20 / 05 / 2024

Sulukulede evler bitti, kuralar bu ay çekiliyor!

Sulukulede evler bitti, kuralar bu ay çekiliyor!

Unesco tarafından tepki gösterilen Sulukule projesinde konutlar bitmek üzere. Belediye Başkanı Mustafa Demir, konutların martta teslim edileceğini açıkladı



Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Fatih ve Eminönü'nde hızlı bir değişim yaşanıyor. Tarihi Yarımada olarak anılan bölgede turizm patladı, yayalaştırma projeleri hızlandı. İki yıl önce Eminönü ile birleştirilen Fatih'in Belediye Başkanı Mustafa Demir, bölgedeki binalar için "estetik kurul" oluşturduklarını belirtiyor ve "Bölgede cam giydirme, cam mozaik, PVC kaplama yasak. Binalarda cumba olması şart. Yıldız Teknik Üniversitesi ile Tarihi Yarımada Enstitüsü kurduk" diyor.

Demir, UNESCO'nun tepkisine neden olan Sulukule projesinde ise son aşamaya gelindiğini bölgede yaptığımız kısa turda anlatıyor. Demir, "640 konut için kuralar aralıkta çekilecek" diyor.

Dünyanın gözünün üzerinde olduğu tarihi semtleri yönetiyorsunuz. Zor oluyor mu
Bizim sınırlar, surların sınırları. Sarayburnu'ndan Ayvansaray'a kadar. Eskiden İstanbul denince akla gelecek semtlerin hepsi burada. Kocamustafapaşa, Fındıkzade, Aksaray, Laleli, Eminönü, Sirkeci, Çarşamba, Fener, Balat, Ayvansaray, Yavuzselim, Karagümrük, Yedikule, Samatya, Sultanhamam. Bölgenin gece nüfusu 435 bin, gündüz 2 milyonu buluyor. Müthiş zorlukları var. Projeler yapılırken terazinin bir kefesinde şehrin mazisi, diğerinde de insan olmalı.

Yeni imar planı yapıldı sanıyorum.
İmar planı, 1/5000'likleri söylüyorum, altı ay önce bitti. Anıtlar Kurulu'ndan üç ay önce geçti. Şimdi 1/1000'likleri biz yapıyoruz, o da üç ay sonra bitecek. Yani üç dört ay sonra bütün imar planımız bitecek.

İstanbul'un açıklanmış bir planı yok daha. Genel plan çıkmadan böyle küçük planlar yapılması doğru bir şey mi
Genel planı bekleyemezsiniz. İnsanlar talep ediyor. Ama şu var, 1/5000'likleri zaten Büyükşehir yapıyor. Biz onlara karışamayız. Büyükşehir oraya büyük mercekle, İstanbul ölçeğiyle bakıyor. Biz de bu büyük resmin küçük parçasının altını 1/1000'likler olarak dolduruyoruz.

Yeni planda değişiklikler var mı
Oteller yetmediği için turizm alanlarını genişlettik, Laleli'nin bir kısmı, Sultanahmet'in bir kısmı ve çevresi, ana arterlerin yan tarafları, Atatürk Bulvarı'na cephe olan binalar, turizm alanı oldu.

Fener-Balat projesi ne durumda
Fener-Balat projesi için AB'den 7 milyon euro fon sağladık. 907 parsel var. Müteahhit firma GAP İnşaat. 60 milyon dolar gibi bir tahmin yapıyor. Kat karşılığı gibi çalışacak. Proje Anıtlar Kurulu'nda çıkar çıkmaz başlayacak.

Bölgede en önemli değerlerden biri Kapalıçarşı. Ve büyük sorunları var. Proje başladı mı
Kapalıçarşı projesi Anıtlar Kurulu onay aşamasında, bu 2012'nin ortalarında biter. Bizim açımızdan yaklaşık 15 milyon TL'lik bir proje. Yarısını biz karşıladık, yarısını İl Özel İdaresi karşıladı. Projenin çok ciddi danışmanları var. 50 mimar çalışıyor. Onaydan sonra restorasyonlar başlayacak. Bunu da mülk sahipleri yaptıracak. 150-200 milyon lirayı bulur,

Sulukule en fazla eleştirilen projeniz oldu. Ne aşamadasınız
İnşaatın yüzde 85'i tamamlandı. 2012 Mart ayında mülk sahiplerine dağıtacağız. Bu ay içinde kuralar çekilecek. Fatih Neslişah Sultan ve Hatice Sultan Mahallesi Fatih'te hayal ettiğimiz bir mahalle olacak. Bu projeden herkes memnun. Mülk sahipleri yeniden mülk sahibi, kiracılar hiç yoktan ev sahibi oldular. 90 milyon liraya mal oldu.  TOKİ  bu parayı 15 yılda geri alacak, Sulukule'de her bir evin değeri 10 bin lira dolayındaydı. 50 bin lira kabul ettik.

Sulukule korunamaz mıydı
Hayır, Bu mahalle elektriği, suyu, altyapısı, doğalgazı, çatısı, kapısı olmayan teneke evlerden oluşan bir mahalleydi. Değil gece lem için girmek gündüz bile girilemiyordu. Simdi burada yaşayanlar mülk sahibi oldu.

Ev sahiplerinin yüzde kaçı burada kaldı
İlk başlarken diyorsunuz değil mi Herkes soruyor bunu. Bilimsel bir verisi yok.

Tepkiler, eleştiriler haksız mıydı
Bütün eleştiriler benim için haklıydı. Herkes kendi bakış açısından doğru söylüyordu ama ben de doğruydum. Ne sosyal, ne teknik, ne insan, ne şehir hakları açısından eksiği vardı. Mükemmel bir proje. Roman vatandaşların olması Projeyi uluslararası boyuta taşıdı. UNESCO devreye girdi. Avrupa Parlamentosu'na çağırdılar.

İkna ettiniz mi herkesi
İkna olmasalar bu proje yapılamazdı. Elimizde görüntüler var, perişan şehirden böyle bir hale getireceğimi gösterdim onlara, Barselona'da Romanları sahillerden attılar. Biz burada evlerini 50 bin lira peşinat kabul ettik.

Ama ne kadarı burada oturabilecek, onu bilmek gerekmez mi
Gizli bir ajandamız yok. Hiçbir kimse bana 'Başkan bunu bize söylemedin bizi aldattın' diyemez. Projende böyle değişiklik oldu diyemez. Çünkü hakikaten biz çok samimi davrandık. Yüzde 98 karşılıklı mutabakatla başladık.

2012de yayalaştırmayı genişleteceğiz
Yayalaştırma projelerinden esnaf memnun mu
Turist otobüsleri sadece yolcu bırakıp almak üzere girebiliyor süre sonra onlar da kalkacak. Sultanhamam, Mahmutpaşa, Tahtakale, Uzun Çarşı, Postane ve arka tarafı dahil olmak üzere 90 tane sokak ve caddeyi yayalaştırdık. 2012de bu yayalaştırmayı genişleteceğiz. En son yaptığımız anketlerde memnuniyetin yüzde 80 oranında olduğunu gördük.

Jale Özgentürk/Radikal


Geri Dön