20 / 05 / 2024

Sulukule'den taşınan Romanlar da pişman, geri dönenler de!

Sulukule'den taşınan Romanlar da pişman, geri dönenler de!

Sulukulede yıkılan binalarının yerine verilen dairelerin taksitlerini ödeyemeyen Romanlar satışa geçti. Bazıları da eski mahallelerini özleyip Sulukuleye döndü. Ama yerinde yeller esiyordu...



Sulukulede yıkılan binalarının yerine verilen dairelerin taksitlerini ödeyemeyen Romanlar satışa geçti. Bazıları da eski mahallelerini özleyip Sulukuleye döndü. Ama yerinde yeller esiyordu. Sulukulenin son iki sakini ise sosyete gelecek buraya, bizi barındırmazlar demeye başladı.

Sulukule olarak anılan 500 yıllık geçmişe sahip Romanların en eski yerleşim yeri Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinde , yıkılan 571 evin yerine şimdi 640 konut inşa ediliyor. Evlerin yüzde 85i tamamlandı ve Mart 2012de tamamının bitmesi bekleniyor. Birçoğu villaya benzeyen ve içerisinde 60, 80 ve 90 metrekarelik daireler bulunan evlerde yine mülk sahiplerinin oturacağı söylense de, mülk sahipleri yıkılan evleri ile yeni yapılan evleri arasındaki fiyat farkını ödemeyeceği için evlerini satışa çıkarıyor.

Mahalleli geri dönüyor

İçlerinde villa tarzı lüks yapıların da olduğu bu evlerin şantiye alanında ise yıkımına izin verilmeyen 24 tarihi ev bulunuyor. Bu evlerden 22si kamulaştırılsa da, ikisi halen özel mülk halinde. Restore edilen evlerden birinde ev sahibi, diğerinde ise iki kiracı oturuyor. Her iki kiracı da TOKİnin inşa ettiği Kayabaşı ve Taşoluktaki evlere giden mahalleli arasındaydı. Ancak oturdukları evleri 5 bin TLye satıp mahalleye geri döndüler. Kendileri gibi mahallelinin yüzde 90nının da geri döndüğünü, ev bulamayanların Karagümrük gibi Sulukluleye yakın mahallelere taşındığını söylüyorlar. İşte şantiye alanında inşaatların ortasında duran tarihi evde yaşayanların anlattıkları;

Yine perişan olduk

Murat Büyükceviz (40): Kayabaşında yapılan  TOKİ  konutlarına taşındıktan sonra eşimi trafik kazasında kaybettim. Bu yüzden üç çocuğumla oradaki evi satıp geri döndüm. Şimdi villaların yanı başındaki bu yıkılamayan tarihi evde 200 TL kiraya kalıyorum. Seyyar satıcılıkla asgari cretle yaşıyoruz. Buradan Kayabaşına giderken zaten perişan olduk. Geldik yine perişan olduk. Dedem Selanikten 100 yıl önce bu mahalleye göç etmiş. Ben de bu mahallede doğdum. Şimdi umarız sosyete bizi komşu kabul eder de bu evde kalabiliriz diye dua ediyoruz.

VATANa konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise tarihi evde oturanların, inşaatlar bittiğinde tekrar kalabileceğini söyledi. Demir, villaya benzeyen cumbalı evlerde dairelerin olduğunu belirterek şunları söyledi: Bu konutların sahibi yıktığımız 640 dairenin sahibi. Tapuda kimlerin ismi geçiyorsa, onlar bu evlerin sahibi. Bölgede 430 kiracı vardı. Onlar için Kayabaşı ve Taşolukta TOKİ tarafından konutlar yapıldı. Bir kısmının evlerini devredip döndüğünü duyduk.

Bizden sosyeteye komşu olmaz

Mustafa Pova (50): Kayabaşında 15 yıl taksitle bir ev verildi bize. Ancak kira gibi olan taksitleri ödemekte zorlandık. Evimi 5 bin TLye satıp buraya şantiye alanındaki tarihi eve kiracı olarak taşındım. 300 TL kira veriyorum. Seyyar satıcılık yapıyorum ve çalıştığım yerler için Kayabaşı çok fazla uzaktı. Taşındığım ev tarihi eser, yıkamıyorlar. Ama sitedeki inşaatlar bittiğinde bizi büyük bir ihtimalle çıkaracaklar. Çünkü vilallarda Sulukule halkı değil, zengin insanlar oturabilir. Sosyete gelir buraya, bizi barındırmazlar. Bizden komşu olamaz onlara. İşte o zaman çaresiz kalırım. Yatalak bir annem ve akıl hastası bir abim var.

Kenan Butakın/Vatan

 


Geri Dön