28 / 04 / 2024

Sümela Manastırı'nda teleferik heyecanı!

Sümela Manastırı'nda teleferik heyecanı!

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı'nda 4 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Manastıra inşa edilmesi planlanan teleferik projesi 19 Şubat'ta ihale edilecek.



Türkiye'nin önemli tarihi, turistik ve inanç mekanlarından olan, yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ eteklerinde bulunan tarihi Sümela Manastırı'nda, 2015'te başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlanıyor.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Sümela Manastırı'nda kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için endüstriyel dağcılardan oluşan özel ekipler tarafından 4 yıldır devam edilen 'yamaç ıslah çalışması' tamamlandı. Ekipler, 3 aşamada devam edilen çalışmalar sonucunda yaklaşık 80 bin metrekare alanda 4 bin tonu aşkın kaya temizliği yapıldı. Restorasyon çalışmalarına son şekli verilirken, tarihi manastırın 2019'da ziyaret edilebileceği ifade edildi.

TELEFERİĞİN İHALE TARİHİ BELİRLENDİ

Seyir terası yapılarak ziyaretçilerin farklı açıdan görebildiği manastır etrafında yapılması planlanan teleferik projesi için de ilk adım atıldı. Manastırın bulunduğu alana yapılacak 2,5 kilometre uzunluğuna sahip teleferik projesinin 19 Şubat'ta ihale edileceği kaydedildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 3 duraktan meydana gelecek projenin, 19 Şubat'ta ihale edileceği, yapım ve inşa çalışmalarına ise Mart ayında başlanacağını kaydedildi. Projeyle yılda yaklaşık 700 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi manastıra yerli ve yabancı turistlerin daha rahat, konforlu ve doğal manzaranın keyfini sürüp ulaşabilmesi planlanıyor. 

'2 MİLYON ZİYARETÇİYE ULAŞACAĞIZ'

Projenin heyecan yarattığını ifade eden Maçka Belediye Başkanı Koray Koçan, teleferik projesiyle Sümela Manastırındaki ziyaretçi sayının artacağını kaydetti. Koçhan, ''Şubat'ta teleferik ihalesi yapılacak. Teleferik projesi, Sümela Manastırındaki trafik sıkışıklığına da çözüm olacak. 3 istasyondan oluşacak, bir tanesi kapı girişinde, diğeri sosyal tesislerin bulunduğu alanda, en sonuncusu da gözetleme alanında olacak. Sümela Manastırına yapılacak teleferik, en çok ziyaretçi çeken projelerden birisi olacak. Çünkü bu teleferiğe binecek insanlar, sadece manastırı, hem karşıdan seyir halinde, hem de Altındere Vadisindeki şelale, orman, dere ve milli parkın içindeki güzellikleri de görmüş olacak. Sadece teleferiğe binmek için birçok turistin geleceğine inanıyorum. En son manastırı, turizme 700 bin turist ile kapatmıştık. Teleferikle birlikte bu rakamı çok rahat ikiye katlayacağımıza inanıyorum. 1,5- 2 milyon gibi bir ziyaretçi sayısına ulaşacağız'' ifadelerini kullandı.

SÜMELA MANASTIRI

Maçka'da Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikte olduğu ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında 'Meryem Ana' adıyla da ifade ediliyor. Hakkında çeşitli rivayetler de yer alan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13'üncü yüzyıla uzanan tarihi manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında toplam 72 oda yer alıyor. 88 yıl aranın ardından, manastırda 2010 yılında ise binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ayini, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmişti.


Geri Dön