28 / 04 / 2024

Sümela Manastırı tekrar ayine açılabilir!

Sümela Manastırı tekrar ayine açılabilir!

Ertuğrul Günay, Sümela Manastırı ve Saint Paul anıt müzelerinde yılda bir-iki kere ibadet izni verilebileceğini söyledi



Tarihi Akdamar Müzesi'nde yılda bir kez ayin izni veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, benzer bir uygulamanın Ayasofya Müzesi için geçerli olmadığını belirterek sırada Sümela Manastırı ve Saint Paul Kilisesi'nin olduğunu bildirdi. Günay, 12.  Adana  Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali için geldiği kentte Ayasofya Müzesi ile ilgili bir soruyu şöyle cevapladı:

AYAĞIMIZI YERE SAĞLAM BASIYORUZ
"Akdamar Kilisesi halen bir müzedir. Müze olarak işlev görmeye devam edecektir. Ama aynı zamanda tarihi bir kilisedir. Orada yılda hiç olmazsa bir gün, belki iki gün bu inancın özel bir gününde ibadet yapılması konusunda talep vardı. Biz bunun gerçekleşebileceğine karar verdik. Müze vasfı ortadan kalkmadı. Benzer bir şeyi Sümela ve belki daha kapsamlı şekilde, izinle Saint Paul'da gerçekleştireceğiz. Türkiye'de çeşitli inançlar için önemli duraklar var. Mevlana, Hacı Bektaş nasıl bizim mistik dünyamızda önemli bir yer yakalıyorsa, Meryem Ana, Noel Baba Kilisesi, Akdamar, Sümela, Saint Paul veya Hatay St. Pierre de aynı ilgi buluyor. Yılda bir gün, birkaç saat insanlar ibadet ritüellerini yerine getiriyorlar. Biz Türkiye topraklarında ayağımızı yere sağlam basıyoruz. Herhangi bir müzemizde insanların birkaç saat veya birkaç gün farklı bir biçim ve dilde Yaradan'a dua etmeleri kimse için bir sakınca oluşturmaz."

AYASOFYA MÜZE OLARAK DEVAM EDECEK
Ayasofya'nın bunlardan çok farklı ve çok özel bir mekan olduğunu kaydeden Ertuğrul Günay, "İnsanlığın en eski mabetlerinden birisi. Uzun yıllar kilise ve cami olarak kullanılmış. Şu anda müzedir. İçindeki önemli restorasyon çalışmalarını kısmen tamamladık. Ayasofya ayakta durduğu müddetçe o çalışmalar devam edecek. Müze olarak devam etmesi, ziyaretçi sirkülâsyonu açısından da önemli. Yılda 2.5 milyonun üzerinde ziyaretçi alıyor."

Ayasofya'da ne ibadete  ne de etkinliğe izin yok
Kültür Bakanı Günay, Ayasofya'nın hiçbir biçimde bir sanat etkinliğine veya ibadet ritüeline açılma talebini kabul etmediklerini belirterek  şöyle dedi: "Böyle bir şey gündemde yok. Ama Anadolu'daki bu küçük mabetlerde yılda bir-iki gün inanç gereklerini yerine getirmek hususunda bir adım attık. Bunu kararlılıkla takip edeceğiz."
Star


Geri Dön