19 / 05 / 2024

Sultangazi yeniden inşa ediliyor!

Sultangazi yeniden inşa ediliyor!

1 yıl önce ilçe olan 500 bin nüfusuyla İstanbul'un en büyük ilçelerinden  Sultangazi kabuk değiştiriyor



İstanbul'un yeni ilçelerinden Sultangazi, yaklaşık 500 bin olan nüfusuyla şehrin en büyük ilçeleri arasında yerini aldı. Sultangazi Belediyesi'nin 1 yılda gerçekleştirdiği hizmetlerle değişimi yaşayan ilçe kısa sürede İstanbul'un can damarlarından biri haline geldi. Hizmetleriyle şehri değiştiren Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ilçede asfalt, kaldırım, temizlik hizmetleri, imar, denetim gibi rutin hizmetlerin yanı sıra sosyal ve kültürel çalışmalarla da birçok ilke imza attığını belirterek "Birinci yılımızı tamamlarken kurumsallaşmamızı tamamladık. Logomuzu belirledik ve halkımızla paylaştık. Yeni binamıza taşındık ve bütün birimler hizmet üretmeye başladı. Gaziosmanpaşa'dan bölünmemizi tamamladık. Kamu binalarının yapılacağı arsalarımızı ürettik ve 29 Mart'ta tapularımızı aldık" dedi.

HALKLA İLETİŞİM

Başkan Cahit Altunay, kısa sürede hizmete açılan `Çağrı Merkezi'yle vatandaşları yönetime ortak ettiklerini belirterek "Böylece vatandaşların her türlü dilek, istek, öneri ve görüşlerini rahatça ifade etmelerini sağladık. Ayrıca, Kentli Servisi ile vatandaşlarımıza bütün hizmetler konusunda danışmanlık yapıyoruz" şeklinde konuştu.

SULTANGAZİ İNŞA EDİLİYOR

Sultangazi'nin baştan aşağı inşa edeceklerini belirten Altunay şöyle konuştu: Belediye binamızı yapacağımız Atatürk Bulvarı üzerindeki 33 dönümlük alanın tapusunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden aldık. Bu arsayı bize tahsis eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'a teşekkür ediyoruz. Bu alan yeni kamulaştırmalarla genişletilerek 45 dönüme çıkarılıyor. Ayrıca aynı bölgede 46 dönümlü bir alana da 200'ü kadın doğum olmak üzere 600 yataklı devlet hastanesi yapılacak. Bu iki binanın yeri planlandı. Binaların yapımı için büyük ihtimalle eylül ayında ilk kazma vurulacak. Telekom'un yanında yer alan 13 dönümlük alana da Kaymakamlık ve Emniyet Müdürlüğü binaları yapıyoruz.

İMAR ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Çalışmaların borçsuz bir şekilde sürdürüldüğünü belirten Başkan Altunay "İlçemizin 1/5000'lik imar planlarını hazırlıyoruz. Cumhuriyet ve Yunus Emre mahallelerinde 6 yıldır imara kapalı olan yerleri imara açtık. Ayrıca internet üzerinden `e-imar' uygulaması başlatarak, vatandaşlarımıza belediyeye gelmeden de imar durumunu sorgulama imkanı veriyoruz" dedi.

SOKAKLAR YENİLENİYOR

Hizmete başlayalı henüz bir yıl olmasına rağmen asfalt ve kaldırım çalışmalarında önemli bir performans sergilendiğini ifade eden Sultangazi Belediye Başkan Cahit Altunay "Geçen yıl 90 bin ton civarında asfalt döktük. 120 bin metrekare kaldırım ve 50 bin metrekarenin üzerinde de bordür döşedik. Düzensiz ve bakımsız cadde ve sokaklara son verdik. Artık Sultangazililerin ayağı çamurdan kurtuldu" diye konuştu.

