Sümerbank 12 milyon dolara kiralık kasalı otel oluyor
Sümerbank'ın Karaköy'deki tarihi genel müdürlük binası otel oluyor. Simurg Turizm'in kapıdaki change-exchange yazılarından, kiralık kasalara kadar bankaya ait tüm anıların yaşatılacağı proje 12 milyon dolara mal olacak. Binayı Deutsche Bank da kullanmıştı
Türkiye'nin 'sanayi mektebi' batık Sümerbank'ın Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki genel müdürlük binası otel oluyor. Simurg Turizm'in kapıdaki change-exchange yazılarından, kiralık kasalara kadar bankaya ait tüm anıların yaşatılacağı proje 12 milyon dolara mal olacak. Sümerbank'tan önce 1915-1930 yılları arasında da Deutsche Bank'ın Genel Merkezi olarak kullanılan bina mermer sütun ve kolonlarıyla dönemim iddiasını yansıtıyor. 3 bin metrekarelik alana sahip Sümerbank'ın adını da yaşatacak olan bu yeni otelin terası Boğaz Köprüsü'nden Unkapanı'na kadar geniş bir manzaraya hakim olacak.
Belgeleri yaşatacak: 50'ye yakın odasının olması planlanan proje kapsamında sümerbank.com adresini de alan Simurg Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Timur Özdemir, bu sitede hem binanın kasalarında kalmış belgeleri, hem de Sümerbank'ın tarihini paylaşacak. "Böyle bir binaya sahip olduktan sonra işi vasat yapamaz hale geliyorsunuz. Elimize geçen her belgeyi saklıyoruz. İş otel yapmaktan ibaret değil, konsept yaratmak" diyen Özdemir bir yandan sitenin hazırlıklarını sürdürürken, diğer yandan da otelin adında Sümerbank'ı yaşatmayı planlıyor. Sümerbank projesinde otelin yanısıra sanatsal aktivitelerin yer aldığı bir bölümün de bulunacağına dikkat çeken Özdemir, "Bina o kadar orjinal ve akıllı ki. Yerin altındaki üçüncü katında bile hava sirkülasyonu var. Bu yıl baharda başlayacağımız oteli 2009 ortasına yetiştireceğiz" dedi.
Apartman oteli: Uzun bir tekstil geçmişinin ardından ilk turizm projesine Sıraselviler'deki Lush otel ile imza atan Özdemir bu projesinde her odada farklı İstanbul kültürlerinin yansıtıldığı bir İstanbul apartmanı yaratmıştı. 7 milyon dolar yatırımla 2006 yılında açılan Lush Otel'in değeri 2 yılda 17 milyon dolara ulaştı. İşletme değeri olarak da binanın kendisini 3 yılda amorti edeceğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: "İkinci dereceden tarihi eser olduğu için projede ön cephe korundu. Çok daha fazla oda yapabilecekken dokuyu bozmamak adına tavan yüksekliklerinde de aslına sadık kaldık. Böyle olmasa 22 yerine 35 oda yapabilirdik. Ama bunu özellikle yapmadık.
Önemli olan fark yaratabilmekti."
Özel adada bağ oteli: Yabancılardan çok sayıda teklif geldiğine de dikkat çeken Özdemir bu ortaklık teklifleriyle ilgili olarak "Lush'ı satmayı şu an düşünmüyoruz ama ticaret erbabıyız, herşey satılık" dedi. Yurt içinde de 3 proje için teklif aldığına dikkat çeken Özdemir şöyle konuştu: "Teklif edilen projelerin ikisi İstanbul dışında. Bir tanesi özel bir adada bağ evi projesi. Ortalama 700 bin dolara satılacak evlerin içerisinde 24 odalı bir otel var. Nisan ayında şekillenecek projede işletmeci de olabiliriz, oteli satın da alabiliriz. Kayseri ve Bursa'dan da eski binaların otele çevrilmesi konusunda teklifler var."
Geçmişi almak kolay değil
Eski bina işinde başarılı olmak için biraz romantik, biraz duygusal, biraz da ticari düşünüp dozajı iyi ayarlamak gerektiğini belirten Timur Özdemir, "İnsanlar özellikle eski binaları endüstiyel yatırımcıya vermek istemiyorlar. Ben de 60 yaşında olsam aynen bunu yaparım. Elimdeki değeri heba etmek istemem. Bu nedenle geçmişi satın alırken o geçmişi öldürmemek de önemli" dedi.
Florya'daki Kibrithane kliplere kiralanıyor
Floryada'ki tarihi kibrit fabrikasını da aldıklarını söyleyen Timur Özdemir, "22 dönümlük bu projenin bütçesi 13-14 milyon dolar olacak. Orada yine otel ağırlıklı bir proje gerçekleştireceğiz. Ama bölge birinci dereceden tarihi eser olduğu için incelemelerimiz sürüyor" dedi. Geçiş döneminde Kibrithane özel partiler, dizi ve klip çekimleri için kiraya veriliyor.
İstanbul metropol, Londra köy-kent
LUSH markasını büyütmek için yurtdışına açılma hedefi olduğunu söyleyen Timur Özdemir bu açılımın Londra'dan başlayacağına dikkat çekerek, "Londra köy kent, İstanbul metropol kent. İstanbul dünyadaki en entel kent. Londra'da 400 pounda kaldığınız otelde akşam belli bir saatten sonra çalışan bulamazsınız. Oysa İstanbul farklı" dedi.
AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN / HÜRRİYET