25 / 12 / 2024

Suriye'den geçecek petrol boru hattına ihtiyaç yok!

Suriye'den geçecek petrol boru hattına ihtiyaç yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın kapasitesi dolmadan Suriye üzerinden geçecek yeni bir boru hattına ihtiyaç olacağını düşünmediğini belirtti.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın kapasitesi dolmadan Suriye üzerinden geçecek yeni bir boru hattına ihtiyaç olacağını düşünmediğini belirtti.


Bakan Yıldız, Dünya Rüzgar Günü'nde Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulunu kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Tel Abyad'daki Türkmenler ile Arapların ayrıştırılmaya çalışılmasıyla ilgili gelişmeleri kaygı verici olarak değerlendiren Yıldız, buradan yeni bir ham petrol boru hattı geçirilmesi ile ilgili planlar bulunup bulunmadığı sorusuna, "Bu yeni bir plan değildir. Saddam Hüseyin zamanında dahi 5 ayrı projeyle gerek Akdeniz'e, gerekse Irak'ın ihracatı ile alakalı proje dizaynları yapılmıştır ama Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın kapasitesi dolmadan böyle bir proje ihtiyacının olacağını düşünmüyorum. Böyle bir projenin de gerçekleşebileceğini düşünmüyorum. Enerji sektörü ile alakalı güzergahlar, boru hatları istikrarın en fazla olduğu bölgeden gider bu bir cazibe kuralıdır, bu yüzden Suriye'de böyle bir projenin gerçekleşebileceğini düşünmüyorum ama böyle bir projenin çok öncelerden beri olduğunu tabii ki takip ediyoruz" cevabını verdi. 


"Gazprom koordinatları gönderdi"


Bakü'de Rus yetkililerle yapılan görüşmelerin son derece verimli geçtiğini dile getiren Yıldız, hem nükleer güç santralleri ile ilgili konunun hem de Türk Akımı ile ilgili son gelişmelerin değerlendirildiğini kaydetti.


Gazprom'un, Dışişleri Bakanlığı'nın beklediği koordinatları geçen hafta gönderdiğini, bundan sonraki süreçte fizibilite raporuyla alakalı ön izinlerin alınması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Bu izinleri vermemiz sürecin devamı ile alakalı konudur. Bu hafta içerisinde bununla ilgili gelişmeler olabilir. Türk Akımı'ndaki başlık dört boru hattından ibaret değil, bir boru hattı ile ilgili konulardır. Yani 63 milyar metreküplük Türk Akımı'nın hedeflediği rakam şu anda yaklaşık 16 milyar metreküplük miktar üzerinde yürümektedir. Konuşacağımız bütün müzakereler bu tek boru hattı ile alakalı olacaktır. Sayın (Vladimir) Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımızın konuştuğu başlık bu noktadadır" diye konuştu.


"AP Akkuyu ile ilgili subjektif"


Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporu'ndaki, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapımının durdurulması gerektiğine dair bölümün sorulması üzerine Yıldız, rapordaki görüşlere katılmadığını dile getirdi. Taner Yıldız, ilerleme raporundaki noktaların son derece subjektif hazırlandığını ve raporun, kendini inkar eder yönde hazırlandığına inandığını belirtti.


Yıldız, Fransa ve Belçika gibi ülkelerin enerji ihtiyaçlarının yüzde 80'lere varan miktarının, nükleer güç santralleriyle karşılandığını, Almanya'da 17 nükleer güç santralinin bulunduğunu belirtti. Yıldız, "Yapılacak 22 milyar dolarlık yatırımın depremselliği göz ardı edecek şekilde gerçekleşmeyeceğini bilmemiz lazım. Bırakın böyle olmasını, 'lütfen gelin şu nükleer güç santralini şu fay hattının üzerine yapın' desek razı olmazlar. Siz gelip de o kadar parayı riske edilecek bir noktaya yatırır mısınız, bunu siz yatırmazsınız da Rusya yatırır mı?" ifadelerini kullandı.


Rapordaki "Komşu ülkelerin görüşlerinin alınması gerektiği" yönündeki ifadelerle ilgili ise Yıldız, "Metsamor (Ermenistan’ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıktaki nükleer güç santrali) ile alakalı bizim görüşümüz son derece nettir. Eğer Avrupa Birliği objektif bir yorumda bulunuyorsa bunu dikkate alsın. Biz Metsamor santralinin Türkiye için bir risk oluşturduğuna inanıyoruz ve bunu da doğru bulmuyoruz. Türkiye'de kurulacak nükleer güç santralleri hiç şüphesiz ki Türkiye'nin en sağlam yapılarından bir tanesi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Bakan Yıldız, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin, 6 kilometrekareye yaklaşık 22 milyar dolarlık yatırımla, Türkiye'nin yatırımı en yoğun bölgesi olacağına işaret ederek, "Subjektif ve Avrupa Birliği'nin kendini inkar şekilde hazırlanan bir ilerleme raporuna Türkiye'nin nükleer güç santrallerini derc etmiş olmasını gerçeklerle bağdaşmayan bir yorum olarak görüyorum. Biz yolumuza devam ediyoruz" dedi.


AA


Geri Dön