04 / 05 / 2024

Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?

Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?

Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?



Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, çevrenin korunmasını sağlamak üzere sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, çevre üzerinde önemli etkiler yapması beklenen plan/programların hazırlanması ve onayı sürecine çevresel unsurların entegre edilmesi için uygulanan Stratejik Çevresel Değerlendirme sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esasları düzenliyor.


Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları ÇED oluyor. Peki, stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?


Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD):

Bu Yönetmeliğin kapsamında yer alan sektörler için kamu kurum/kuruluşlarınca hazırlanacak onaya/kabule tabi plan/programların planlama/programlama sürecinin başlangıcından itibaren, çevresel değerlerin plan/programa onayından/kabulünden önce entegre edilmesini sağlamak, plan/programın olası olumsuz çevresel etkilerini en aza indirmek, olumlu etkilerini de en üst düzeye çıkarmak ve karar vericilere yardımcı olmak üzere katılımcı bir yaklaşımla sürdürülen ve yazılı bir raporu da içeren çevresel değerlendirme çalışmaları oluyor.


SÇD Raporu, yetkili kurum tarafından, kapsam belirleme raporu çerçevesinde Ek-4’teki bilgiler esas alınarak ve istişare toplantısında belirtilen görüşler ile halkın ve Bakanlığın görüşleri doğrultusunda hazırlanan raporu oluyor.



Stratejik çevresel değerlendirme yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön