28 / 04 / 2024

Suriyeliler'e İskan Kanunu'yla ev verilecek!

Suriyeliler'e İskan Kanunu'yla ev verilecek!

Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili atılacak adımların ayrıntıları netleşiyor. Suriyelilerin, eğitim düzeyleri ve meslek grupları tespit edildi. Mültecilerin konut ihtiyacı ise İskan Kanunu hükümleri kapsamında karşılanacak.



Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili atılacak adımların ayrıntıları netleşiyor. Mültecilerin konut ihtiyacı ise İskan Kanunu hükümleri kapsamında karşılanacak.


Kanuna göre, belirlenecek yerlerde iskan edilecek Suriyeliler, borçlandırma yoluyla konutlara yerleşecek. Suriyelilerin TOKİ'nin yaptığı evlere yerleştirilmeleri ve belirlenen yerlerde iskanı öngörülüyor.


TOKİ'nin konutları ile yeni yapılacak mahallelerin bu amaçla değerlendirilmesi planlanıyor.



Fazıl ŞAHAN/Yeni Şafak



TOKİ'den Suriyelilere ev açıklaması!



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere toplu iskân yapılacağını ve ücret alınacağını belirtti. Canikli, vatandaşlığın ise ekonomik ihtiyaca göre olacağını belirtti.


BAŞBAKAN Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilerin toplu iskanı durumunda iskan yasası gereğince kendilerinden konut ücreti alınacağını açıkladı. Canikli, Suriyelilere vatandaşlık konusunda kendilerinin tamamen ekonomik yararları gözönünde bulundurarak hareket ettiklerini söyledi. 


TBMM’de bir grup gazeteci ile sohbet eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere vatandaşlık konusunun TBMM’nin gündemine getirileceğini söyledi. Suriyeliler için vatandaşlık sürecinin Türkiye’nin ekonomik ihtiyacına göre yürütüleceğine dikkat çekerek şunları söyledi:


“Kalifiye elemanlar ve ekonomide ara eleman ihtiyacına göre vatandaşlığa alınacaklar. Türklerin çalışmayı tercih etmediği işler var. O işlerde çalışabilirler. Türkiye’deki Suriyelilerin meslek gruplarına kadar herşey biliniyor. Biz bu konuda kamuoyu araştırması yaptırıyoruz. Halkın bir rahatsızlığı yok.” 


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriyelilere  TOKİ  konutlarının verilebileceği açıklamasını da değerlendiren Canikli önce toplu iskan olacağından konutların ücretsiz verileceğini söyledi. Ancak daha sonra Göç İdaresi Başkanlığı’ndan bilgi aldı ve konutların ücreti karşılığında verileceğini bildirdi. Canikli en son Kırım’dan Türkiye’ye gelen Ahıska Türklerinin iskanını örnek verdi. 


5 YIL ÜCRETSİZ

Canikli, Ahıska Türklerine verilen TOKİ konutlarının 5 yıl ücretsiz, sonraki 15 yıl ödeme şartıyla verildiğini kaydetti. Canikli, “Toplu konutun yaptığı yerlerde toplu olarak iskan edilecekler. Adaptasyon süreci Türklerin adaptasyonundan daha kolay olur. Çünkü, dil dışında çok şeyimiz ortak” dedi.


Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye ile İsrail arasında 27 Haziran günü imzalanan anlaşmanın TBMM’ye geleceğine dikkat çekerek, “Üç metin halinde ama tek anlaşma olarak gelecek. Gazze’ye ambargo ve özür bilgi şeklinde, tazminat ise anlaşma olarak Meclise sunulacak” diye konuştu.


GELEN PARA SİSTEMDEN GELECEK

TBMM gündemine gelmesi beklenen yeni paket hakkında bilgi veren Başbakan Yardımcısı Canikli, pakette varlık barışı, turkuaz kart gibi ayrıntılar olduğunu anlattı. Varlık barışı ile gelecek paranın çok büyük bölümünün dünya bankacılık sisteminden olacağını belirten Canikli, ‘bavulla gelecek para’ meselesinin, dünya bankacılık sisteminden Türkiye’ye temiz para girişinin yanında ihmal edilecek boyutlarda olacağını iddia etti. Canikli, muhalefete “İsterseniz bavulla gelen parayı düzenlemeden çıkaralım” dediklerini de söyledi. Canikli, gelen paketlerin, Suriyelilerin vatandaşlığa alınması meselesinin bir bütün olarak ekonomi alanında atılan adımlar olarak görülmesini istedi. Çek yasasındaki değişiklikle hapis cezasının yeniden geleceğine dikkat çeken Canikli, “Çek sayısı konusunda bir düşüş yok. Daha önce bizden çeke hapis cezasını kaldırmamızı isteyenler, şimdi yeniden getirilmesini istiyor. Bakın 5 yıl sonra yeniden ceza kaldırılsın diyecekler” yorumunu yaptı.


