27 / 04 / 2024

Konut fiyatlarındaki düşüş kiraları da etkileyecek! Kira bedellerinde büyük artış beklenmiyor!

Konut fiyatlarındaki düşüş kiraları da etkileyecek! Kira bedellerinde büyük artış beklenmiyor!

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarını değerlendirdi. Konut sektöründeki gidişatın tam da tahmin ettikleri gibi gittiğini belirten Akçam, konut fiyatlarında bir süre düşüşün yaşanacağını, daha sonra ise fiyatların kısmen de olsa sabitleneceğini açıkladı.



Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın, “Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkıda bulunacak” ifadelerini değerlendirdi. Akçam, konut fiyatlarının hem artış hızının düştüğünü hem de konut fiyatlarının yüzde 20 düştüğünü ifade ederek, yılın ikinci yarısında konut sektöründe hareketlenme beklediklerinin altını çizdi.

Konut fiyatlarındaki düşüş kiraları da etkileyecek! Kira bedellerinde büyük artış beklenmiyor!

KONUT FİYATLARI NE OLACAK?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36’da sabit tuttuklarını belirterek farklı açıklamalarda bulundu.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamalarını hatırlatarak, Merkez Bankası Başkanı Karahan, hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir sebebi olan kiraların gösterge olarak yakından takip edildiğini belirterek konut fiyatlarındaki yüksek artış kiralara gecikmeli ve yüksek bir şekilde yansıdığını söyledi.

Sıkılaştırma sonrasında büyük kentlerde konut kira artış hızının yavaşladığından da bahseden Sayın Başkan, konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkıda bulunacağını belirtti. Biz 2024 yılına ilişkin emlak piyasandaki öngörülerimizi paylaşırken aşağı yukarı aynı şeyleri söylemiştik. Merkez Bankası Başkanı ile aynı şeyleri düşünmek bizi sevindirdi.” dedi.

2024’ün yılının ilk 6 ayında konut fiyatlarında düşüş yaşanacağını beklediklerini hatırlatan Akçam  hemen hemen yüzde 20 düşüş yaşandığının altını çizdi. Akçam: ''Çünkü konutunu satamayan kişi ya da firma bir müddet sonra fiyat indirimine gidebiliyor. Birçok başka nedenden dolayı konut fiyatları şu süreçte düştü. Yılın ikinci yarısında ise enflasyonun gidişatına göre konu sektörünün daha da hareketleneceğini düşünüyoruz.

Merkez Bankası Başkanının da dediği gibi enflasyon tahmin edildiği seyirde devam ederse ilk etapta konut fiyatlarına ve satışlarına da yansıyacak. Bizim tahminimize göre konut fiyatları bir süre düşüş yaşayacak ve artış oranı böylelikle yavaşlayacak. Bir noktada konut fiyatlarının bir süre sabitleneceğini düşünüyoruz, öyle olursa bu da konut sektörünü hareketlendirecek, ev alış satışı artacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.

Konut fiyatlarındaki düşüş kiraları da etkileyecek! Kira bedellerinde büyük artış beklenmiyor!

KİRA BEDELLERİNDE  BÜYÜK ARTIŞ YAŞANMAYACAK! 

Konut fiyatlarının artış hızının düşmesi ve konut fiyatlarında düşüşün yaşanmasının ev kiralarını da etkileyeceğini ifade eden Akçam, “Eğer konut piyasası tahmin ettiğimiz gibi seyrederse ev kiralarının fiyatını da etkileyecektir ve ev kiralarında büyük artışlar yaşanmayacaktır. Kentsel dönüşüm süreci de hızlanırsa konut açığı yavaş yavaş kapanacaktır” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri etkisini gösterdi, ev sahipleri fiyatları düşürmeye başladı!

'Ev bir yatırım aracı değildir' diyenlere net cevap!

Geri Dön