23 / 12 / 2024

Sulukule'de ev fiyatları arttı!

Sulukule'de ev fiyatları arttı!

KADİR Topbaş Meclis yolunda aday olsaydı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için adı geçen iki isimden biri Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir'di. Fatih'te de Mustafa Demir'in ajandası epey kabarık.



Turistlerin vazgeçilmez uğrak yeri Tarihi Yarımada başta olmak üzere ilçesinde büyük bir dönüşüme imza atıyor ne de olsa. Eminönü'nün otel bölgesi olacağını daha önceki sohbetimizden aktarmıştım. 

İstanbullular bilir. Aksaray'da İSKİ binasının çevresinde eskiden 'parçacılar' vardı. 

Yürüyerek geçmekten pek de keyif alınmayacak bir bölge. İki aya kadar inşaat başlayacak, otel bölgesi olacak. Dahası binalar 5 kat ile sınırlı kalacak. 

Dönüşüm demişken, Mustafa Demir'in önemli projelerinden biri Sulukule'ydi. Kimi kesimler tepki gösterdi, sohbetimizde sordum: "O tepkileri göz önünde tutuyor musunuz, değerlendiriyor musunuz, yoksa kulak mı tıkadınız?" Mustafa Demir, "Sulukule bizim için, ülke için çok önemli bir projeydi. Günahıyla. 

sevabıyla hayata geçirilmiş bir proje" diye başladı anlatmaya. 

"Evleri teslim edilince proje bitmedi ki, mesela hiç öngörmediğimiz Suriye iç savaşı ile Suriye'den gelenler de o bölgede oturmaya başladı. Başlarken tenteden, tenekeden olanlar da dâhil 640 ev vardı, yine 640 ev yapıldı. Ödemeler sürecinde mülk sahipleri zorlandı. Müteahhit  TOKİ  ile konuştuk ve talebin haklı olduğunu söyledik. 

5 milyon lira bizden. 5 milyon da TOKİ'den destek verdik. Sonradan yatırım için girenler var. onlara bu yardımı yapmayız dedik. 

Mantıklı değil mi? 640'tan, mülkünü muhafaza etmiş 108 aile vardı. Şu gerçek ki, bir dönüşüm olduğunda, bir değer artışı olduğunda muhakkak oturanların bir kısmını kaybediyorsunuz. Sulukule'ye başlamadan önce 100 metrekare daireyi 15 bin liraya alabilirdiniz. 5u anda 100 metrekarelik dairenin fiyatı 600 bin lira. Projeyi konuşmaya başladığımızda 80 bin liraya çıktı. Her aşamada değer kazandı. İnsanlar alıp-satıyor ve ben de hayretler içinde izliyordum." Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, dönüşümde üç ayrı model uyguladıklarını anlatıyor: "Sulukule'de TOKİ ile çalıştık. Fener-Balat'ta Çalık ile yola çıktık, Ayvansaray'da da yine özel bir firma, Ayvansaray'da doğmuş, büyümüş bir işadamı. İhaleyi kazandı. Projeyi yaptık. Anıtlar Kurulu'ndan onaylandı. 

Tamamen insanlara bıraktık. İhaleyi kazanana dedik ki. insanlarla uzlaşacaksın, uzlaşmadan hiçbir iş yapamazsın. Bir yıla kalmaz hayata geçecek. Şehir açısından deneyimlerimiz oldu. Fener-Balat mahkeme kararıyla iptal edildi. Düşüncemiz projelerini yapıp, imar planlarına işleyip ondan sonra milletin önünü açmak. Değer artışı orada yaşayanlara adil bir biçimde paylaştırılırsa, süreç içinde iş kendi başına yürür. Bu dönüşüm esnasında da. yıllardır orada yaşayan insanlar bölgeden ayrılabiliyor. Serbest ekonomi olarak parası olan gelip alıyor. TOKİ modeli, müteşebbis modeli ve geldiğimiz son nokta insanların kendisine bırakmak." Uzlaşmadan M adım atılamaz 


Akşam


Geri Dön