23 / 12 / 2024

İstanbul Sultanbeyli sürpriz şekilde tapuya kondu!

İstanbul Sultanbeyli sürpriz şekilde tapuya kondu!

İstanbul'un Sultanbeyli ilçesine özel vergi muafiyeti yasalaştı. İlçe belediyesine göre bu düzenleme ilçe halkını tapusuna kavuşturacak. Muhalefet ise düzenleme ile yolsuzlukların önünün açıldığını iddia ediyor.



Tapu sorunu yaşanan İstanbul Sultanbeyli ilçesi için Meclis'ten sürpriz bir karar çıktı. Bölgede kamulaştırılarak kamuya devredilen taşınmazlar, kabul edilen 'Torba Yasa' ile KDV ve tapu harcından muaf tutuldu. Yeni düzenleme ile ilçe belediyesi 4 milyon metrekare alanda arsa sahibi olarak görülen firma ya da şahısların mülklerini trampa yoluyla kamulaştıracak.


Yani, Sultanbeyli’deki arsayı alıp, başka bir ilçeden arsa verecek. Arsa kamu mülkiyeti olduktan sonra bu arsa üzerinden yaşayan vatandaşlara bu alanlar satılacak. Seçim öncesi bölge halkına jest olarak yorumlanan düzenlemenin vatandaşı ne kadar mutlu edeceği de tartışma konusu.


Çünkü söz konusu alanda yaşayan vatandaş geçmiş yıllarda bu arsa ya da evler için bir bedel ödedi ama tapu dairesinde işlem yapmadığı için hukuki olarak işgalci konumuna düştü.


Şimdi vatandaş aynı yer için ikinci kez ödeme yapacak. Bölgede oturan dar gelirli vatandaşlar, “Mümkünse bize yeni bir maliyet çıkarılmadan çözüm bulunsun. Çünkü ödeyecek gücümüz yok” diye konuşurken, bazı vatandaşlar “Yeter ki çözülsün. Bize düşecek payı ödemeye razıyız. Çünkü arsamızı bir an önce müteahhite verip değerlendirmek istiyoruz” görüşünü savunuyor. 


İlçe belediyesi ise, düzenlemenin tamamen bölge halkının avantajına olduğunu savunurken, muhalefet partileri vatandaş üzerinden vurgun yapılacağını iddia etti. Sultanbeyli’nin sorunlu arazilerine Yenibosna ve Esenyurt ile Tuzla’nın uzak bölgelerindeki arazilerle takas yolunu açan düzenlemeye muhalefetten, “birilerine rant sağlanacağı” tepkisi geldi.


KDV VE VERGİDEN MUAF


Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren torba yasa teklifine Sultanbeyli’deki yenileme ve dönüşüm projelerine ilişkin sürpriz bir düzenleme eklendi. Ak Parti’nin önergesiyle torba teklife eklenen düzenlemeye göre, İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde bulunan bazı alanlarda yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında, trampa yolu ile kamulaştırılan taşınmazların Hazine’ye devir ve teslimi, 31 Aralık 2018 tarihine kadar KDV’den ve tapu harcından müstesna olacak. Bu taşınmazların 31 Aralık 2018 tarihine kadar Hazine’ye devrinden dolayı gelir ve kurumlar vergisi kanunlarına göre kazanç oluşmuş sayılmayacak.


BELEDİYE NE DİYOR?


Sultanbeyli Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre ilçede 9 milyon metrekare alanda yaşanan mülkiyet sorunu 4 milyon metrekare alandan kaynaklanıyor. Bu 4 milyon metrekare alanda kamulaştırma olacağını belirten yetkililer şunları söyledi: “ 9 milyon metrekare  alanda 4 milyon metrekare firmalara ya da bu bölgede oturmayan kişilere ait. Biz düzenleme ile bu alanların mülkiyetinin kamuya geçmesini sağlayacağız. Daha sonra kamu bu arsaları üzerinde yaşayan vatandaşa satacak. Aslında vatandaş buralar için bedel ödemiş ama tapu dairesinde satış yapılmadığı için işgalci konumundalar. Hukuken ve teknik olarak bedelsiz olarak vatandaşa devri söz konusu olmadığı için satış yapılacak. Ancak satış bedelleri henüz belli değil. “ Yetkililer, 4 milyon metrekare alan içinde kamunun kendine ait okul, hastane alanı gibi arsaların mülkiyetini alacağını da ifade etti.


CHP: KİMSE VURGUN YAPMASIN


CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: “Bu devrettiğin arazinin değeri nedir, bunu açıkla. Bu arazinin imar durumu nedir, devrettiğin takas yaptığın tarihteki imar durumu nedir, bunu da açıkla. Bir de 10 yıl süreyle, Sultanbeyli’deki taşınmazları vatandaşa tapusunu vermek üzere trampa yoluyla kamulaştırdın, onun karşılığında İstanbul’un diğer yerlerinde verdiğin arazilerin imar durumu da 10 yıl süreyle değiştirilmesin. Bu kadar basit. Madem Sultanbeyli’deki vatandaşımıza tapu vereceğiz, Sultanbeyli’deki vatandaşın sırtından birileri vurgun vurmasın.” 


YENİBOSNA ESENYURT İLE TAKAS


AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar: “Buradaki mülkiyeti çözmenin bir yolu var: Hazine buraları ya kamulaştırmalı yahut da takas yapmalı. Yenibosna, Esenyurt gibi gelişmeye müsait, İstanbul’un dış alanlarında arazilerin rakamsal değeri değil, orada uygulanacak proje değeri üzerinden bir değerlenme yapılsın. Hesap ettiler, bin 273 dönüm Hazine Sultanbeyli’den alacak, karşılığında Yenibosna’dan 74 dönüm verecek. Peki, Hazine bunları aldığı zaman ne yapacak? Belediyeye devredecek, belediye de 4706 sayılı yasayla vatandaşa bunları satarak mülkiyet hakkı halledilmiş olacak. Burada hem mülkiyet çözülüyor hem kamu menfaati gözetiliyor hem de Sultanbeyli’nin yeniden iyileştirilmesi ve dönüşümünün altyapıları sağlanarak konu çözülmüş oluyor.



İHALEYE FESAT SUÇLAMASI


Hamzaçebi: “Yenibosna’dan 74 dönüm büyüklüğünde bir arazi verilecek. Yani hangi arazi alınacak, karşılığında hangi arazi verilecek, bu planlanmış, ayarlanmış, duruma uygun olarak kanun değişikliği yapılıyor şimdi. Bu, ihaleye fesat karıştırmaktır. Her şeyi ayarlamışsınız Meclisi buna alet ediyorsunuz.” 

Bayraktar: “Hem Maliye Bakanlığının hem Başbakanlığın izni olmadan böyle bir değişim olmaz. Usul ve esasları Bakanlar Kurulu tarafından tayin edilen ölçüler çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygulama alanına koyduğu yerlerdeki trampa işlemlerinde uygulanacak esaslardır. İstanbul’un daha henüz gelişmemiş işte Esenyurt, Tuzla’nın uzak bölgeleri, Yenibosna’nın bir yeri gibi bir yer olabilir diye örnek verdim yoksa anlaşma, herhangi bir devir yoktur. Verilmiş olsayda buraya bu kanun gelmezdi.”  



Turan YILMAZ- Gülistan ALAGÖZ / Hürriyet


 


Geri Dön