Bütün İstanbullular mesire alanına davetli

Sultangazi Belediyesi'nin hizmete açtığı Sultangazi Mesire Alanı, yeni dönemde bütün İstanbullular'ın piknik adresi olacak

İlçede önemli ölçüde yeşil alan çalışması yapılıyor. Başkan Altunay "Gaziosmanpaşa'dan devralınan 90.000 m2'lik yeşil alana 12 bin 120 m2 de biz ilave ettik. Ahmet Yesevi Caddesi üzerinde 20'şer metrelik yeşil alanlar oluşturduk.

36 okulumuzda ağaç dikme kampanyası gerçekleştirerek, genç nesillerde çevre ve yeşil bilincini oluşturmaya katkı sağladık. Sultangazi Mesire Alanı ile birlikte ilçemizin yeşil alan miktarı 786 bin 200 m2'ye çıkmıştır. İlçemize 36 yeni park yaptık, 101 parka ise bakım yaptık. Güvenli olması için bütün parklarımızı aydınlatıyoruz. Ayrıca parklarımızın otomatik olarak sulanması için özel depolar yapıyoruz" şeklinde konuştu.

İSTANBULLULAR'IN YENİ PİKNİK ADRESİ

Geçen yıl kısa sürede hizmete açılan Sultangazi Mesire Alanı'nın bu sezon daha donanımlı olacağını söyleyen Başkan Altunay şunları söyledi: Artık Sultangazililer ve bütün İstanbullular pikniğini burada yapacak. Burası, otoparkı, bisiklet parkuru, çocuk oyun alanları, seyir terasları, gözlem kuleleri gibi çeşitli özellikleri olan tam teşekküllü bir mesire alanı olacak. 

Binlerce gence iş kapısı

İşsizliğin yoğun olduğu ilçede çalışmalar son sürat devam ediyor. Başkan Cahit Altunay bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili olarak da şunları söyledi: İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz bir projeyle ilçedeki binlerce gence iş kapısı açmaya çalışıyoruz. Kursiyerlere maaş ve sosyal güvence sağlayarak düzenlenen bilgisayar işletmeciliği, bilgisayarlı muhasebe ve aşçılık kurslarının ilk bölümünü bitiren kursiyerler sertifikalarını aldı. Cumhuriyet ve 75. Yıl mahallelerindeki bilgi evlerimizde de ilçemiz sakinlerinin meslek sahibi olmaları için çeşitli kurslar düzenlemekteyiz. Kursların sonunda kursiyerlere verdiğimiz sertifikalar ile onların nitelikli bireyler olmalarına katkı sağlıyoruz.

LİSE SAYISI 1 YILDA 15'E ÇIKTI

Sultangazi Belediyesi, her zaman eğitimi öncelikli mesele olarak ele alıyor. Başkan Altunay, bu kapsamda her hafta bir okulu ziyaret ediyor, sorunlarını dinliyor, boya, badana ve bahçe düzenlemesi gibi eksikliklerin giderilmesini sağlıyor. "İlçemizde 5 olan lise sayısı kısa sürede 15'e çıkacak" diyen Başkan Cahit Altunay şöyle konuştu: Okul yapımı için arsa üretmeye çalışıyoruz. Bu dönemde çok sayıda lise, meslek lisesi ve ilköğretim okulu açacağız. Şu anda devam eden 3 ilköğretim okulu inşaatımızla birlikte Yunus Emre Mahallesi'ne yapılacak Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile Cebeci Mahallesi'ne yapılacak düz lise Milli Eğitim Bakanlığı yatırım programına alındı. Yeni okullarla bu dönem ilköğretimde sınıf mevcutlarını 35'in altına indireceğiz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu'nun himayesinde başlatılan okuma yazma seferberliği kapsamında bugüne kadar 2 bin kişiye okuma yazma becerisi kazandırdık.

