26 / 11 / 2024

Sur'da hasarlı binalar yıkılacak!

Sur'da hasarlı binalar yıkılacak!

Çatışmalarda harap olan binalarda hasar tespiti yapıldıktan sonra yıkılıp temizlik yapılacağını anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, mağdur vatandaşlara geçici ev verileceğini söyledi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çatışmalar nedeniyle harap olan binaların hasar tespit çalışmasından geçeceğini belirterek, “Hasar tespit çalışmasından sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizlik yapılacak. Yıkım işini yaptıktan sonra orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettiririz, daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde de olabilir,  TOKİ  bünyesinde de olabilir” dedi.

 

Gazetecilerle bir araya gelen Sarı, Güneydoğu’da çatışma sonrası oluşan görüntüler ve şehirlerin bundan ne olacağının sorulması üzerine şunları söyledi:

 

‘Hasarlı binalar yıkılacak’

 

“Tabii ki ondan sonrasında bir süreç başlayacaktır. Öncelikle biz orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak görev verilirse hasar tespit çalışması yapacağız. Yani bu binaların yaşanabilir konumda olup olmayacağını... Hasar tespit çalışmasından sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizlik yapılacak. Genel bir çerçeve olarak anlatıyorum, sadece Güneydoğu’da değil, herhangi bir yerde olacak bir şey. Çalışma prensibimizi anlatıyorum, orası için de geçerli. Bu tip bir bölgede yaşanabilir şartları sağlamıyorsa hasar tespit çalışmasından sonra hasarlı binaların, özellikle tehlike arz eden binaların muhakkak yıkımı gerekiyor.”

 

‘Geçici ikamet sağlanır’

 

Yıkımdan sonra geçici yerleşimlerin söz konusu olabileceğini kaydeden Sarı, şöyle devam etti:

 

“Yıkım işini yaptıktan sonra orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettiririz, daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde de olabilir, TOKİ bünyesinde de olabilir, yeni yaşam alanları sağlamak lazım. Bunu Hekimhan’da da yaptık, Van’da da yaptık, o bölgelerde de o noktada ihtiyaç doğarsa bunu yapacağız. Kentsel dönüşümle de birlikte özellikle orada daha yaşanabilir, altyapısı daha bitmiş, sosyal donatıları tamamlanmış, insanların daha kaliteli bir yaşam mekanına da sahip olmasının öne açılacaktır. Nihayetinde orası da biraz daha çarpık yapılaşmanın olduğu bölgeler oldu. Her ilimizde var bu, orada da vardı. Bu vesileyle bu çarpık yapılaşmanın mağduriyetini de ortadan kaldırmış oluruz diye düşünüyorum.”


Vatan



Haber Diyarbakır Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çatışmalar nedeniyle harap olan binaların hasar tespit çalışmasından geçeceğini belirterek, "Hasar tespit çalışmasından sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizlik yapılacak. Yıkım işini yaptıktan sonra orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettiririz, daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde de olabilir, TOKİ bünyesinde de olabilir' dedi. Gazetecilerle bir araya gelen Sarı. Güneydoğu da çatışma sonrası oluşan görüntüler ve şehirlerin bundan ne olacağının sorulması üzerine şunları söyledi: Tabii ki ondan sonrasında bir süreç başlayacaktır. Öncelikle biz orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak görev verilirse hasar tespit çalışması yapacağız. Yani bu binaların yaşanabilir konumda olup olmayacağını... Hasar tespit çalışmasından sonra da hasarlı binaların yıkımı ve temizlik yapılacak. Genel bir çerçeve olarak anlatıyorum, sadece Güneydoğu da değil, herhangi bir yende olacak bir şey. Çalışma prensibimizi anlatıyorum, orası için de geçerli. Bu tip bir bölgede yaşanabilir şartları sağlamıyorsa hasar tespit çalışmasından sonra hasarlı binaların, özellikle tehlike arz eden binaların muhakkak yıkımı gerekiyor. 


GEÇİCİ İKAMET SAĞLANIR

Yıkımdan sonra geçici yerleşimlerin söz konusu olabileceğini kaydeden Sarı, şöyle devam etti: "Yıkım işini yaptıktan sonra orada mağdur olan vatandaşlarımızı geçici olarak bir yerde ikamet ettiririz, daha sonra kentsel dönüşüm bizim bakanlığımız bünyesinde de olabilir, TOKİ bünyesinde de olabilir, yeni yaşam alanları sağlamak lazım. Bunu Hekimhan'da da yaptık, Van'da da yaptık, o bölgelerde de o noktada ihtiyaç doğarsa bunu yapacağız. Kentsel dönüşümle de birlikte özellikle orada daha yaşanabilir, altyapısı daha bitmiş, sosyal donatılan tamamlanmış, insanların daha kaliteli bir yaşam mekanına da sahip olmasının öne açılacaktır. Nihayetinde orası da biraz daha çarpık yapılaşmanın olduğu bölgeler oldu. Her ilimizde var bu, önada da vardı. Bu vesileyle bu çarpık yapılaşmanın mağduriyetini de ortadan kaldırmış oluruz diye düşünüyorum." 



Diyarbakır Söz


Geri Dön