30 / 04 / 2024

Süleyman Varlıbaş: Kentsel dönüşümde mülk sahibi korunmalı

Süleyman Varlıbaş: Kentsel dönüşümde mülk sahibi korunmalı

Kentsel dönüşümdeki ana formüllerden biri olarak bölgelerin ana ihtiyacının belirlenmesini gösteren Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, bunun, tüm tarafların bir araya gelerek hareket etmeleriyle mümkün olabileceğini ifade etti



Kentsel dönüşümdeki ana formüllerden biri olarak bölgelerin ana ihtiyacının belirlenmesini gösteren Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, bunun, tüm tarafların bir araya gelerek hareket etmeleriyle mümkün olabileceğini ifade etti. Böyle bir stratejiyle belirlenen kentsel dönüşümün bölgede yaşayan insanların geleceği için de faydalı olacağını vurgulayan Varlıbaş, diğer yandan proje geliştirilirken mülk sahiplerinin haklarının korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını da zorunluluklardan biri olarak gösterdi.
Yenilikçi bir yaklaşım taşıdığı önemin altını çizen Varlıbaş, œDeğişime ve gelişime ayak uyduran değil, bizzat değişimi ve gelişimi başlatan olmalıyız. Dönüşüm projelerimizde fark yaratmak için gereken her türlü tasarım ve teknolojik imkanları kullanmalıyız. Binaları yenilerken de, içinde yaşayanların mağdur olmaması için en iyi çözümleri geliştirmeliyiz  şeklinde konuştu.
İstanbul nasıl kurtulur
Kentsel dönüşüm projelerinin özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde taşıdığı öneme dikkat çeken Varlıbaş, œTabii burada özellikle belediyelere çok iş düşüyor. 1999 depreminden sonra çok az kentsel dönüşüm yapıldı. Depremde zarar görme tehlikesi taşıyan binaların yıkılarak yerine dayanıklı ve planlı şehirleşme ilkelerine uygun konutların yapılması lazım. İstanbul"un kurtuluşu da kentsel dönüşüm ile olacaktır. Bu mevcut durum, inşaat sektörünün sorumluluğunu artırdığı gibi iş potansiyelini de artıracaktır diye konuştu.
Bugün İstanbul'daki binaların yüzde 70'inden fazlasının yıkılıp yenilerinin yapılmasının zorunlu hale geldiğine dikkat çeken Varlıbaş, sektörün yaşadığı sorunlara da işaret ederek şöyle konuştu: 'Sektör sahipsiz ve düzenleyici bir kuruma acilen ihtiyacı var. Yerel yönetimlerinde ellerini taşın altına uzatması ve özel sektör ile birlikte çalışması gerekiyor.'
Süleyman Varlıbaş"ın dönüşüm reçetesi:
1- Öncelikle bölgelerin ana ihtiyaçları belirlenmeli.
2- Ardından, kentsel dönüşümün tüm tarafları bir araya gelerek projeyi üretmeli.
3- Binalar yenilenirken yaşayanların mağdur olmaması son derece önemli.


Geri Dön