İstiklal Caddesi gibi trafiğe kapalı sokaklar

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ilçe trafiği konusunda ise şunları söylüyor: Osmangazi Katlı Kavşağı iki tarafa doğru uzatılacak ve esnafımızın sıkıntısı giderilecek. Bunun projesi hazırlandı, bugünlerde ihaleye çıkılacak. Eski Edirne Asfaltı trafiğini çevre yoluna aktarmaya çalışıyoruz. Bunun için de çevre yolunun tamamlanması çalışmalarımız sürüyor. O zaman Eski Edirne Asfaltı, İstiklal Caddesi örneğinde olduğu gibi araç trafiğine kapatılacak; sadece tramvay ve yayalara ait olacak. Sultangazi'de haftada 7 gün cadde ve sokakların süpürüldüğünü, çöplerin alındığını belirten Başkan Cahit Altunay "Temizlik hizmetlerinde bu yönümüzle İstanbul'un tek belediyesiyiz. Yenilenmiş AB uyumlu, sıfır emisyonlu 25 kamyonla her gün 400 ton çöp topluyoruz. Bunun yanında, ilçenin çeşitli yerlerine konulmuş 26 ayrıştırmalı çöp konteynırı var. Cam, metal, plastik ve kağıtlar ayrı ayrı toplanarak geri kazanımı sağlanıyor ve ekonomiye de katkıda bulunuluyor" diye konuştu.

10 BİN KİŞİLİK GÖSTERİLER

Geçen yıl `Yaz Etkinlikleri' kapsamında düzenlenen Sünnet Şöleni ile 500 çocuğu tepeden tırnağa giydirerek, sağlıklı ortamlarda sünnet ettirden Sultangazi Belediyesi, bu etkinlik kapsamında ilçede tiyatro festivali düzenledi. Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu'nun ilçe genelinde 6 noktada tiyatro gösterileri yapması sağlandı. Bu gösteriler Sultangazililerin akınına uğradı. Her bir gösteriye yaklaşık 10 bin kişi iştirak etti.

GENÇLERE SPOR YAPMA İMKANI

İlçedeki amatör spora her türlü destek veriliyor. Sultangazi'de, gençlerin spor yapmaları amacıyla Sultangazi Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü kuruldu. Böylece gençlere spor yapma imkanı sağlınmış oldu. Başkan Altunay "Birinci yılımızı halkımızla paylaşmak üzere 6 farklı mahallemizde toplantılar düzenledik. Bu toplantılarda, vatandaşlarımızın destek ve teveccühünün artarak devam ettiğini görmek bizleri sevindirdi" dedi. 

SAĞLIK OCAĞI SAYISI 7'Yİ BULDU

Belediye olarak sağlık konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay "Halk sağlığı konusundaki çalışmalarımız sürüyor. İlçedeki sağlık ocağı sayısını ilk yılda 7'ye çıkardık. Bu sayıyı 5 yılda 25'e çıkaracağız. Salgınlara karşı bütün okul ve karakolları dezenfekte ettik ve vatandaşlarımızı uyarıcı çalışmalarda bulunduk. Zaman zaman ilçemizde sağlık taramaları yapıyoruz. Evcil hayvanları aşılıyoruz" diye konuştu. 

HER GÜN 8 BİN KİŞİNİN KARNI DOYUYOR

İlçede yaşayan yoksul insanlara her gün sıcak yemek veriliyor.  Başkan Altunay, buna rağmen 2 bin 600 ailenin de sırada beklediğini söyledi. "Bu konuda oldukça ince araştırmalar yapıyoruz" diyen Başkan Altunay şöyle konuştu: Ramazan ayında 6 bin koli erzak dağıttık. Başarıyla organize ettiğimiz Ramazan çadırında her gün 2 bin kişiye iftar verdik. İftar için evlerine yetişemeyen vatandaşlarımıza 9 noktada kurduğumuz çorba çeşmesi ile iftar imkanı sunduk. Ramazan çadırında iftar sonrası etkinliklerinde Orhan Ölmez, İbrahim Sadri, Bedirhan Gökçe gibi ülkemizin tanınmış simalarını ağırlayarak vatandaşlarımızın hoş vakit geçirmesini sağladık. İlçemizde yaşanan sel felaketinde mağdur olan yaklaşık 800 aileye çeşitli ev eşyası ve temizlik malzemesi dağıtımı yaptık. Asker aileleri ile şehit ailelerine gerekli olan tüm yardımları yaptık. 

