04 / 05 / 2024

Sur'daki vatandaşlar evlerini düşük fiyata satmamalı!

Sur'daki vatandaşlar evlerini düşük fiyata satmamalı!

Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği Başkanı Mehmet Ali Elbey, Sur İlçesi'nden göç eden yurttaşları uyardı. Sur'da evlerini satmak isteyen yurttaşlara çağrıda bulunan Elbey, "Evlerinizi düşük fiyata satmayın. Mağdur olursunuz" dedi.



Sokağa çıkma yasağının 43 günden bu yana devanı ettiği ve çatışmalar ve operasyonlardan dolayı 30 bine yakın insanın göç ettiği Sıır İlçesi'nde evlerini boşaltan yurttaşların çok cıızi miktarda sattıkları yönündeki iddialarına karşı uyarı geldi. Konuya iliklin yurttaşlara çağrı yapan Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, Sur bölgesindeki konutların, durumdan faydalanmak isteyen alıcıların ilgi odağı haline geldiğini belirterek, bölgeye giderek eııılakçı olduğunu ileri süren rantiyecilerin hasarlı evlerin sahiplerine değerinin yarısı kadar fiyat ödeyip konutlarına talip olduklarını söyledi. 


"Ölü fiyata evlerinizi satmayın" 

Yurttaşların durumu Derneklerine intikal ettirdiğini belirten Elbey, durumdan istifade etmek isteyenler olduğunu ancak halkın bu gibi öneriler karşısında 'ölü fiyatı' dikkate almaması gerektiğini kaydetti. Elbey, konutları ucuz yoldan elden çıkarmanın gelecekte mağduriyet doğuracağını vurgulayarak, "Niyete dikkat etmek gerek, Ölü fiyata evleri satmasınlar. Devletin adımlarını beklesinler" dedi. 


"Planlama yapılıyor" 

Kentsel dönüşüm plan çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Elbey, "Eğer bunun sonucunda kamulaştırma kararı alınırsa da yasa her zaman vatandaşın lehinedir. Vatandaşı ikna etmeyecek bedellerle uygulama yapılmaz. Oyuna gelmeyin ve kesinlikle pazarlığa girmeyin. Siz hem çok büyük bir tarihin üzerinde lıenı de Diyarbakır'ın en iyi yerinde oturuyorsunuz. Buranın kalırını çeken sizler, buradan siz para kazanın malınızı mülkünüzü sakın elden çıkarmayın" diye konuştu. 


Kentler rant yaratıyor 

Elbey, nüfusu artan kentlerin arazi rantı yarattığına dikkatleri çekerek, "Bu rantın yaratılması kaçınılmazdır. Önemli ve esas olan yaratılan rantın paylaşılmasıdır. Bütün curcuna bu rantın paylaşılmasında çıkar. Bu rantı kimler paylaşacak? Bu rantı başta burada yaşayanlar, oturanlar, paylaşacak. Ondan sonra inşaat sektörü para kazanacak. Hayatını burada geçirmiş, çocuklarını burada büyütmüş, okutmuş, evlendirmiş insanların burada yaşaması birincil koşuldur" ifadelerini kullandı. 



Yenigün


Geri Dön