Sur Tatil Evleri GYO'nun halka arzında 30 risk!
Sur Tatil Evleri GYO halka arzında SPK onaylı izahname de yayımlandı. 7 - 8 Aralık tarihlerinde talep toplayacak olan şirketin risk faktörleri tek tek açıklandı. İşte Sur Tatil Evleri GYO'nun halka arzında 30 risk!
Sur Yapı çatısı altında faaliyet gösteren ve 9,8 milyar TL portföy büyüklüğü olan Sur Tatil Evleri GYO’nun halka arzında 7 - 8 Aralık tarihlerinde talep toplanacak.
Sur Tatil Evleri GYO paylarının fiyatı yüzde 20,05 olarak belirlenirken, halka arz iskontosu ile 49,18 TL şeklinde açıklandı. Şirketin, halka arz edilecek 45 milyon TL nominal değerli paylarının yüzde 80’i yurtiçi bireysel yatırımcılara ve yüzde 20’si ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.
Sur Tatil Evleri GYO'nun halka arz büyüklüğü yaklaşık 2 milyar 213 bin 100 TL, halka açıklık oranı da yüzde 26,87 şeklinde öngörülüyor.
Sur Tatil Evleri halka arzının 22,5 milyon nominal TL tutarındaki kısmı sermaye artırımı, 22,5 milyon nominal TL tutarındaki kısmı ise ortak satışı yolu ile yapılacak.
Halka arz sonrasındaki sermaye 167 milyon 500 bin TL olarak açıklanırken, halka arz yöntemi “Sabit ile Talep Toplama” esasına göre “En İyi Gayret Aracılığı” olarak belirtildi.
Sur Tatil Evleri halka arz bankalarının arasında, Türkiye Halk Bankası A.Ş., Garanti Bankası A.Ş., DenizBank A.Ş., TEB, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. yer alıyor. Diğer pek çok bankadan da yapılabilecek.
SUR TATİL EVLERİ GYO'NUN HALKA ARZINDA 30 RİSK
Sur Tatil Evleri GYO halka arzında SPK onaylı izahname de yayımlandı. İzahnamede şirketin halka arzı kapsamında hem şirkete hem sektöre yönelik risk faktörleri tek tek açıklandı.
SPK onaylı izahnamede şirkete ilişkin risk faktörleri şu şekilde sıralandı:
1. Sur Tatil Evleri GYO'nun mevcut portföyünde yoğunlaşma riski bulunuyor.
2. Sur Tatil Evleri projesinin tamamlanması gecikebilir ya da tamamlanamayabilir.
3. Sur Tatil Evleri projesi, satış veya kiralama sırasında başarılı olamayabilir, satış hasılatı ve tahsilat hızı beklenenden düşük olabilir.
4. Sur Tatil Evleri projesinin inşaat maliyeti artabilir ve bütçelenen maliyeti geçebilir.
5. Şirketin, Sur Tatil Evleri projesini finanse etmek amacıyla mevcut kaynaklarına ilave finansmana ihtiyacı olabilir. Böyle bir ihtiyacın olması halinde şirket dilediği koşullarda ya da hiç finansman bulamayabilir.
6. Sur Tatil Evleri projesi yapım aşamasında olması sebebiyle, gelecekteki başarısı bilinmiyor ve geçmişten gelen kıyaslanabilir bir gelir akışı bulunmuyor. Sur Tatil Evleri projesi işletme aşamasında başarılı olmayabilir.
7. Sur Tatil Evleri projesinin yıl boyu kullanımlı olması beklentisi gerçekleşmeyebilir.
8. Şirket, Sur Tatil Evleri projesinin ilerlemesini güçleştirecek öngörülemeyen durumlarla karşı karşıya kalabilir
9. Şirket yeni proje geliştirmek için arsa bulamayabilir.
10. Şirket, yeni projelere başlayamayabilir, bunları tamamlayamayabilir ya da geç bitirebilir.
11. Şirketin tabi olduğu mevzuatta uygulanacak değişiklikler inşaat sürecinde aksamaya neden olabilir ve gelirleri etkileyebilir.
12. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, şirketin olağan işleyişi ve nakit akış yönetimi üzerinde riske neden olabilir.
13. Gayrimenkullerin edinilmesi ve mülkiyetine ilişkin çeşitli riskler bulunuyor.
14. Şirket, ilişkili taraflarıyla yaptığı işlemlerden ortaya çıkan riskler sebebiyle zarara uğrayabilir.
15. İnşa edilen gayrimenkullerde ayıp ya da kusur olması durumunda şirketin tazminat sorumluluğu oluşabilir.
16. Şirketin kısmi bölünme suretiyle kurulmuş olmasından ortaya çıkan riskler sebebiyle zarar oluşabilir.
17. Şirketin SPK ve ilgili mevzuatının yanı sıra, çeşitli kanun ya da yönetmelikler gereği olması gereken izin ve ruhsatlar ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir.
18. Şirket faaliyetlerinin devamında çeşitli hukuki dava ve ihtilaflarla karşı karşıya kalınabilir.
19. Şirket, stratejisini gerçekleştiremeyebilir, proje geliştirmek için uygun arsalar bulma ve turizm odaklı ya da devre mülk konseptli projeleri sürdürme hedefini gerçekleştiremeyebilir.
20. Şirketin mevcut sigorta poliçeleri meydana gelebilecek tüm hasarları karşılayamayabilir.
21. Projenin altyapısının yapıılması projenin inşasının önemli bir unsurudur.
22. Şirketin performansı üst düzey yöneticilerin devamlılığına ve performansına bağlıdır. Nitelikli personel kaybı ya da nitelikli personel bulamama durumları da faaliyetleri olumsuz etkileyebilir.
23. Şirketin sınırlı bir GYO tecrübesi bulunuyor ve halka açık şirket tecrübesi bulunmuyor.
24. Halka arz sonrasında Halka Arz Eden Pay Sahibinin ana hissedar şeklinde şirket üzerindeki kontrolü etkin olacak devam edecek. Halka Arz Eden Pay Sahibinin menfaatleri şirketin ya da diğer pay sahiplerinin menfaatleriyle örtüşmeyebilir.
SPK onaylı izahnamede şektöre ilişkin risk faktörleri şu şekilde sıralandı:
25. Gayrimenkul yatırımları likit yatırımlar değildir ve gayrimenkul yatırımları nakde çevirilirken zarar doğabilir.
26. Gayrimenkul değerlemesi doğası gereği öznel ve belirsizdir. Şirketin varlıklarına biçilen değer, varlıkların mevcut olan değerini tam anlamıyla yansıtmayabilir.
27. GYO'lara tanınan vergi istisnalarının daraltılması ya da kaldırılması veya şirketin GYO statüsünü sürdürememesi, şirketin zarar görmesine sebep olabilir.
28. Gayrimenkul sektöründe rekabet yoğundur, rekabet ile arzın çokluğu gayrimenkul değerlerinin, kira ve işletme bedellerinin düşmesine neden olabilir.
29. Yüksek enflasyon oranları maliyetlerin artmasına sebep olabilir ve satışları azaltabilir.
30. Ülkenin yurt dışı politikaları, yabancı alıcıların yönelimleri, başlıca sosyal, ekonomik ya da siyasi sebeplerle proje yabancı alıcılar tarafından beklenen ilgili ile karşılaşmayabilir.
SPK onaylı izahnameye https://www.denizyatirim.com/asset/AnnouncementsPdf/1701761230.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
Son 3 yılın rekoru: Yeni konut projeleri satılmıyor mu?
Depremin yaralarını sarmak için sağlanan dış finansman 2,4 milyar dolara ulaştı!