AYDA 30 ÇİFTİN NİKAHI KIYILIYOR

Gazi Şehirparkı içerisinde atıl vaziyette bulunan binayı kısa sürede restore ederek nikah salonuna dönüştürüldü. 221 koltuklu salonda aylık ortalama 300 çiftin nikahı kıyılıyor. Yeni belediye binasıyla birlikte ilçe 2-3 nikah salonuna kavuşacak. Nikah merasimleri belediyenin internet sayfasında canlı olarak izlenebiliyor. 50. Yıl Mahallesi'nde, Zabıta Müdürlüğü'nün bulunduğu 5500 metrekarelik alana bir kültür merkezi yapılıyor. İkinci kültür merkezi de Ahmet Yesevi Bulvarı üzerinde yapılacak. Böylece gençler sinema, tiyatro ve kütüphane gibi imkanlardan rahat yararlanacak.

MUTLU YAŞAM AİLEDE BAŞLIYOR

Sağlıklı ve mutlu bir toplumun ancak mutlu ailelerle temin edilebileceğini belirten Altunay şöyle konuştu: Aile içi iletişim seminerleri düzenleyerek yüzlerce ev hanımına sertifika verdik. Seminer katılımcıları ve ilçe sakinlerine yönelik İstanbul'daki tarihi ve turistik mekanların yanı sıra Çanakkale, Konya ve Hacıbektaş gibi yerlere kültürel geziler düzenlemekteyiz. Bu şekilde sadece İstanbul içi 1850 gezi yapıldı. Tarihimizde önemli izler bırakan şahsiyetler için anma törenleri yapılıyor.

-KALDIRIM İŞGALLERİ ÖNLENMELİ

Kasım Güzel (İnşaatçı): Belediyenin çalışmalarından memnunuz. Çöpler alınıyor, sokaklar süpürülüyor. Başkanı sokakta veya caminin önünde görebiliyoruz. Esnafların dükkanlarının önünü kapatması, kaldırımları işgali, yollardaki ve kaldırımlardaki araç parkları önlenmeli. 

-ÇALIŞMALARDAN ÇOK MEMNUNUM

Metin Tıngıroğlu (İşçi): 1962 Sinop doğumluyum. 1985'ten beri Sultançiftliği'nde oturuyorum. Belediyemizin çalışmalardan memnunum. Henüz yeni bir belediye. İleriye dönük çalışmalar yapılacağı teminatı var. Başkanımızın mesajlardan son derece memnunuz. Bu bizim için artı bir avantajdır.

-DAHA FAZLA İŞ İMKANI OLMALI

Nermin Ünger (Seyyar satıcı): Ben 30 yıldır Sultangazi'deyim. Yollarımız yoktu, her yer çamur içersindeydi. Şimdi yollarımız yapıldı. Çöplerimiz vaktinde alınıyor. Hizmetlerinden memnunuz. Ayrıca iş imkanları artırılsın istiyoruz. Devlet büyüklerimiz bu işe bir çözüm bulsunlar. 

-HALKLA İÇ İÇE BİR BAŞKAN

Nermin Akbaş (Esnaf): Ben doğma büyüme Sultangaziliyim. Belediye Başkanını tanıyorum. Zaman zaman gelip işyerimizi ziyarette bulunuyor. Halkla iç içe. Yeni bir belediye olmasına rağmen birçok şey başardı, park yapıldı. Çevre düzenlemeleri dikkat çekiyor.

Sayılarla Sultangazi

Yüzölçümü:     36,00 km2

Nüfus:     485.000

Mahalle sayısı:     15

İlköğretimokulu:     30

Lise ve dengi okul:     8

Sağlık ocağı:     7
Gül Çelikkol / Star


Geri Dön