28 / 04 / 2024

Stratonikeia kazı çalışmalarıyla Muğla'da ziyaretçi sayısı arttı!

Stratonikeia kazı çalışmalarıyla Muğla'da ziyaretçi sayısı arttı!

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt, açıklamasında, Stratonikeia Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılan yeni yapılarla ziyaretçi sayısının da arttığını sö





Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılan yeni yapılarla ziyaretçi sayısının da arttığını söyledi.


Antik kentte devam eden kazı çalışmalarının bu ay sonuna kadar devam edeceğini belirten Söğüt, antik kentte bulunan 2 bin 200 yıllık gymnasionun her geçen gün biraz daha gün ışığına çıktığını, çalışmaların bu alanda yoğun bir şekilde devam ettiğini anlattı.


Doç. Dr. Bilal Söğüt, 3D yöntemi ile tüm mimari elemanları görüp antik dönemde yapının hangi şekilde olduğunu belirlediklerine işaret ederek, ”Burası antik kentteki en anıtsal yapılardan biri. Giymnasion inşa edildikten yaklaşık 2 bin 200 yıl sonra tekrar ciddi anlamda yapısal bir çalışma başlattık. Daha önce kazılar olmuştu, şimdi çıkan blokları gruplandırıyoruz ve bunların kendi aralarında restorasyona yönelik hazırlıklarını yapıyoruz” dedi.


TADİLAT ÇALIŞMASININ EN CİDDİ AŞAMASI


Söğüt, spor okulunun mimari anlamda çok ihtişamlı bir yapı olduğunu dile getirerek, ”Antik dönem boyunca yapıda gerçekleştirilen tamirat ve tadilat çalışmasının en ciddi aşamasını gerçekleştiriyoruz. Bir ilk defa yapıldığında, bir de sonraki dönemde depremler olduğunda böyle bir çalışma gerçekleşmişti. Ama uzun bir aradan sonra çok ciddi bir çalışma başlattık. Amacımız yapıyı tamamen gün yüzüne çıkarmak” diye konuştu.


Yapıyı ayağa kaldırmak için kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bin 200 yıllık sütunları vinç yardımıyla düzenlediklerini vurgulayan Söğüt, şunları söyledi: ”Yapı 2 bin 200 yıl öncesine ait Helenistik dönemde inşa edilen yapılardan biri. O dönemdeki yapılar çoklukla insanların kullanımına yönelik inşa ediliyordu. Batı kısmı depremden hiç etkilenmemiş. Çoklukla etkilenen kısımlar doğu bölgeleriydi. Onun için şu an çalışma yaptığımız bölümlerde 2 bin 200 yıllık sütunları birebir bulmuş durumdayız. Yapıyı ayağa kaldırdığımızda ziyaretçiler antik dönemdeki bir giymnasion yapısının nasıl olduğu hakkında doğrudan bilgi sahibi olacak.”


Söğüt, çalışmalar tamamlandığında yapıdaki bilimsel verilerin elde edilmesinden sonra antik kenti gezen ziyaretçilerin yapı hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladıklarını vurguladı.

AA


Geri Dön