08 / 05 / 2024

Süleymaniye Camisi'ndeki tadilat yıl sonunda bitiyor!

Süleymaniye Camisi'ndeki tadilat yıl sonunda bitiyor!

Süleymaniye Camii 454 yıllık tarihin en kapsamlı restorasyonundan geçiyor



Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü, dünya mimarisinin en seçkin eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii'nin özgün mimariye zarar veren hatalı onarımlardan kurtarıldığını, restorasyonun yıl sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı

Mimar Sinan'ın "kalfalık eserim " diye nitelediği, dünya mimarisinin en seçkin eserlerinden biri an Süleymaniye Camii 454 yıllık tarihin en kapsamlı restorasyonundan geçiyor. Çalışmaların yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor.

NELER YAPILDI?
Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, en son 50 yıl önce kapsamlı bir restorasyon geçiri Süleymaniye Camii, zaman için cami kullanıcıları ve dernek yetkisinin camiyi kurtarmak adına yaptıkları ufak tefek tadilatlar dışında onarım geçirmedi. Çevre faktörleri, yanlış malzeme kullanımları, zamanla özgün malzemede olumsuz etkilere yol açtı. ılışmalar kapsamında camide revaklı avlu, minare ve dış avlu duvarlarında cephe temizliği yapıldı.
Daha önceki onarım çalışmalarında yapılan çimento esaslı imitasyonlar söküldü, yerine eserin özgün haline uygun, küf eki taşı kullanılarak cephe düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi.

Çimentodan arındırma çalışmaları sırasında caminin fil ayaklarında, 454 yıl önce yapılan orijinal iznik çinileri ortaya çıkarıldı. Yapılan kalem işi araştırma raspalan sırasında pandantiflerde ortaya çıkartılan klasik dönem kalem işlerinin tespiti, korunması ve eksiklerinin giderilmesine yönelik sanat tarihçileri tarafından çalışmalar devam ediyor. Caminin ana kubbesini taşıyan dört fil ayağında yapılan restorasyon sırasında, tesadüfen yüzlerce yıllık olduğu tahmin edilen çiniler de bulundu.
Bugün


Geri Dön