04 / 05 / 2024

Summa, Kuzey Afrika'nın en yüksek iş merkezini yaptı!

Summa, Kuzey Afrika'nın en yüksek iş merkezini yaptı!

Yurtdışında önemli basanlara imza atan Türk firması Summa, Libya'ya Kuzey Afrika'nın en yüksek iş merkezi ve rezidansını yaptı. Binanın temeli 15 Mayıs 2008'de atıldı



Yurtdışında önemli basanlara imza atan Türk firması Summa, Libya'ya Kuzey Afrika'nın en yüksek iş merkezi ve rezidansını yaptı. Binanın temeli 15 Mayıs 2008'de atıldı. İkiz binalar 3 bin 500 metrekarelik alana kuruldu ve 148 metre uzunluğunda oldu. 100 milyon doları bulan inşaatın temeli için deniz seviyesinin sekiz metre altına inildi. Kısacası projede inşaat sektöründeki son teknolojilerin tamamı kullanıldı. Ancak bir sorun vardı. Binanın çatısında yer alan helikopter pisti boyanmamıştı. Libya'nın efsanevi lideri Muammer Kaddafi binayı ziyaretinde gözü 150 metre yüksekteki bu pistine takıldı. Pistin 120 metrelik çelik konstrüksiyonlannm boyalı olmadığını gören Kaddafi, firma yöneticilerinde bu alanın beyaza boyanmasım istedi. Hatta bu isteğinin gerçekleşmemesi durumunda ödemeleri keseceği uyarısını dahi yaptı.

YENİ SİSTEMLER İCAT ETTİLER
Neredeyse tamamı havada duran pistin boyanması için dünya çapında arama başladı. Ancak kimse bu işe cesaret edemedi. Firma son olarak dağcı girişimcilerden oluşan Kuzey Dağcılık firmasına ulaştı. Bugüne kadar onlarca zor projesi hayata geçiren firma işi üstlendi. Libya'ya giden 4 kişilik bir ekip tamamen kendilerinin icat ettiği sistemler ile boyama işine başladı. Pisti örümcek ağı gibi ören dağcılar 32 günlük çalışmanın ardından boyama işlemini tamamladı. Firma da projeyi kusursuz teslim etmenin huzuru ile görevini tamamlamış oldu.

1990'DAKURULDU
Kuzey'in oluşumu, 1990 yılında kurulan Explorer bünyesinde başladı. Explorer halen Türkiye'de 11 yabancı ülkede dağcılık servisleri veren bir firma. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren Explorer, endüstriyel dağcılık alanında da Türkiye'de bilinen ilk kurumsal servisleri sağlayan firma haline geldi. 1999 Marmara depreminden sonra bu bölgedeki köprü ve viyadük ayaklarında hasar tespiti çalışmalarıyla hız kazanan iple erişim alanındaki çalışmalara yöneldi.

BİNLERCE SAATLİK İŞ DENEYİMİ
Firmanın Genel Koordinatörü Muammer Görgülü, "Kuzey, Türkiye'de 'Endüstriyel Dağcılık' alanında en kapsamlı servisi verecek iş kapasitesine sahip kuruluştur. Takımımızın bir çok farklı alam kapsayan binlerce saatlik iş deneyimi, ekipman birikimimiz ve zorlu işlerde defalarca sınanmış çözüm üretme yeteneğimiz ile alanımızda lider rolümüzü devam ettiriyoruz" diyor.
Sabah EkoKobi


Geri Dön