23 / 11 / 2024

STFA, Suudi Arabistan'da büyük bütçeli projelere göz dikti!

STFA, Suudi Arabistan'da büyük bütçeli projelere göz dikti!

Suudi Arabistan 'a tünel projeleri yaparak 1978 yılında adım attıklarını kaydeden STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş, ülkede 36 yılda çok sayıda iş üstlendiklerini belirtti





Suudi Arabistan'a tünel projeleri yaparak 1978 yılında adım attıklarını kaydeden STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş, bu ülkede 36 yılda çok sayıda iş üstlendiklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde demiryolu, metro ve liman projelerinde daha fazla söz sahibi olmak istediklerini dile getiren Karakuş, "Uzun vadede anahtar teslimi inşaat işlerinin yanı sıra mühendislik, tedarik, inşaat firması olarak büyük bütçeli projelerde ön plana çıkmayı hedefliyoruz" dedi. Karakuş, özellikle Suudi Arabistan'ın önde gelen kuruluşlarının her zaman tercih ettiği bir marka olmak istediklerini ve bu doğrultuda faaliyet gösterdiklerini belirtti. 

Mekke'de başladıkları faaliyetlerini1980'li yıllann sonuna kadar bu ilde yoğunlaştırdıklarını anlatan STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş, 1990 yılından itibaren Mekke'nin yanı sıra Cidde bölgesinde de çalışmaya devam ettikleri bilgisini verdi. Karakuş, "2000'li yıllarda Dammam bölgesine adım attık ve Aramco projelerinde yer almaya başladık. Yakın zamanda Dammam/Doğu Bölgesi'nde büyük bir denizyolu geçişi projesinin yanı sıra, Mekke'de bir tünel yapımı ve Cidde'nin yağmur suyu toplama ve deşarj hattı projelerini bitirdik. Şimdi yine Dammam bölgesinde bir liman projesi inşaatı ile işlerimize devam ediyoruz" dedi. Önümüzdeki dönemde, demiryolu, metro ve liman projelerinde daha fazla söz sahibi olmak istediklerini dile getiren Karakuş, "Uzun vadede anahtar teslimi inşaat işlerinin yanı sıra mühendislik, tedarik, inşaat firması olarak büyük bütçeli projelerde ön plana çıkmayı hedefliyoruz" dedi. 

Kısa bir süre önce Suudi Arabistan'da Saudi Aramco'nun Manifa Su Üstü Geçitleri Projesi'ni tamamladıklarını belirten Mustafa Karakuş, "Proje kapsamında; 27 adada toplam 297 kazığın çakılması işlerini, toplam uzunluğu 41 km'yi bulan geçitlerin yol üstyapı ve altyapılarının inşasını, kuzey ve güney rıhtımlarının ve Ro-Ro rıhtımının dizaynı ve inşasım, 2.4 km uzunluğunda ana köprü inşasım ve her biri 180 metre uzunluğunda 13 köprünün yapımını üstlendik" diye konuştu. Karakuş, Suudi Suudi Arabistan'da iş yapan şirketler, devletler arasında protokol yapılmadığı sürece müteahhitlik karnesi sorununu yaşamaya devam edecek. 

Ülkedeki bir başka sorun da çalışma vizeleri. 

Arabistan'da özellikle Aramco, Sabic, Royal Commission, Saudi Electricity Company, National Water Company ve Ports Authority gibi işverenlerde her zaman tercih edilen marka olmak istediklerini düe getirdi. 

"Pazara girecek firmalar rekabet için yerel bir ortak bulmalı" Suudi Arabistan pazarına yeni girmek isteyen şirketlerin yerel bir ortakla hareket etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Mustafa Karakuş, bir inşaat firmasının büyük çaplı işlerde tek başma rekabet etme şansının azaldığım söyledi. Karakuş, ülkede, hem kaynak ve bilgi birikimi ile rekabetçi fiyat verebilme, hem de riskleri paylaşma adma ortaklı yapıların artık daha önemli hale geldiğini bildirdi. 


Dünya




Geri Dön