26 / 11 / 2024

Sultansazlığı Milli Parkı’nda, Kuş Müzesi hizmete açıldı!

Sultansazlığı Milli Parkı’nda, Kuş Müzesi hizmete açıldı!

Türkiye’ nin önemli sulak alanlarından Sultansazlığı Milli Parkı ’ nda, 301 kuş türüne ait örneklerin ve bilgilerin yer aldığı “ Kuş Müzesi ” hizmete açıldı...




Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Sultansazlığı Milli Parkı’nda, 301 kuş türüne ait örneklerin ve bilgilerin yer aldığı “Kuş Müzesi” hizmete açıldı.

 


Şu ana kadar 301 kuş türünün tespit edildiği Kayseri’deki Sultansazlığı Milli Parkı, doğa severlerin, meraklı gözlemcilerin ve bilim insanlarının uğrak yerleri arasında yer alıyor. Son yıllarda ziyaretçi sayısının artması ile birlikte milli park içerisindeki yürüyüş parkurları, kuş gözlem kuleleri ve kulübelerin sayısı da artırıldı. Son olarak hem teknolojik olarak donatılan hem de görsel olarak dikkat çeken “Kuş Müzesi” ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

 

Müzede, Sultansazlığı Milli Parkı’nda yaşayan 40 kuş türünün kopyasının yer aldığı bölüm ile teknolojik imkanlarla donatılan tanıtım bölümü yer alıyor. Ziyaretçilerin 5 farklı kamera ile Sultansazlığı Milli Parkı’nı izleyebildiği müzede, kuş türlerine ilişkin detaylı bilgilerde ziyaretçilere sunuluyor.

 

Müzenin açılışında konuşan Kayseri Vali Orhan Düzgün, Sultansazlığı Milli Parkı’na gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla bölgede her yıl yeni düzenlemeler yapıldığını söyledi. “Doğaya ve canlıya saygının bir gereği olarak avlanan kuşların içini doldurmak yerine kuş türlerinin birebir kopyası yapılarak sergilenmektedir” diyen Vali Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kuş müzesi ile birlikte ziyaretçilerin bilgilendirilebilmesi ve diğer sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bölgede yeni yapılar inşa edildi. Misafirlerimizin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi açısından bu tür tesislerin yapılmasını çok önem veriyoruz.  Kapuzbaşı’nda da Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzce bazı düzenlemeler gerçekleştiriliyor. İl Özel İdaremizce ihale edilen Soysallı Günübirlik Tesisleri yapımına da başlandı. Bunlar yapıldıkça, alt yapı ihtiyaçları giderildikçe doğal güzelliklerimizin daha çok ilgi çeken, dolayısıyla bölgesel ekonomiye daha çok katkı sağlayan yerler olmasını hedefliyoruz. Kuş müzesindeki vitrinlerde görülen kamışlarda aslında bölge köylülerimiz için çok ciddi bir gelir kaynağı. Her yıl yaklaşık 100 tır civarında bu kamışlardan hasat edilerek ihraç ediliyor ve bölgedeki 150-200 ailenin geçimine katkı sağlanıyor.”

 

Vali Düzgün, çalışmaları önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan Kültür ve Doğa Rotaları Kitabı’nda Sultansazlığı’nın da geniş yer alacağını sözlerine ekledi.

 

Açılışın ardından Vali Düzgün ve beraberindekiler Kuş Gözetleme Kulesi’ne çıkarak bir süre Milli Park alanında kuş gözlemledi.

 


Geri Dön