28 / 04 / 2024

Stüdyo ve 1+1 daireler bulundukları siteye zarar mı veriyor?

Stüdyo ve 1+1 daireler bulundukları siteye zarar mı veriyor?

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat, Türkiye'nin ilk ve tek emlak haberleri sitesi Emlakkulisi.com okurları için "stüdyo ve 1+1 daireler" konulu yazı yazdı. İşte yazının detayları..



Amaç olarak faydalı ve ekonomik olan dairelerdir stüdyo ve 1+1’ler. İnşaat firmaları da bu daire tiplerini projelerinde yapmak isterler, hem pazarlaması daha kolaydır yatırımcılara hitap ettiği için hem de daha fazla kar elde ederler. Yatırımcıların da bu daire tiplerini tercih etmelerindeki sebep kısa vadede yaptıkları yatırımların karşılığını alırlar. Kiralama yapacak olanlar ise daha kısa sürede ve içini dayayıp döşeyip kiraya vererek daha fazla gelir elde ederler. 


Ancak asıl konu olan stüdyo ve 1+1’lerin bulundukları sitelere verdikleri zarardır. Gerçek amaçlarından farklı olarak kullanılan stüdyo ve 1+1’ler yüzünden sitelerde bulunan diğer daire tipleri değer kaybeder bu siteler özellikle satın almalarda tercih edilmez. Bizzat görev yaptığım 1300 daireli bir sitede 750 adet 1+1 vardı. 2 Yıl içerisinde 1+1’ler yaklaşık %50 değer kazanırken diğer daire tiplerinin bir o kadar değeri düştü. Kiralamalarda 1+1 daire ile 3+1 daire arasında fark yoktu hatta 1+1’ler daha kısa sürede kiraya veriliyordu kiracı çıktığı gün başkası yerine geliyordu, diğer daire tipleri ise sitedeki 1+1’lerin fazlalığı sebebi ile tercih edilmiyordu. Halen de böyle devam ediyor sadece o site için geçerli değil hemen hemen her sitede aynı sorun yaşanıyor.


Peki bu sorunun çözümü nasıl olabilir? 

Her ne kadar stüdyo daireler yasaklansa bile 1+1’ler ile arasında pek bir fark yok bence daha proje aşamasında sitelerin, 1+1 olarak ayrı diğer daire tiplerinin de ayrı yapılmasında fayda vardır. 1+1’lerin olmadığı sitelerde de en azından bu sebeple değer kaybı olmamış olur. Son zamanlarda bu sebeplerden ötürü inşaat firmaları projelerinde ki 1+1’lerin sayısını azalttıkları görülüyor. Ancak daire sahibi olacaklar yatırım için değil de kendileri oturacaklarsa tercihlerini her zaman için 1+1’lerin olmadığı projelerden yana kullandıkları görülüyor çünkü ileride 1+1’ler yüzünden sorun yaşamak istemezler. Sonuç olarak 1+1’ler ile diğer daire tiplerinin ayrı ayrı projelerde olması daha doğru olur. 
 

 

Profesyonel Site Yöneticisi Zeynal Fırat
 

 

Eşyalı daireyi kiraya vermenin 5 riski!

 


Geri Dön