birlikte mağazaya gelen Salma Hayek oldu. Kendi markasıyla dünyanın belli başlı ülkelerine halı satan Step Halı 4 yıl önce de Londra'da mağaza açmıştı. Paris mağazasının açılışı için düzenlenen galada konuşan Step Halı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör, Paris'te mağaza açmanın Nişantaşı'nda mağaza açmaktan çok daha ucuza mal olduğunu söyledi.
İstanbul'da astronomik rakamlara ulaşan kiraları eleştiren Şengör şöyle devam etti:
“Saint Germain gibi bir semtte 150 metrekarelik mağazayı yıllık 84 bin euro'ya kiraladık. Bu rakam Nişantaşı'nda aynı büyüklükte bir mağazanın yıllık kirasının yarısı kadar. İki yıl Paris'te mağaza aradık. Burada 52 yıldır antikacı olarak faaliyet gösteren kiracı işleri bozulduğu için çıkınca mağazayı biz kiradık. Türk yatırımcılar markalarını yurtdışına taşımaktan korkmasınlar. Dünyanın birçok noktasında kiralama giderleri İstanbul'dan daha ucuz.”

Lüks ikonu Harrod's
Ünlü mağaza zinciri Roche Bobois'in sattığı halıların yüzde 80'ni Step Halı karşılıyor. Nitekim Paris'te kendi mağazasında sattığı modeller hemen iki adım ötede Roche Bobois'te de satılıyor. Türklerin halıcılık sektöründe dünyada olumlu bir imajı olduğunu hatırlatan Şengör, “Türkler halı yapmayı bilir algısı hâkim. Bu da bizim işimize yarıyor” dedi.
Step Halı'nın yeryüzü şekillerini uyguladığı ve açı kazandırılmış 3 boyutlu halılarıyla tasarımda fark yarattığını söyleyen Şengör, bu modellerle Harrods'in da önemli tedarikçileri arasına girdiklerini anlattı. Halıların üzerinde 4 santimetrekareye kadar engebelerin bulunduğu desenler oluşturduklarını belirten Şengör “Değişken yüzey teknolojisiyle ürettiğimiz bu halıları bizden başka yapabilen yok” dedi. Fransız genç tasarımcı Ora Ito ile farklı halı dizaynları üzerine çalışmaya başlayacaklarını dile getiren Şengör, bu koleksiyonla özellikle yurtdışından ilgi beklediklerini söyledi. Şengör, bu yıl yüzde 40 olan ihracat payını ise gelecek yıl yüzde 60'a çıkarmayı planladıklarını anlattı.

El Maktum'un evini döşedi
Cem Şengör aileden halıcı. Şengör'ün büyükbabası 1919 yılında kardeşiyle birlikte Kapalıçarşı'da bir halı dükkânı açıyor. Halıyı marka yapmayı kafasına koyan Şengör, 1993 yılında Nuriosmaniye'deki mağazayı Nişantaşı'na taşıyor.
Markaya yapılan yatırımla Step Halı sosyetenin evlerinden başlayarak tasarım halı olarak mekanlardaki yerini almaya başlıyor. Ve ciro da 40 milyon euroyu aşıyor. Hugo Boss gibi markaların mağazalarında kullandığı Step halıları Dubai Borsası yanı sıra Maktum Ailesi'nin Dubai'deki 1500 metrekarelik malikanesini de kapladı. Harrod's Mağazalarının sahibi Muhammed El Fayed, ünlü Fransız şarkıcı Chirstophe Willem, Fransız futbolcu Nicolas Anelka ve ünlü Rus milyarder Roman Abramovich evinde Step Halı kullanan isimlerden sadece birkaçı. 4 metrekare halılarının fiyatı 790 euro'dan başlıyor.
Songül Hatısaru/Milliyet

Paris'te ilk mağazasını açtı 2010'da Milano'ya gidecek

Londra, Dubai ve Beyrut mağazalarıyla dikkatleri çeken 40 milyon dolar cirolu Step Halı, Paris'teki ilk mağazasını Raspail Bulvarı'nda açtı. Paris'in mobilya ve ev dekorasyon merkezi sayılan bölgede açılan mağaza Saint-Germain'deki caddeleri karıştırdı.

