03 / 05 / 2024

Süleyman Varlıbaş: ikinci Varyap Meridyen geliyor!

Süleyman Varlıbaş: ikinci Varyap Meridyen geliyor!

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, gazetemizin sektöre ilişkin sorularını cevaplandırdı. Varlıbaş, Sektörün önüne taş koymazsak, Orta Doğudaki karışıklıktan Türkiyeye kaçan para yatırıma döner şeklinde konuştu....



Dünyanın en iyi mimari projesi ödülünü alan Varyap Meridyenin bir benzerinin Doğu Ataşehirde başlayacağını söyleyen Süleyman Varlıbaş, Yeni projede ünlü markaların bulunduğu bir cadde yer alacak dedi.


Bu yıl 2.5 milyar dolarlık yeni yatırıma başlayacak olan Varyapın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, inşaat sektörünün geleceğinden, kredilerin frenlenmesine, konutlara zam yapılıp yapılmayacağına kadar merak edilen birçok konuda sorularımızı cevaplandırdı. Dünyanın en iyi mimari projesi ödülü alan Varyap Meridyenin son bölümü olan Grand Towerın da satışa çıktığını belirten Varlıbaş, Kısa sürede yüzde 50si satıldı. Türkiyeye ilk defa yeşil bina konseptini getiren Varyap Meridyenin bir benzeri için kolları sıvadık dedi. Doğu Ataşehirde DAP Yapı ile ortak yeni bir projeye başlayacaklarını açıklayan Varlıbaş, İkinci Varyap Meridyen geliyor. Önemli markaların bulunduğu bir caddesi olacak. Yeni projede otel, rezidans, iş merkezi ve konutlar bulunacak. Projede 3 bine yakın insan çalışır. 1.5 milyar dolarlık proje. Bu yıl başlayacak projelerimizin toplam bedeli 2.5 milyar doların üzerinde diye konuştu. Emlak üzerindeki kredi faizlerinin yükseltilmesi konusunda ise Varlıbaş eleştiriden çok konunun taraflarına tevsiyelerde bulundu.

Faiz artışının talep tarafında durgunluğa sebep olacağının da altını çizen Varlıbaş, Birçok firma satışta zorlanırsa büyük sıkıntı olur. Merkez Bankası cari açığı düşürmek için kredi faizlerini yükseltmeye zorluyor. Cari açığın düşmesi böyle mümkün olmaz diye konuştu.

BAŞBAKANIMIZ GEL DİYOR
Varlıbaş sözlerini şöyle sürdürdü: Gayrimenkulde sıkıntı oluşturur ve gayrimenkule yatacak para yurt dışına çıkarsa ekonomi sıkıntıya girer. Başbakanımız yabancılara Gelin gayrimenkul alın derken bunu boşa çıkarmış oluruz. Alınan bu kararlar, yatırımcının gözünü Türkiyeden uzaklaştırır.
Orta Doğudaki karışıklıktan kaçıp Türkiyeye gelen paranın inşaat sektörüne yönlendirilmesi durumunda bir daha geri çıkmayacağını da sözlerine ekleyen Varlıbaş, O paraları Türkiye ekonomisine kazandırmak lazım. Kişiyse ev satılmalı, yatırımcıysa şirketlerle ortak iş yapmaları sağlanmalı. Yeni İstanbul projeleri ile bütün dünyanın gözünü İstanbula çekeriz. İstanbulun kurtuluşu da o projelerin hayata geçirilmesinde diye konuştu.

Maliyet artışını kontrol ediyoruz
Son zamanlarda sıkça konuşulan, Konutlara zam geliyor tartışmasına da değinen Süleyman Varlıbaş, Biz zamlarımızı maliyet artışından yapmayız.Projenin değeri artsın, konut alan kazançlı çıksın diye yaparız. Maliyeti kontrol altına almak zor değil. Zaten projelere başlarken, kaç ton çimento, demir kullanacağımı biliyorum ve sözleşmesini yapıyorum. Maliyet artışından etkilenmiyorum. Eğer o dalgalanmalara açık olursanız beklemediğiniz olaylarla karşılaşırsınız dedi.


Hollandalı firma konut için geldi
Hollandanın ünlü yatırımcıları tarafından kurulan Grand Slam Properties, ilk konut projesi inşaatını İstanbulun Anadolu yakasında inşa ediyor. Son dönemin parlayan yıldızı Çekmeköy Taşdelende proje başlatan şirket, adını ortakları arasında yer alan şampiyon tenisçi Paul Haarhuisin kazandığı 4 tenis açık turnuvasının ortak adı olan Grand Slamdan alıyor. Grand Slam Propertieste 1+1den 3+1e kadar değişik tipte konut seçenekleri bulunuyor. Pazarlama ve satışı RE/MAX Armoni tarafından gerçekleştirilen projede daire fiyatları 168 bin lira ile 480 bin lira arasında değişiyor. Satılacak ilk 10 dairede metrekare fiyatları 2200 lira yerine 1630 lira olarak uygulanacak.


Sandığın sonucu sektörü canlandırır
Gayrimenkul sektörü seçim sonuçlarının istikrarın devamı anlamına geldiği için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe, AK Partinin yüzde 50lik seçim zaferinin gayrimenkul sektörüne atak yaptıracağını belirterek, Krizlerden en çok inşaat sektörü etkileniyor. Ekonomik canlanma da öncelikle sektörümüze yansıyacaktır dedi. Başbakanın birçok şehir için dev projeler açıkladığını belirten Yalçıntepe, Bu projeler işsizliği birkaç basamak birden düşürür. Türkiye şantiyeye dönecek. İnşaat sektörünün önü çok açık görüşünü dile getirdi.
Türkiye


Geri Dön