Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?
Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…
SÜKNA HAKKI NEDİR?
"Sükna", Türk diline Arapçadan geçmiş ve kökeni "oturmak, ikamet etmek" olan bir kelimedir. Gayrimenkul piyasasında da sıkça kullanılan bu kavram, oturma hakkını ifade eder ve Türk Medeni Kanunu'nun 823. maddesinde detaylarıyla açıklanmıştır. Sükna hakkı, sahiplerine bir gayrimenkulün tamamında veya belirlenmiş bir bölümünde oturma izni sağlar.
SÜKNA HAKKININ KİRADAN FARKI NEDİR?
Sükna hakkı, yalnızca konutlarda kullanıldığı için kiradan farklıdır. Kirada olduğu gibi tarla ve bahçe gibi tapulu taşınmazlarda bu hak geçerli değildir. Sükna hakkı ile kirayı ayıran bir diğer önemli fark, sükna hakkının ayni bir hak olması ve kiranın şahsi bir hak olmasıdır. Bu hakkın kurulması için resmi bir senet yeterli olurken, kiralama işlemi için taraflar arasında düzenlenmiş veya noter tarafından onaylanmış belgeler gerekmektedir.
SÜKNA HAKKI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sükna hakkı, çeşitleri açısından üç farklı şekilde tanımlanabilir: münhasır oturma hakkı, müşterek oturma hakkı ve karışık oturma hakkı. Münhasır oturma hakkında , taraflar arasında aksine dair bir anlaşma yoksa, sükna hakkı sahibinin ailesiyle birlikte yaşama hakkına da sahiptir. Müşterek oturma hakkı ise, gayrimenkulün tamamında olmayıp belirli odalarında veya bölümlerinde bu hak sahibine izin verir. Karışık oturma hakkı ise sükna sahibinin belirli tarafları diğer maliklerle birlikte kullanmasına izin verir.
SÜKNA HAKKI DEVREDİLEBİLİR Mİ?
Sükna hakkı, kişinin bir gayrimenkulde oturma hakkını temsil eden ve başkasına devredilemeyen bir tür haktır. Aynı şekilde, hak sahibinin vefatı durumunda da mirasçılara geçmez. Bu nedenle, sükna hakkı kişisel ve devredilemez bir hak olarak kabul edilir. Hak sahibi, hayatta olduğu sürece bu haktan yararlanabilir, ancak vefat etmesi veya haktan cayması durumunda sükna hakkı sona erer. Bu nedenle kişinin yaşamı boyunca sahip olduğu bir haktır.
Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?
Oturma hakkı nasıl tesis edilir?