07 / 05 / 2024

Süleymaniye Külliyesi restore edilecek!

Süleymaniye Külliyesi restore edilecek!

Şam’daki Süleymaniye Külliyesinin Türkiye-Suriye işbirliğinde restorasyonu projesinde son aşmaya gelindiği bildirildi.Teknik düzeyde imzaların tamamlanması aşamasındayız



Şam’daki Süleymaniye Külliyesinin Türkiye-Suriye işbirliğinde restorasyonu projesinde son aşmaya gelindiği bildirildi.Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, Şam’daki Süleymaniye Külliyesinin iki ülke işbirliğiyle restore edilmesi sürecinde gelinen nokta hakkında muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Önhon, Suriye ile Türkiye arasında 2,5 yıl önce Süleymaniye Külliyesinin restorasyonu için anlaşma imzalandığına işaret ederek, "O günden bugüne projenin geliştirilmesi çalışmaları var. Şimdi sonuna geldik. Teknik düzeyde imzaların tamamlanması aşamasındayız. Zannediyorum 1 aya kadar ihaleye çıkılacak ve bütün külliyeyi kapsayan fiili restorasyon çalışmaları başlayacak" dedi.

Restorasyon çalışmasının aslına uygun şekilde yapılacağını anlatan Önhon, "Hasar, cami kısımında ve arastada var. Bir yerde çökme var. Barada Nehri bu bölgeden geçiyor. Ayrıca külliyenin çeşitli yerlerinde başka türlü tamire ihtiyaç duyulan kısımlar da var. 2-2,5 sene içinde restorasyon çalışmasının tamamlanacağına inanıyorum" diye konuştu.Önhon, Külliyenin 1500’lü yıllardan kalma olduğunu hatırlatarak,"Süleymaniye Külliyesinin restorasyonunun maddi boyutu var.Restorasyonu TİKA üstleniyor. Böyle projelerin temsil ettiği manevi anlam çok önemli. Bu projeye, ata yadigarımızın tekrar dünyaya kazandırılması olarak bakıyoruz. Restorasyonda özel bir teknik kullanılıyor" ifadesini kullandı.

EN FAZLA HASAR CAMİ KISMINDA

Süleymaniye Külliyesi, 7 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu. Projekapsamında külliyenin tamamı restore edilecek. Külliye, "Süleymaniye Camisi,Selimiye Medresesi, İmarethane ve Arasta" olmak üzere 4 bölümden oluşuyor.Restorasyon projesi kapsamında uzmanların tespitlerine göre, külliye içinde enfazla hasarlı kısmın camide meydana gelmiş.Caminin çökme tehlikesi taşıyan kubbe kısmı, özel olarak hazırlanan tahta ve demir desteklerle ayakta tutuluyor. İbadete kapalı olan cami, restorasyon tamamlandıktan sonra ibadete açılacak.ProjesiKanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a hazırlatılan Süleymaniye Camisinin, Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman adına yaptığı ilk cami olduğu öğrenildi.Bu arada Osmanlı hanedanından Vahdettin’in ve hanedanın 17 üyesininkabirlerinin bulunduğu kısımda da restorasyon çalışması yapılacağı bildirildi.AA


Geri Dön