09 / 05 / 2024

Süleymaniye'de restorasyondan sonra ilk teravih!

Süleymaniye'de restorasyondan sonra ilk teravih!

Süleymaniye Camisi İmamı Ayhan Mansız, camideki restorasyon nedeniyle 3-4 yıldır teravihin dışarıda kılındığı belirterek, "Bu yıl camideki restorasyonun bitmesiyle teravih namazları daha yoğun geçecektir" dedi



Mansız, Süleymaniyenin Selatin camilerden ve İstanbulun en büyük camisi olduğunu belirterek, "Mimar Sinanın yaptığı en güzide eserlerindendir. Sade bir camidir, Osmanlı tarihinde ayrı bir yeri vardır" diye konuştu.

Süleymaniye Camisinin Ramazan ayında ayrı bir atmosferinin olduğunu belirten Mansız şunları kaydetti:

"Camimizde Ramazan ayında ikindi ve öğle vakitlerinde görevli arkadaşlar tarafından mukabele okunacak. Teravih namazları daha önceki yıllarda olduğu gibi Enderun usulü ile kılınacak. Zaten bu konuda arkadaşlarımız tecrübeli. Yine  teravih namazı öncesi bir vaaz programı ve Kuran ziyafeti yapılacaktır. Ayrıca mutat olarak cuma namazının ardından Aşr-ı Şerif okunacak. Restorasyon nedeniyle 3-4 yıldır teravih namazları dışarıda kurulan çadırda kılınıyordu. Bu yıl camideki restorasyonun bitmesiyle teravih namazları daha yoğun geçecektir."

Restorasyonun kısmen devam ettiğini anlatan Mansız, çalışmalar sırasında yerinden alınan Kanuni Forsunun geçen hafta tekrar ana kubbedeki yerine yerleştirildiğini söyledi.

Mansız,"Fors yerleştirildi. Cami avlusundaki ve arka bahçesindeki restorasyon çalışmaları bitmek üzere arkadaşlar ramazan ayına yetiştirmek için çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

CAMİDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMASI

Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında, Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camisi, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından geçen yıl kurban bayramında ibadete açılmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce 21 milyon lira harcanan restorasyon çalışmalarında, mimar, kalemkar, hattat, sanat tarihçi, restoratör, konservatör ve işçilerden oluşan 200 kişi görev yapmıştı.

Cami restorasyonunda, çimentodan arındırma tekniği uygulandı. 8 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu ortaya çıkan caminin kubbesinde, akustik için yerleştirilen 256 adet küp bulundu, pandantiflerde orijinal kalem işleri tespit edildi. 150 yıl önce ana kubbeye yazılan ayette, eksik olduğu belirlenen bir harf, kurul kararıyla hattatlar tarafından yazılmıştı.

AA


Geri Dön