27 / 04 / 2024

Şufa hakkında hak düşürücü süre!

Şufa hakkında hak düşürücü süre!

Önalım hakkı olarak da bilinen şufa hakkı paydaşın taşınmaz üzerindeki payını satması halinde diğer bir paydaşın sahip olduğu hakka deniyor. Peki, şufa hakkında hak düşürücü süre ne kadardır?



Şufa hakkında hak düşürücü süre!

Şufa hakkı bir diğer ifade ile önalım hakkı; Paylı mülkiyet konusu olan arsa, arazi ya da binada olur bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşın sahip olduğu öncelikle alım hakkı olarak ifade ediliyor.


Yasal önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Bu hakkın dava dışında kullanılması mümkün olmuyor. 


Ayrıca, şufa hakkının kullanılabilmesi için hak düşürücü sürenin geçmemiş olması gerekiyor. Peki, şufa hakkında hak düşürücü süre ne kadardır?


Şufa hakkında hak düşürücü süre ne zaman başlar?

Yapılan satış, alıcı veya satıcılar tarafından noter aracılığı ile bildirilir. Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer. 


Noter bildirisinin paydaşa tebliğ edilmesini izleyen tarihten itibaren 3 aylık hak düşürücü süre işlemeye başlar. İki yıllık süre ise yapılan pay satışını izleyen günden başlar. Bu sürelerin geçmesiyle paydaş sadece bu satış için önalım hakkını kullanamaz yoksa önalım hakkını kaybetmiş değildir.


Ayrıca Yargıtay HGK’ ya göre üç aylık sürenin başlaması için önalım hakkı sahibinin; Satış konusunu, bedelini, ödeme koşullarını ve alıcıyı öğrenmiş olması gerekir.



Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?



Geri Dön