29 / 04 / 2024

Vatandaşlar kentsel dönüşümü istemeyince belediye yetki devri kararı çıkardı!

Vatandaşlar kentsel dönüşümü istemeyince belediye yetki devri kararı çıkardı!

Başakşehir’de vatandaşlar kentsel dönüşüme karşı uzun süredir mücadele ediyor. Başakşehir Belediyesi, kesinleşmiş yargı kararına rağmen Şahintepe için yeni yetki devri kararı çıkardı. Vatandaşlar, “Hukuksuzluğa direneceğiz” dedi.



İstanbul’da Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Şahintepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüme karşı vatandaşlar uzun bir süredir mücadele ediyor. Kanal İstanbul güzergâhında yer alan mahallede, kentsel dönüşüm uygulama yetkisinin belediyenin iştirak şirketi Başakkent A.Ş’ye devredilmesi konulu meclis kararlarına karşı pek çok dava açılmıştı. Bu doğrultuda, ilk olarak geçtiğimiz yılın aralık ayında şirkete devredilen yetkilerin 16 adada iptali sağlanmıştı. 

Cumhuriyet gazetesinden Cengin Karagöz’ün haberine göre, 2023 yılı Haziran ayında ise şirkete devredilen yetkilerin 11 adada yürütmesinin durdurulması ile ilgili olarak başka bir karar daha verildi. Başakşehir Belediyesi, bu kararlara itiraz ederek yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını talep etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise verdiği kararla belediyenin itirazını reddetti ve bu kapsamda, karar kesinleşmiş oldu.

Vatandaşlar kentsel dönüşümü istemeyince belediye yetki devri kararı çıkardı! 

"BELEDİYE, MAHKEME KARARLARINI TANIMIYOR"

Konuya ilişkin açıklama yapan Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi hukukçularından Korkmaz Aslan, “Başakşehir Belediyesi, bu mahkeme kararlarını tanımıyor. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) tanınmadığı bir süreçte belediyenin hukuku ihlal etmesinin sebebini anlamak güç değil” şeklinde konuştu. Aslan, “Belediye meclisi 16 ada ve 11 ada ile ilgili olarak alınan yürütmeyi durdurma kararının arkasından dolanmak amacıyla belediye meclisinde yeni yetki devri kararları almaya başladı. O karar da dava konusu oldu. Başakşehir Belediyesi, mahkeme kararlarını tanımamaya devam ettiği müddetçe biz de mücadele etmeye devam edeceğiz” değerlendirmelerinde bulundu.

Diğer taraftan, bu yılın haziran ayında vatandaşların yetki devrinin iptali istemi ile açmış olduğu dava da belediyenin aleyhine sonuçlandı. Davada bahsi geçen işlemin iptaline karar verildi. Bunun yanı sıra, Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi üyeleri 28 Kasım tarihinde söz konusu hukuksuzluklara vurgu yapmak ve seslerini duyurabilmek amacıyla Ankara’ya gideceklerini söyledi.

Vatandaşlar kentsel dönüşümü istemeyince belediye yetki devri kararı çıkardı!

‘KİRA YARDIMI 10 BİN TL OLSUN’ TALEBİ

Öte yandan, NTV'nin haberine göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Koçak, kentsel dönüşümde kira yardımının 10 bin TL olmasına yönelik açıklamalarda bulundu. 

Kira yardımı konusunda artış beklendiğine ve 10 bin TL’den fazla olmasının istendiğine vurgu yapan Dr. Mustafa Koçak, "Kira tutarının tümünün karşılanması değil fakat yarısına kadarı karşılanması uygun olacaktır. Gerek inşaat maliyeti gerekse kira desteğinin düşük olması özellikle İstanbul’da yaşayanları ister istemez kentsel dönüşüme sıcak bakmamasına neden oluyor" dedi. 

Bakan Ersoy’dan konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin şoke eden açıklama!

Emlak Katılım, yurt içi kira sertifikasındaki liderliğine devam ediyor!

Kırsal mahallelerde emlak vergisi sorunu! Vatandaşlar emlak vergisinden muaf mı?


Geri Dön