23 / 06 / 2024

Konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi?

Konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, Nisan 2024 konut satış istatistikleri ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmelerinde ‘takvim etkisi’ne değindi ve “Bu veriler konut satışlarının düştüğünü göstermiyor” ifadelerini kullandı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen Nisan 2024 konut satış istatistiklerini dün resmen açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilerine göre konut satışları, Nisan'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 11,8 azaldı ve 75 bin 569 şeklinde oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile  Ankara  ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, konut satışının en az olduğu şehirler sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkari ve 49 ile Tunceli oldu.

Al Ain Türkçe'de yer alan habere göre diğer bir taraftan yabancılara yapılan konut satışları Nisan'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 50,3 azaldı ve bin 272 oldu. Nisan'da toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 1,7 şeklinde gerçekleşti. Yabancılara gerçekleştirilen konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 454 ile Antalya, 407 ile İstanbul ve 149 ile Mersin oldu.

Peki açıklanan bu veriler bize neler söylüyor? Önümüzdeki süreçte de konut satışları düşmeye devam mı edecek? Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman konut satışları ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

Konut satışlarındaki düşüş devam edecek mi?

“DÜŞÜŞ, TAKVİM ETKİSİ’ DEDİĞİMİZ OLAY İLE BAĞLANTILI”

Ahmet Büyükduman açıklamasına geçen senenin aynı ayına göre yüzde 11,8’lik düşüş verisinin takvim etkisi denilen durum ile bağlantılı olduğunu belirterek başladı. “Bir ayda çalışılan iş günü sayısı, ortaya çıkan verileri etkiliyor” ifadelerini kullanan Ahmet Büyükduman, “Tapu dairelerinde işlem yapılabilen gün sayısına bakmak gerekli. Geçen senenin nisan ayında 18,5 iş günü var fakat bu senenin nisan ayında bu sayı 16” ifadelerini kullanarak bir senelik arada yüzde 13,5 iş günü sayısının azaldığını belirtti.

Söz konusu bu verilerin geçtiğimiz seneden çok da farklı olmadığını dile getiren Ahmet Büyükduman, “Aslında değişen bir şey yok. Aynı biçimde gün bazlı satılan konutlara bakmak gerekiyor” diyerek, “Bu sene 4 bin 724 adet konut Nisan'da satılmış, geçen sene de 4 bin 630 konut satılmış. Aslında artış var” dedi.

KONUT SATIŞLARI NASIL SEYREDECEK?

Geçtiğimiz 13-14 senenin istatistiklerine de değinen Ahmet Büyükduman, “Geçtiğimiz bu süre içerisinde Nisan'da gün bazında 4 bin 750 konut satılmış. Söz konusu bu veriler konut satışları düştü dedirtmiyor” ifadelerini kullandı.

Söz konusu satışların geçen seneyle aynı seviyede olduğunu dile getiren Ahmet Büyükduman mevsim etkisine de dikkat çekti. Büyükduman şöyle konuştu: “Değişimler aydan aya yorumlanır. Nisan ve mart ayını karşılaştırıyorsak uzun dönemli dengeye bakmamız gerekli. Diğer taraftan sonraki süreç için öngörüm konut satışlarının geçen seneye yakın seviyelerle seyretmesi yönünde. Eğer konut satışlarında düşüş yaşanırsa bu şaşırtıcı olmaz fakat ben artış beklemiyorum”

2. el otomobil fiyatlarında yüzde 10-15 düşüş bekleniyor!

Çiftçilere büyük müjde! Hesaplara 72 milyon 554 bin TL yatırıldı, Hemen kontrol edin!

Kiracılar aman dikkat! Ev tahliye edildiği halde bunu yapmayan kira ödemeye devam edecek!


Geri Dön