28 / 04 / 2024

Sultanahmet'teki meydan düzenleme çalışmalarından esnaf şikayetçi!

Sultanahmet'teki meydan düzenleme çalışmalarından esnaf şikayetçi!

Sultanahmet'teki çalışmaların gürültüsü ve kirlilik nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden bölge esnafı, "Mevsim nedeniyle zaten az olan işlerimiz, çalışmalar nedeniyle iyice azaldı" dedi



Sultanahmet'teki çalışmaların gürültüsü ve kirlilik nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden bölge esnafı, "Mevsim nedeniyle zaten az olan işlerimiz, çalışmalar nedeniyle iyice azaldı. İnşaat çalışmaları da haftada 1-2 gün yapıldığı, bazen de hiç çalışılmadığı için bu çile daha da uzun sürecektir. Bu keyfi durum yüzünden evimize ekmek götüremez hale geldik" dediler.

Tarihi Sultanahmet Meydanı'ndaki çimler ve ağaçlar sökülerek alan betonlaştırılıyor. 18 aydır süren çalışmalar yüzünden turistler de zor anlar yaşıyor. Estetik kaygı gözetilmeden betonlaştırılan alandan herkes şikâyetçi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, tarihi yarımadayı koruyacak nazım imar planını bir yandan oybirliği ile kabul ederken kentin en önemli tarihi ve turistik meydanlarından biri olan, her gelen turistin ziyaret etmeden ayrılmadığı Sultanahmet Meydanı'ndaki çimler ve ağaçlar sökülerek bölge betonlaştırılıyor. Sultanahmet Turizm ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Kaan Koç, bölgede yapılan yenileme çalışmalarının 18 aydır devam etmesini eleştirerek "Çalışmaların plansız ve ağır gitmesi nedeniyle Türk turizmi mağdur edilmektedir. Böyle uzun süreli bir çalışma acaba Vatikan meydanında sürdürülür müydü veya sürdürülmesine izin verilir miydi" dedi.

Yurttaşlar ise meydanın düzenleme adı altında betonlaşmasına, çimlerin, ağaçların sökülmesine neden, nasıl izin verildiğini anlamadıklarını söylediler.

CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, dünya mirası İstanbul'un tarihi meydan ve alanlarının kalitesiz, özensiz, hiçbir estetik kaygı güdülmeden tekdüze betonlaştırıldığını söyledi. Kentin 1980'li yıllardan itibaren parça parça koruma planlarının yapıldığım anımsatan Yıldız, "Hiçbir standardı olmayan, tekdüze soğuk beton kaldırım imalatları İstanbul gibi bir kent için kötülüklerin en kötüsüdür. Anıtsal tarihi yapılarla çevrili meydanlara, tarihi surların hemen dibine cadde ve sokaklara dökülen malzemenin soğukluğu ve iticiliği yanında, imalattaki özensizlikle de İstanbul'a yazık ediliyor, ucuzlaştırıyor" diye konuştu.

Cumhuriyet
 


Geri Dön