TÜRK halısını çağdaş bir şekilde yorumlayarak farklı bir pazar yaratmaya çalışan Step Halı, Londra, Dubai ve Beyrut'un ardından Paris'te de mağaza açtı. Saint-Germain'de lüks üçgeni adı verilen; mobilya, ev tekstili ve ev dekorasyonu mağazalarının bulunduğu bölgede açılan Stepevi, Raspail Bulvarı'ndaki diğer markalar tarafından dikkatle izleniyor. Çoğu Türkiye'den kilimler ve el işi aksesuarlar getirip satan aynı caddedeki Triff mağazasının sahibi Natalie Triff, “Stepevi caddeye hareket getirdi. Biz daha geleneksel ürünler satıyoruz. Onlar çok çağdaş, modern koleksiyona sahip. Sinerji yaratacak” dedi. Stepevi'nin bir kaç dükken yanında bulunan 60 yıllık Sam Laik ise kendi çağdaş koleksiyonunun Stepevi tarafından tehdit edildiğini düşünüyor. Sam Laik mağaza müdürü Cedric, bir süredir komşu dükkandaki hareketliliği izlediklerini anlatıyor. Fransa'da 50, Belçika, Lüksemburg, Dubai ve İngiltere'de onlarca mağazası bulunan Oliver Desforges'in çalışanlarından Josephine Mardi de, “Stepevi'ni biliyoruz. Sağlam koleksiyonları var ama biz daha çok ev tekstiline odaklıyız. Direkt rakip değiliz ama caddeye hareket getirdiğikesin” diye konuştu.
Türk mevsiminde esti
Stepevi, Paris'te Kenzo, Paul Smith, Hermes, Prada, Tod's ve Salvatore Ferregamo gibi lüks markalara da komşu oldu. Step Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör, “Paris'in lüks üçgenine Türk mevsimi etkinliklerinin ortasında çıkarma yaptık. Bizim Beyrut, Dubai ve Johannesburg'da franchise mağazalarımız var. Londra'da kendi mağazamız bulunuyor. Viyana, Birmingham, Lüksemburg, New York ve Miami'de kornerlerimiz var” dedi.
Kira Nişantaşı'ndan ucuz
Raspail Bulvarı'nda 52 yıllık bir antikacının boşalttığı dükkanı bulunca iki yıllık arayışlarının sonuçlandığını vurgulayan Cem Şengör şunları söyledi: “Ekonomik krizin yardımı oldu. Böylece hem dükkan bulabildik hem de kirası uygun. Buradaki kira Nişantaşı'ndaki bedellerin yarısı kadar. Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin kirasından da düşük. 150 metrekarelik bu dükkan için yıllık 84 bin Euro istediler. Biz öylesine ‘75 bine olmaz mı' dedik kabul ettiler. Fakat burada da standartlar yüksek; dekorasyon pahalıya mal oluyor. Türkiye'de 150 bin Euro'ya olacak dekor bir anda iki katına çıkıyor.”
Milano yolu göründü
Halı işinde üç kuşaktır bulunduklarını ve halıyı yeniden tanımlayarak farklı bir alan yarattıklarını belirten Şengör, 2010 yılında Milano'da mağaza açacaklarını söyledi. Step, 2008 yılında 37 milyon dolar olan cirosunu 2009'da 40 milyon dolara çıkarmış. İhracatın cirodaki yüzde 45 payını gelecek yıl yüzde 55'e çıkarmayı hedefleyen Step, dünyada 35 mağaza ve korner ve yüzlerce noktada satışını sürdürüyor. Cem Şengör, “2009 yılında Türkiye'de verimsiz 3 mağazayı kapattık; iki mağaza da açtık” dedi.

Üç boyutlu ve yamalı halılar çok satıyor

STEP'in üzerinde uzn süre çalıştığı üç boyutlu halılara hem Türkiye'de hem de dünyada çok ilgi olduğunu hatırlatan Cem Şengör şunları söyledi: “Biz desenden çok doku geliştiriyoruz. Üç boyutta farklı uzunluklarda iplik boyu ile halı üzerinde farklı yükseklikler oluşturduk. Yeryüzünün kendisi gibi. Bu halılara düşündüğümüzden çok ilgi oldu. Yok sattık adeta. Ayrıca eski halıları alıp iyice eskittiğimiz bir koleksiyon yaptık. Bunların patchwork (yamalı) olanlarını da üretiyoruz. Çok özel efektleri var.”

Mohamed al-Fayed Harrods'tan evi için Step halılar aldı

LONDRA'daki ünlü lüks department store Harrods'ta açtıkları shop-in-shop'un alanının büyüdüğünü belirten Cem Şengör, “Londra Kings Road'daki mağazanın da Harrods'ın da satışları çok iyi gidiyor. Krize rağmen satışlarımız iki kat arttı. Yurtdışında satışların yüzde 80'i özel sipariş. Harrods'ın sahibi Mohamed al-Fayed  oradan evi için yüklüce bir alış veriş yapmış” dedi. Dubai Şeyhi el-Maktum da sarayı için Step'ten devasal büyüklüklerde halılar satın almıştı. Step'in ABD'deki satışları da ekonomik krizden etkilenmemiş. Şengör, “Biz stoksuz çalışıyoruz. Özel siparişleri 4 haftada teslim ediyoruz. Bu krize de çok uygun bir modeldi. Demokratik, ulaşılabilir lüks olarak kendimizi konumluyoruz” diye konuştu.

