30 / 04 / 2024

Süleymaniye Külliyesi eski günlerine dönmeyi bekliyor!

Süleymaniye Külliyesi eski günlerine dönmeyi bekliyor!

5 yıl önce kapatılan Süleymaniye Camii altındaki 50 dükkana sahaf ve kaybolan meslek gruplarının yerleştirilmesi planlanıyor...



Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan Mimar Sinan’ın kalfalık eseri Süleymaniye Külliyesi’ndeki dükkanlar restorasyon çalışmaları kapsamında 5 yıl önce kapatıldı. Külliyedeki dükkanlar bir zamanlar dökmeciler çarşısıydı.

Süleymaniye Külliyesi'ndeki dükkanlar için yakın bir tarihte ihale yapılacak. Hürriyet'te yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Süleymaniye Külliyesi’nin zemin kotunda yer alan bu dükkanların sahaf çarşısına dönüştürülmesi ve dükkanların sosyal donatılarıyla birlikte canlandırılmasını planlıyor.

Süleymaniye Külliyesi eski günlerine dönmeyi bekliyor!

MART AYINDA PROTOKOL İMZALANDI

Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’nce hazırlanan, 'Süleymaniye Camii Altı Sıra Dükkanların Kullanımına Yönelik Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Proje Çalışmaları tamamlandı. Çalışmalar 1 No’lu Yenileme Alanı Koruma Kurulu’nca onaylandı. 

Dükkanların restore edilebilmeleri için, İBB Başkanlığı ve İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü arasında, Restorasyon veya Onarım Karşılığı Kiralama Modeli çerçevesinde, 21 yıllığına kiralanması hususunda, 9 Mart 2018 tarihinde tarihli protokol imzalandı. Hazırlanan proje, geçtiğimiz günlerde kurul tarafından onaylandı. Proje, bundan sonraki safhada ise İBB-Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek.

Süleymaniye Külliyesi eski günlerine dönmeyi bekliyor!

"TARİHİ 16. YY’A KADAR DAYANIYOR"

Sanat Tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz, Süleymaniye Külliyesi’nin tarihi hakkında önemli bilgiler verdi. Yılmaz, şunları söyledi; "Osmanlı Mimarisi’nin en muhteşem anıtlarından ve İstanbul’daki zirvelerinden biri. Tasarlanması sırasında eğimli bir arazi kullanılmış. Bazı bölümlerde setler oluşturulmuş ve bunların altına da dükkanların yerleştirildiğini görüyoruz. Bugün Mimar Sinan veya Dökmeciler Caddesi adıyla bildiğimiz bu caddelerde yer alan dükkanlar aslında caminin üzerine oturduğu terasın altına yerleştirilmişler. Külliye, 1550-57 yıllarına tarihlendiriliyor. Dolayısıyla dükkanlar da 16. yy’ın ortalarına ait. Bu dükkanlar, dikdörtgen şeklinde basit ve küçük mekanlar. Osmanlı devrinde de bir sürü farklı küçük dükkan farklı birim halinde varlığını devam ettiriyordu""


Geri Dön