27 / 04 / 2024

Sultanahmet ile Aksaray arasındaki binalar yenileniyor

Sultanahmet ile Aksaray arasındaki binalar yenileniyor

Sultanahmet ile Aksaray arasındaki Divanyolu, Yeniçeriler, Gedikpaşa ve Ordu caddelerinde toplam 167 binanın dış cephesi yenileniyor



AA muhabirine, çalışmaya ilişkin bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Tarihi Yarımada" içinde tescilli eserler ile sonradan yapılmış binaların yan yana olduğunu ancak bu binaların görüntü olarak bu mimariyle bağdaşmadığını söyledi.

Bu nedenle ilçede daha önce başlattıkları cephe yenileme çalışmalarını Aksaray ile Sultanahmet arasında yer alan caddeler üzerindeki binalarda da uygulamak istediklerini dile getiren Demir, bu güzergahtaki binaların cephe çizim çalışmalarının bir kısmının bittiğini, bir kısmının ise halen devam ettiğini kaydetti.

Demir, bu çalışmaları yaparken mülk sahiplerini çağırarak belediye tarafından hazırlanan cephe tasarımlarını verdiklerini ve onların da görüşlerini aldıklarını dile getirerek, "Genellikle uzlaşarak bina cephelerini tamamlıyoruz.

Tabii 'Tarihi Yarımada'yı yıkıp yeniden yapmak mümkün olmadığına göre o zaman makyaja dönük çalışmalar yapıyoruz. Aslında bu, dünyanın her tarafında var" diye konuştu.

-"TESCİLLİ YAPILAR PROJE DIŞINDA"
Beyazıt ile Sultanahmet arasında bulunan Divanyolu, Yeniçeriler ve Gedikpaşa caddelerindeki 40'ı tescilli 127 yapının yer aldığını ve çalışmanın ilk etabında tescilli binalar dışındaki 87 binanın cephesinin yenileceğini anlatan Demir, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Birinci etapta yenileme çalışması 28 Ekim 2009 tarihinde başladı. İkinci etap ise Ordu Caddesi'ndeki 26'sı tescilli 106 yapıdan 80'inin dış cephe yenileme çalışmasını kapsıyor. İkinci etap çalışmaları bu yılın ikinci yarısında başlayacak ve çalışmaların tümü yıl sonunda tamamlanacak. Tescilli yapılara ise dokunulmayacak. Böylece toplam 167 binanın cephe yenilemesi Fatih Belediyesi tarafından yapılmış olacak."

-YIL SONUNA BİTECEK-
Bu bölgedeki bina cephelerinin eski ama içlerinin çok daha güzel olduğunu dile getiren Demir, "Bu bölgedeki bütün pasajlar çok hareketli ve dinamik. Büyük bir ticari potansiyel var. Ama bu potansiyeli, girişimi binaların cephelerine yansıtmakta büyük bir sıkıntımız var. Biz belediye olarak tarihten gelen bu birikim, 'Tarihi Yarımada'da olması gereken mimari tarzı cephelere yansıtıyoruz. Bunun çalışmalarını başlattık. Ümit ediyorum altı aya kadar hayal ettiğimiz Divanyolu görüntüsünü hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

Demir, binalardaki çok sayıda kat maliki olması nedeniyle onları bir araya toplayıp yönetim kurulu kararı aldırarak yaptırmalarını sağlamanın çok zor ve uygulanamaz olduğunu ve doğru da olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:
"Biz Meclisimizden karar alıyoruz. Cephelerle ilgili proje çalışmalarını bitiriyoruz ve ihalesini yapıyoruz. Uygulama esnasında esnafımızdan destek alıyoruz. Mina İnşaat Yalıtım Şirketi tarafından yapılan yenileme çalışmalarının toplam maliyetini 800 milyon TL ila 1 milyar TL arasında öngörüyoruz. Bu Fatih Belediyesinin kendi kaynakları. Biz bu yaptığımız çalışmaların karşılığını istediğimiz zaman bina sahiplerine rücu ettirebiliyoruz. Böyle bir hukuki dayanağımız da var. Bazıları da kendileri yapıyor. Biz de proje desteği veriyoruz. Malzeme seçimine kadar biz yapıyoruz. Kimse kendi istediği gibi 'Tarihi Yarımada'nın böylesine önemli bir yerinde dış cephe tasarımı yapamayacak."

Fatih Belediye Başkanı Demir, 2004'den beri ilçede cam giydirilmiş binalara izin vermediğini, "PVS, siding, cam mozaik ve BTM"nin yasak olduğunu belirterek, "Bizim onayımız olmadan imar verilmiyor, inşaatlarını başlatmıyoruz. Herhangi bir yerde bir inşaat yapılacaksa CD ortamında cephelerini veriyoruz, kendi mimarları ve bizim mimarlarımız çalışarak ortak bir noktada buluşuyorlar. 'Tarihi Yarımada'da cumba zorunluluğu, kat silmeleri, pencere söveleri var. Şehrin her tarafından aynı tip ev de olsun istemiyoruz ama bakınca bir ortak bir mimari tarz oluşturulsun istiyoruz"dedi.
AA


Geri Dön