Salma Hayek Stepevi'ne girip kızına çarık baktı

STEPEVİ daha açılmadan ünlü Hollywood yıldızı Salma Hayek ve kızı soluğu mağazada aldı. Mağazanın vitrinde gördüğü kadife çarıkları beğenen Valentina Paloma Pinault içeriye dalarak dekorasyon amaçlı üretilmiş papuçları annesinin yardımıyla denedi. Hayek, çocuğun ayakları rahat etmeyince çarıkları almaktan vazgeçerek mağazadan ayrıldı.

Ortadoğu için boyut Asya için renk önemli

DÜNYADA halı tercihleri bölgelere göre değişiyor:
ABD'de daha büyük halılar tercih ediliyor.
Evlerin daha küçük olduğu Avrupa ve Asya'da ise küçük halılar öne çıkıyor.
Ortadoğu en büyük halıları talep ediyor. 1000 metrekare'ye yakın büyüklükte bile siparişler veriliyor.
Hindistan'da ise allı-güllü, renkli halılara ilgi yüksek.
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet

Modanın merkezine halı serdi 
 
Küresel kriz yüzünden dünya devleri küçülme yoluna giderken, Türk şirketleri büyümesini sürdürüyor
 
İlk yurtdışı mağazasını 5 yıl önce Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta açan Step halı, yurtdışındaki 35'inci Stepevi'ni modanın başkenti olarak kabul edilen Fransa'nın başkenti Paris'te hizmete soktu. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör, geleneksel desenleri soyut ve çağdaş bir anlayışla yorumlayarak dünyanın beğenisine sunduklarını belirtiyor.

Üç nesil halıcılık yaptıklarını ifade eden Cem Şengör, Türkiye'de ve dünyada halıya yaklaşımın artık değiştiği görüşünde. "Biz, halı konusunda desenlerle dokunan, el emeği göz nuru, her motifinde bir hayalin saklı olduğu ve çocuklara bırakabilecek bir yatırım aracı olacak bir ürün anlayışıyla büyüdük." diyen Şengör, bunların artık geçerli olmadığını, halının bir ev tekstili ürünü olarak görüldüğünü kaydediyor. Ürünlerini Londra, Birmingham, Viyana, Salzburg, Nürnberg, Lüksemburg, New York, Miami, Toronto, Johannesburg, Dubai gibi önemli şehirlerde müşterinin beğenisine sunan Cem Şengör, Paris'te mağaza açarken dükkan bulmakta zorlanmış. Bu konuda krizin kendilerine yardımcı olduğunu vurgulayan Şengör, 52 yıl antikacı dükkanı olarak hizmet veren 140 metrekarelik alanı yıllık 85 bin Euro'ya kiraladıklarını belirtiyor. 'Tasarımın altın üçgeni' olarak nitelendirilen Saint-Germain bölgesinde ev dekorasyonunun olduğu caddedeki işyeri için yapılan toplam yatırım 150 bin Euro. Geçen hafta sonu hizmete açılan Stepevi'ni ilk ziyaret edenlerden biri de ünlü sinema sanatçısı Salma Hayek olmuş. Step Yönetim Kurulu Başkanı Şengör, şirket olarak tasarıma büyük önem verdiklerini ifade ediyor. Geçen yıl İtalyan tasarımcıyla çalışan şirket, şimdiyse birisi ünlü tasarımcı Ora İto olmak üzere iki Fransız ile görüşmeler yapıyor. Şengör, "Halı o kadar güzel bir ürün ki, insan evine girdiğinde sürekli onunla temas ediyor. Hele ki çıplak ayakla basıyorsa, yere oturuyorsa, elini sürüyorsa... Bizim de bu çerçevede yıllardır üzerinde çalıştığımız konu, desen geliştirmek kadar doku da geliştirmek. Bu konuda da çok yol kat ettik." bilgisini veriyor.

Cem Şengör, Türkiye'de olduğu kadar, Avrupa'da da ayakkabı çıkarma alışkanlığının yaygın olduğuna dikkat çekiyor. Domuz gribi gibi salgınların ardından insanların dışarıda, metroda dolaştığı ayakkabıyla evine girmek istemediğini vurguluyor. Türkiye ve dünyada halıcılık sektörüyle ilgili de bilgi veren Şengör, sektörün geçen yıl 1 milyar 100 milyon dolar ihracat yaptığını, bu senenin ise 1 milyar dolarla kapatılacağını kaydediyor. Dünya halı pazarı yaklaşık 11 milyar dolar. Belçika, ihracatta birinci sırada yer alıyor.

Geçen yıl 37 milyon dolar ciroya ulaşan Step'in bu yılı 40 milyon dolar ciroyla kapatacağı tahmin ediliyor. Gelecek yıl ciro beklentisi ise 50 milyon dolar. Şirket cironun yüzde 45'ini ihracat, geri kalanını ise iç pazardan sağlıyor. Asıl büyümeyi yurtdışında gerçekleştirmeyi hedefleyen firma, ciroda ihracat oranını büyütmeyi amaçlıyor. Gelecek yıl Stepevi açılması planlanan şehirlerden biri de İtalya'nın Milano kenti.
Yetkin BİLGİN/Zaman


Geri Dön