DEVLETİN EL KOYMA HAKKINA SINIR

DEVLETİN el koyduğu ya da devlete bağışlanan arsalarla ilgili bir düzenleme yapılacağını da anlatan Canikli, “Devlet okul yapacağım diye el koymuş, 20 yıl boyunca çivi çakmamış. Bu tür durumlara sınırlama getiriyoruz. En fazla 5 yıl. Ya vatandaşa parasını verip okulu yapacaksın ya da arsayı vatandaşa iade edeceksin. Geçmişe dönük uygulama konusunda bir geçiş düşünüyoruz. Birden yürütülürse bir stok sorunu çıkabilir ve kamuya büyük bir yük oluşturur” diye konuştu.


Hürriyet 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere verilecek konutların toplu bir yerde olacağını belirterek buralarda 'Suriyeli mahalleleri' kurulacağını belirtti. Suriyelilerin TOKİ'nin yaptığı evlere yerleştirilmesi hakkında bilgi veren Canikli, "Suriyeliye TOKİ evi iskan kanunu çerçevesinde verilecek, bir bedel alınmayacak" dedi. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ise, "Kimseye bedava konut yok" açıklamasında bulunmuştu.


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusunda gelen itirazların değerlendirildiğini söyledi. Canikli, konuya olumsuz yaklaşanların oranının sonucu etkilemeye yönelik olmayacak düzeyde bulunduğunu belirtti.


Suriyelilerin TOKİ’nin yaptığı evlere yerleştirilmesi hakkında bilgi veren Canikli, “Suriyeliye TOKİ evi iskan kanunu çerçevesinde verilecek, bir bedel alınmayacak” dedi.

Konu hakkında bakanlığın çalışması sürerken, Türkiye’de 900 bini çocuk, 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunuyor. Türkiye’ye sığınan mültecilerinin kaçı çalışabilir, cinsiyeti, eğitim durumları tek tek inceleniyor.

Vatandaşlığa alınması konusunda öncelikli olarak ekonomiye katkı sunacak Suriyelilerin kazandırılması ve kalifiye vasıflı elemanların işgücüne alınması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda Suriyeliler, Türk vatandaşlarının tercih etmediği iş kollarında değerlendirilmesi gündemde. Nurettin Canikli, “Türkiye’deki vatandaşın işini elinden alma gibi bir durum olmayacak” derken, bu adımı işverenin de desteklediğini söyledi. Canikli, “Kayıtdışı Suriyeli işçi çalıştırmanın önüne geçilecek” ifadesini kullandı…


TOKİ KONUTLARINA YERLEŞTİLMELERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ konutlarının Suriyelilere verilebileceğini söylemişti. Konu hakkında ayrıntılı bilgi veren Canikli, Suriyelilerin TOKİ konutlarına yerleştirilmesinin mevcut iskan kanunu çerçevesinde yapılacağını belirtti.Kanun, İçişleri Bakanlığı’na Türk kültürüne bağlı olmayan vatandaşları başka yerlere nakletme yetkisi veriyor. Suriyelilerin de TOKİ evlerine yerleştirilmesi de bu şekilde olacak. Toplu halde bulunan TOKİ konutlarına Suriyelilerin yerleşmesiyle, Suriye mahalleleri kurulacak.


AK PARTİ ANKET YAPIYOR

AK Parti, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi ve TOKİ konutların yerleştirilmeleri konusunda anket yapıyor. Başbakan Yardımcısı Canikli yapılan anketten verdiği bilgilerde net sayı vermese de, konuya olumsuz yaklaşanların oranının sonucu etkilemeye yönelik olmayacak düzeyde bulunduğunu belirtti.


BAŞKAN ‘BEDAVA YOK’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın “Suriyelileri TOKİ evine yerleştiririz” açıklamasından sonra bürokratlar eldeki konut envanterine ilişkin çalışma başlatırken, TOKİ Başkanı Ergün Turan “Henüz bize verilmiş bir görev yok. Ancak TOKİ'nin elindeki konutlardan, seçilen Suriyelilere bedeli karşılığında konut verilebilir. Yani kimseye bedava konut verilmeyecek.” dedi.


Sözcü


Geri Dön