29 / 04 / 2024

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri etkisini gösterdi, ev sahipleri fiyatları düşürmeye başladı!

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri etkisini gösterdi, ev sahipleri fiyatları düşürmeye başladı!

Gayrimenkul piyasasında manipülatif hareketleri önlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı’nın başlatmış olduğu fahiş fiyat denetimleri etkili oldu. Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, yapılan denetimlerle, yüksek bedeller isteyen konut sahiplerinin satılık fiyatlarını düşürmeye başladığını söyledi.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselişi barınma sorununu da derinleştirirken, Ticaret Bakanlığı’nın gayrimenkul piyasasında manipülatif hareketleri önlemek amacıyla başlatmış olduğu fahiş fiyat denetimleri de etkisini gösterdi.

Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre yıllık yüzde 100’ün üzerinde seyreden satılık konutlardaki aşırı artış yavaşladı. Emlakjet tarafından açıklanan resmi verilere göre, ülke genelinde satılık konut fiyatları, yıllık yüzde 58, aylık yüzde ise 7 oranında artış gösterdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan resmi rakamlara göre yine yıllıkta yüzde 77 artan kiralıklarda aylık artış da yüzde 0 şeklinde oldu. Başka bir ifadeyle belirtmek gerekirse, kiralık konut fiyatlarında durağanlık görüldü. 
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen emlak piyasasındaki son gelişmeler ile ilgili önemli açıklamalar yapan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat denetimlerinin, emlak sektörüne de olumlu şekilde yansıdığını dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri etkisini gösterdi, ev sahipleri fiyatları düşürmeye başladı!

Açıklamasında yapılan denetimlerin, özellikle yüksek bedel istenilen ilanlar üzerinde etkili olduğunu ve ilanların kaldırıldığını kaydeden Tolga İdikat, şunları kaydetti:: “Söz konusu bu ilanlar, denetimlerden sonra genellikle sitelerden kaldırıldı ya da fiyatlarında düşüşe gidildi.

Emlakjet tarafından resmi olarak açıklanan verilere göre, açıklama öncesi özellikle satılık konut ilan girişleri doğrusal şekilde ilerlerken yapılan açıklama sonrasındaki hafta ilan girişlerinde bir hareketlenme ve fiyatlarda bir güncelleme yaşandı. Yaşanan bu hareketlenmede Ticaret Bakanlığı'nın denetimlerinin etkisi de var. Ayrıca Ticaret Bakanlığı'nın yapmış olduğu bu denetimler, satılık fiyatların gerçek değerine yaklaşmasına da oldukça yardımcı oldu.

Yapılan denetimler sonucunda, yüksek bedel isteyen konut sahipleri, fiyatları da düşürmek zorunda kaldı. Aynı ilanı tek bir fiyatla tüm portallarda yayınlama zorunluluğu ilan kirliliğinin de önüne geçmiş oldu. İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi iller başta olacak şekilde özellikle kiralık konut fiyatlarında bir durağanlık ve düşüş trendi de başladı. Yine Emlakjet verilerine göre Türkiye genelinde bir önceki aya göre kiralık fiyatlarında herhangi bir değişim yaşanmadığını gözlemliyoruz.”

KİRA REKORU BU İLÇEDE

Yaptığı açıklamada kiralık piyasasında en çok ilgi gören fiyat artışının yaşandığı semtlerle ilgili de önemli açıklamalar yapan Tolga İdikat, söz konusu il ve ilçeleri şu şekilde açıkladı: “İzmir’de Konak ve Bornova. İstanbul’da  Beşiktaş, Kadıköy, Sarıyer. Ankara’da Çankaya, Yenimahalle. Bu semtlerde, bir önceki senenin aynı dönemine göre ortalama fiyat değişiklikleri Çankaya’da yüzde 111, Beşiktaş’ta yüzde 23, Kadıköy’de yüzde 45, Sarıyer’de yüzde 33, Yenimahalle’de yüzde 103, Konak’ta yüzde 80, Bornova’da yüzde 67 oranında gerçekleşti” dedi.
 

İstanbul depremi için alarm zilleri çalıyor: Rant beklentisi olmadan dönüşüm yapılmalı! 

Ticari gayrimenkulde yaşanan dönüşüm yükseliş yönünde ilerliyor!

Prof. Dr. Naci Görür tekrar tekrar uyarıyor! İstanbul’un kırılması an meselesi!


Geri Dön