29 / 04 / 2024

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Oturma hakkı diğer bir ifadeyle sükna hakkı; belirli bir kişiye bir binada veya binanın bir bölümünde oturma hakkı veren, konut olarak ondan yararlanma hakkı tanıyan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir? İşte tüm merak edilenler..



Son dönemin en yaygın olarak kullanılan emlak terimleri arasında yer alan oturma hakkının ne anlama geldiği merak ediliyor. Oturma hakkı; Medeni Kanuna göre bir yapının tamamından ya da yapının bir bölümünden mesken olarak yararlanma hakkına verilen isim olarak biliniyor. 

Sükna hakkı olarak da isimlendirilen bu hak, Medeni Kanunun 823. maddesine dayanıyor. Oturma hakkına sahip kişi ya da kişiler; bir taşınmazın sahibi olmamalarına rağmen taşınmazdan yararlanma hakkını elinde bulundurmuş oluyorlar. 

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Fakat oturma hakkı, taşınmazdan yararlanma imkanı ile sınırlı bir hak oluyor. Bu hak, söz konusu taşınmaz üzerinde tasarruf yapma hakkını sağlamıyor. Oturma hakkı sahibinin ya da sahiplerinin taşınmazı satma veya kiralama gibi işlemleri yapma yetkisi olmuyor.


Geri Dön