27 / 04 / 2024

İzmit Nicomedia Surları'ndaki binalar yıkılacak!

İzmit Nicomedia Surları'ndaki binalar yıkılacak!

Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nda İzmit Orhan Mahallesi'nde yer alan Nicomedia Surları gündeme gelecek."10'ar metre yakında yapılaşma olmamalı" kararını imar planlarına işlenecek. Karar planlara işlendikten sonra binalar yıkılacak.



Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nda İzmit Orhan Mahallesi'nde yer alan Nicomedia Surları gündeme gelecek. Belediye, Koruma Kurulu'nun 2014 yılı Şubat ayında aldığı "10'ar metre yakında yapılaşma olmamalı" kararını imar planlarına işleyecek. Karar planlara işlendikten sonra binalar yıkılacak.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan toplantıda 145 gündem maddesi görüşülecek. 


Dilovası ile Körfez Hereke'nin üst kısımları arasında bir arazide kurulmak istenen ve tartışmalara sebep olan Katı, Kimyasal ve Tehlikeli Atık Bertaraf tesisi de meclis toplantısında gündeme gelecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan gündem maddesinde sadece "Yakma Tesisi" olarak adlandırılan yapı ile ilgili olarak uygulama projeleri ve ihale dokümanının hazırlanması amacı ile danışmanlık hizmeti alımı gerçekleştirilecek. Belediye meclisi ilgili komisyonun raporunu görüşerek karara bağlayacak. 


Konut sahiplerine tebligat Bilindiği üzere bir süre önce İzmit'in en eski mahallelerinden biri olan Orhan Mahallesi'nde yer alan Nikomedya Surları ile ilgili koruma alanı sorunu gündeme gelmiş, bölgede yer alan konut sahiplerine oturdukları evlerin koruma alanı içerisinde yer aldığını belirten tebligatlar gönderilmişti. Bölge ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 11 Şubat 2014 tarihli kararında Nicomedia dış sur duvarının kuzey ve güneyinden 10'ar metre yapı yasağı uygulanması gerekliğini belirtmişti. 


İmara 1995'te açılmıştı 1979 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilen ancak 1995 yılında İzmit Büyükşehir ve Saraybahçe belediyelerinin CHP'li başkanları Sefa Sirmen ve Hikmet ') Erenkaya tarafından imara açılan bölge ile ilgili değişiklik yapılacak. 


Yıkım tedirgin etmişti Koruma kurulunun kararı Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nda l/5000'lik imar planlarına işlenecek. Karar imar planlarına işlendikten sonra bölge halkının "yıkım" tedirginliği artacak. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bilgilendirmek için bina sahiplerine gönderdiği tebligatlar sonrasında yurttaşlar huzursuz olmuştu. Bir tarafta tarih mirası bir tarafta ise onlarca kişinin evsiz kalması sorunuyla karşı karşıya kalan yetkililer ise net bir adım almayıp, konuyu ertelemişti. 


Birgün


Geri Dön