09 / 05 / 2024

Sur, Cizre ve Silopi yeniden inşa edilecek!

Sur, Cizre ve Silopi yeniden inşa edilecek!

Sur, Cizre ve Silopi’de terörden temizlenen yerlerin yeniden onarılması için 8 bakanlık ortak harekete geçti. Heyetler, bölgeye gidip rapor hazırlayacak. Raporların ardından onarım başlayacak.



Hükümet, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen terörle mücadele ve rehabilitasyon çalışmalarıyla ilgili eylem planı için kolları sıvadı. Çevre ve Şehircilik, Sağlık, Milli Eğitim, Aile ve Sosyal Politikalar, Kültür ve Turizm, İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan oluşturulacak ekipler önümüzdeki günlerde Cizre'ye gidecek. Cizre'de hasar tespit çalışması yapacak olan ekipler, çalışmalarını kısa süre içinde tamamlayacak. Her bakanlık kendi birimleri ile ilgili tespit çalışmasını tamamlayacak.


HASAR TESPİTİ YAPILACAK

Daha sonra çalışmalar rapor haline getirilip Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Edinilen bilgiye göre ilk olarak “Cizre Eylem Planı”nın hazırlanması bekleniyor. Şırnak'ın Cizre ilçesinde hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak için güvenlik güçleri operasyonlara ara vermeden ilçeyi terör örgütü PKK'dan temizledi. PKK terör örgütü Cizre'yi yaşanamaz hale getirdi. Bakanlıkların ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bölgede yapacağı çalışmalar şöyle: PKK özellikle öğrencilerin okullara gitmesini engellemek için okulları yaktı.


SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı ekipleri bölgede ne kadar okul yakıldığı, yakılan okulların devlete maliyeti, öğrencilerin derslerden ne kadar geri kaldığını tespit edecek. Ekipler, öğrencilerin mağduriyetini giderecek bir rapor hazırlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise bölgede ne kadar evin hasar gördüğünü tespit edecek. Hasarı tespit edilen evlerin yeniden inşa edilmesi için kollar sıvanacak. Bölge halkı, Cizre'de terörden arındırılmış yeni evlerine kavuşturulacak. Sağlık Bakanlığı, Cizre'deki hastane, sağlık ocakları, ve sağlık araçlarının ne kadar zarar gördüğünü tespit edecek.


10 PKK'lı teslim oldu

Operasyon bölgelerinde terör örgütünde çözülmeler sürüyor. Şırnak'ta PKK/KCK terör örgütü içinde faaliyet yürüten 10 terörist kaçarak güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi. Şırnak Valiliği, “21 Mart 2013- 20 Ocak 2016 tarihleri arasında toplam bin 120 terörist teslim olmuştur" bilgisini paylaştı.


Camiler onarılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, vatandaşların terör örgütünün yaşattığı travmaları bir an önce atlatmaları için psikolojik destek verecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, terör örgütünün mahallelere kazdığı hendekleri kapatacak. Yollar yeniden düzenlenecek, alt yapı çalışmaları yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı da Cizre'de yağmalanan ve zarargören camilerin tespit çalışmasına başlayacak. PKK'nın hain saldırılarısonucu zarar gören camilerin onarımına başlanacak.



Yeni Şafak


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


SİLOPİ'DE barikat ve hendeklerin kaldırılmasının ardından yaralar sarılıyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde olduğu gibi Silopi'de de terör saldırılarında evleri hasar gören vatandaşın zararı telafi edilecek. Hükümet tarafından yürütülen çalışmalarda Silopi'deki hasar tespit çalışmaları başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile valilik öncelikle riskli binaların tespit ediyor. Oturamayacak düzeydeki binalardan başlamak üzere kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak. Evi yıkılacak vatandaş başka bölgelerde ikamet ettirilecek. Silopi'nin ardından Cizre'de hasar tespit çalışmalarına geçilecek. 


TARİH KORUNACAK 

Silopi'de toplamda yaklaşık 10 bin bina bulunuyor. Cizre'de ise bu sayı 15 bini aşıyor. Her iki ilçede de tarihi ve kültürel miras niteliğindeki yerler koruma altına alınacak. İçişleri Bakanlığı'nm yer aldığı çalışmalar 'Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun' kapsamında yürütülüyor. Kanunun amacı, terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddî zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemek. Kanun kapsamında oluşturulan Zarar Tespit Komisyonları ile hasar belirleniyor. Maddi hasarların tazmin edilmesinin yanı sıra sosyal sorunların giderilmesine yönelik de çalışma yürütülüyor. Konuya ilişkin bazı projeler üzerinde çalışan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın yol haritası da önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. 


Star/ Ercan Baysal


Geri Dön