29 / 04 / 2024

'Sünger şehirler' geliyor: Artık kentler iklim uyumlu olacak, yağmur suları toplanacak!

'Sünger şehirler' geliyor: Artık kentler iklim uyumlu olacak, yağmur suları toplanacak!

AK Partili belediyeler, yeni dönem için sünger şehir planlamaları yapıyor. Peki yeni şehirler ve kamusal alanlar nasıl olacak? İşte merak edilenler...



İklim uyumlu kentlerin inşa edilmesi için harekete geçiliyor. AK Parti, yeni dönemde iklim değişikliğinin de etkisiyle susuzluk riski altında olan Türkiye'de “Suyu tüketmeden kullanmak” farkındalığının artırılmasını ve bunun için yeni adımların atılmasını planlıyor. 

Etkin su yönetimi için dönüşen ya da yeni hazırlanan yaşam alanları, yağmur suyu toplama noktaları gibi unsurlarla tasarlanacak. 

Türkiye Gazetesi'nden Emrah Özcan'ın haberine göre; bu sistemin millet bahçelerinde kullanılması, millet bahçelerinin biriken su sayesinde kendi kendini sulaması planlanıyor. 

 Sünger şehirler geliyor: Artık kentler iklim uyumlu olacak, yağmur suları toplanacak!

Bunların yanı sıra kentsel peyzaj oluşturulurken su ihtiyacı az bitkilere yönelim olacak, sulama saatlerinde düzenlemelere gidileecek ve teknolojiden de yararlanılacak. 

Kentsel su kayıp-kaçaklarının da azalmasını sağlayacak çalışmalar yapılacak. Kent altyapısında suyu geçiren malzemeler kullanılacak. Bu şekilde hem taşkınların önüne geçilmiş olacak hem de yağmur suyu dönüşütürülebilecek. 

Kentsel yeşil alanların yağmur bahçesi görevi görmesi planlanıyor ve bu şekilde su tutma kapasitelerinin artması ve kendi kendini sulayabilir duruma getirilmesi öngörülüyor. 

 Sünger şehirler geliyor: Artık kentler iklim uyumlu olacak, yağmur suları toplanacak!

Kentsel peyzaj, daha fazla gölge oluşturan, sulama ihtiyacı az, karbon tutma kapasitesi yüksek bitki ve ağaç tercihleriyle tasarlanacak. 

Zemin geçirgenliğinin artmasını sağlayan “Sünger Şehir” uygulamalarıyla şehirler iklim değişikliğine daha uyumlu olacak şekilde düzenlenecek. 

2028 yılında millet bahçeleri projeleri 100 milyon metrekare büyüklüğü bulacak ve kişi başına düşen yeşil alan miktarı, OECD ortalaması olan 17 metrekarenin üzerine yükseltilecek. 

Şu ana kadar 56 şehirdeki 213 adet millet bahçesinin yapımı bitirildi, 283 adedinin yapımı da sürüyor. 

 Sünger şehirler geliyor: Artık kentler iklim uyumlu olacak, yağmur suları toplanacak!

Bunların yanı sıra, AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 2024 Yerel Seçim Beyannamesi'ni geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna açıkladı. Sekiz ayrı bölümden oluşan beyannamede,, "Türkiye Yüzyılı'nda Şehir ve Çevre" başlığı özel bir role sahip. 

"Türkiye Yüzyılı'nda Şehir ve Çevre" kısmı beyannamenin en dikkat çekici kısmı oldu. Bu anlayış kapsamında kentlerin; benzersiz kimlikli, şehir ekonomisini merkezine alan ve üretim yapan, mimarisiyle hem özgün hem estetik olan, yeşil kalkınmayı destekleyen özelliklere sahip olması planlanıyor. 

Konut fiyatlarındaki düşüş kiraları da etkileyecek! Kira bedellerinde büyük artış beklenmiyor!

Ev almak isteyenler dikkat! 2 milyon TL'nin aylık taksitleri ne kadar? İşte banka banka o rakamlar!

Ev sahipleri adalet istiyor: Aldığımız kiralar evin vergisini ödemiyor!


Geri Dön